Αγωγός Φυσικού Αερίου Ισραήλ-Τουρκίας προ των πυλών

Συνάντηση Ερντογάν-Νετανιάχου προετοιμάζουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ισραήλ, μετά την προκαταρκτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για εξομάλυνση των σχέσεών τους. 
 
Η μεγάλη είδηση της συμφωνίας που επηρεάζει άμεσα την Κύπρο προβλέπει ότι τα δυο κράτη συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα του φυσικού αερίου, με την Τουρκία να δεσμεύεται για αγορά μεγάλων ποσοτήτων από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν.
 
Περαιτέρω, Τουρκία και Ισραήλ συμφώνησαν στην κατασκευή αγωγού για το φυσικό αέριο του Ισραήλ μέσω Τουρκίας και την εξαγωγή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που συνεπάγεται ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ έχει βρει το διέξοδο που επιζητούσε σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσής του, μέσω της Τουρκίας. 

Η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τα τεκταινόμενα στον τομέα του Φυσικού Αερίου και ιδίως για την Κύπρο, αλλάζοντας άρδην τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δύο παίκτες να βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνσης των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεών τους μετά από πέντε χρόνια διπλωματικής κρίσης και πλέον μεγάλη οικονομική συμφωνία προ των πυλών.   
 
Ο Λευκός Οίκος εγκωμίασε την εξέλιξη, αναφέροντας ότι καλωσορίζει οτιδήποτε συμβάλλει στην βελτίωση δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στην οπεριοχή, ''δεδομένης'', όπως τόνισε πηγή, ''ιδιαιτέρως της θέσης ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινές προκλήσεις''. 
 
Το Ισραήλ έδωσε την τελική έγκριση της κυβέρνησης για την πολυαναμενόμενη συμφωνία που θα επιτρέψει μια αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία για την ανάπτυξη έργου στον τομέα του φυσικού αερίου, που επιτρέπει στο Ισραήλ να εξάγει αέριο σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου προς την Τουρκία, και η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη ψάχνει να μειώσει την εξάρτησή τη από τη Μόσχα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
 
Πέρα από το Φυσικό Αέριο, η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα θεσπίσει ένα ταμείο για την χορήγηση αποζημιώσεων για τους θανάτους 10 Τούρκων υπηκόων που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, όταν εξαπέλυσαν έφοδο οι Ειδικές Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα αποσύρει όλες τις κατηγορίες ενάντια στο Ισραήλ.
 
Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης στην Ελβετία, σύμφωνα με αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο οποίος πρόσθεσε πως θα γίνει εκ νέου ανταλλαγή πρεσβευτών. 
 
H είδηση έχει ήδη δημοσιευτεί στις εφημερίδες Haaretz, Financial Times, New York Times, τις μεγαλύτερες τουρκικές και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.    
 
Νεότερη ενημέρωση 16:50 (ΚΥΠΕ)
 
''Κατ'αρχήν συμφωνία, αλλά όχι τελική'', μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ 
 
Τελική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ δεν υπάρχει ακόμη αλλά οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται θετικά δηλώνουν πηγές από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο. 

Πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε κατ`αρχήν συμφωνία με το Ισραήλ η οποία θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει υπογραφή της συμφωνίας και το Ισραήλ θα δώσει αποζημιώσεις στην Τουρκία για το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά. Οι πληροφορίες λένε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Τουρκία αποδέχτηκε να αποσύρει τις δικαστικές αγωγές εναντίον των στρατιωτικών του Ισραήλ αλλά και να περιορίσει τη δράση της Χαμάς στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η απέλαση του Σαλίχ Αρουρί της Χαμάς ο οποίος ζει στην Τουρκία και μάλιστα στο παρελθόν είχε ταξιδέψει και με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ακολουθήσει αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. 

Αναφέρεται επίσης ότι η προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ θα επιταχύνει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το φυσικό αέριο και πως αρχές του 2020 μπορεί να φτάσουν στην Τουρκία 8-10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ισραήλ. 

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2010 όταν ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες. Παρόλο που ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απολογήθηκε επισήμως στην Τουρκία το 2012 οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ομαλοποιήθηκαν. 

Δειτε Επισης

Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ
Βρετανός μεγιστάνας σκότωσε τη διάσημη σύζυγό του, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά τους
Ευρεία αυτοδυναμία Εργατικών και βαριά ήττα Συντηρητικών, δείχνει δημοσκόπηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Δημοσιογράφος συνελήφθη με την κατηγορία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επειδή εργαζόταν για τον Ναβάλνι
Η βρετανική αστυνομία βρήκε τρία παιδιά που αγνοούνταν έπειτα από ένα ταξίδι σε πάρκο ψυχαγωγίας
Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Στροφή 180 μοιρών από Λεπέν για την αποχώρηση Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία