Τουσκ: Καταστροφικές οι συνέπειες αν αποτύχουμε στην προστασία των συνόρων της ΕΕ

Μετά την ολοκληρωση της πρώτης μέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι Προέδροι του Συμβουλίου Ντ.Τούσκ και της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ παραχώρησαν ενδιάμεση συνέντευξη τύπου, στην οποία περιεγραψαν τις αποφάσεις των 28 σε σχέση με το προσφυγικό και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι "έχουμε τις συμφωνίες", αλλά "πάσχουμε στην εφαρμογή τους". "Πάσχουμε" είπε ο Ντ.Τουσκ "στη μετεγκατάσταση προσφύγων, την επαναπροώθηση μεταναστών, στη δημιουργία hot spots και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλά ως ζώνη Σένγκεν”. Επεσήμανε δε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι καταστροφικές.
 
 
Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι 28 συμφώνησαν να προστατεύσουν τη ζώνη Σένγκεν, υιοθετώντας ως τον Ιούνιο μια πρόταση για την από κοινού προστασία της.

Τα καλά νέα είπε ο πρόεδρος Τουσκ έρχονται από την Ελλάδα, όπου η Frontex συμφώνησε την αποστολή ομάδων rabit για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ήδη μέσα στον Δεκέμβριο.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την “ισχυρή αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για την φύλαξη των συνόρων”, πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας θα έχει υλοποιηθεί. Ανακοίνωσε εξάλλου, ότι στις αρχές του επομένου έτους θα καταθέσει πρόταση και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, οριοθετώντας του κανόνες για νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ.
 
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»