Ιστορικό ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ για τον ISIS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη μια απόφαση η οποία έχει στόχο να πληγούν οι πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού, ήταν οι υπουργοί Οικονομικών των 15 χωρών-μελών του ΟΗΕ εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να εγκρίνουν την απόφαση. Η απόφαση, ένα τεχνικό κείμενο έκτασης 28 σελίδων το οποίο εκπονήθηκε από κοινού από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, θέτει άμεσα στο στόχαστρο το ΙΚ.

Σκοπός των μέτρων που περιλαμβάνει είναι να σφίξει η μέγγενη στις ροές εκατομμυρίων δολαρίων που αντλεί το ΙΚ διαμέσου του λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών στις τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ τις οποίες έχει καταλάβει. Το κείμενο καλεί τα κράτη μέλη των ΗΕ να "αναλάβουν δράση με ενεργό και αποφασιστικό τρόπο για να δεσμευθούν τα κεφάλαια και οι άλλοι οικονομικοί πόροι" του ΙΚ, περιλαμβανομένων αυτών που εξασφαλίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και αρχαιοτήτων, και να επιβάλλουν "με πιο ενεργό τρόπο" κυρώσεις εναντίον όσων υποστηρίζουν οικονομικά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ καλούνται να μετατρέψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε ένα ιδιαίτερα "βαρύ ποινικό αδίκημα στις εθνικές τους νομοθεσίες", ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει απόδειξη σύνδεσης με συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για το ζήτημα αυτό, κάτι που αφορά τόσο τα κράτη, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το κείμενο "ολοκληρώνει προηγούμενα μέτρα και ενισχύει υπάρχοντα εργαλεία", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση. "Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αληθινή δοκιμασία θα είναι να αναληφθεί αποφασιστική δράση για την εφαρμογή" της απόφασης, πρόσθεσε και κάλεσε να υπάρξει "συνεργασία σε βάθος με τους εταίρους μας του ιδιωτικού τομέα".
 

Δειτε Επισης

Διαπραγματευτής εκτιμά ότι δεκάδες όμηροι στη Γάζα είναι ακόμη ζωντανοί-Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συζητούν και για την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας
Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ΕΛΚ και Σοσιαλιστών για την ηγεσία των θεσμών πριν την άτυπη σύνοδο
Η Μέτσολα υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Απεσταλμένος του Μπάιντεν στο Ισραήλ εν μέσω εντάσεων στα σύνορα με τον Λίβανο
Εγκρίθηκε ο κανονισμός για αποκατάσταση της φύσης σε επίπεδο ΕΕ από το Συμβούλιο
UNRWA: Οι εχθροπραξίες στη Γάζα συνεχίζονται παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού
Να φτιάξει το «διαλυμένο» ΗΒ ως ηγέτης το 2029 υπόσχεται ο Φάρατζ
Δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στη Μεσόγειο
Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της πριν την άφιξη των F-16, σύμφωνα με το Κίεβο