Ημίωρη στάση εργασίας ωρομισθίων στο δημόσιο

Ημίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα όλο το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που απασχολείται με το σύστημα βάρδιας.

Πέραν των 1500 εργαζομένων σε νοσοκομεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας απείχαν από την εργασία τους από τις 1130 μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι σε σχέση με την πληρωμή τους κατά τις δημόσιες αργίες.
 

 

Σε ανακοίνωσή τους, οι συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ αναφέρουν ότι το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό δεν έχει ουσιαστικά «κανένα όφελος» από την απασχόλησή του κατά τις ημέρες των γιορτών.

Το θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συντεχνιών και της Μεικτής Εργατικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών από τον περασμένο Ιανουάριο και οι συντεχνίες ζητούν από την Κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση για λογική διευθέτηση του ζητήματος, προειδοποιώντας πως δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν τα μέτρα.



Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης σημείωσε ότι το ωρομίσθιο προσωπικό είναι χαμηλόμισθο και υποχρεούται να εργάζεται τις αργίες έναντι μιας ελάχιστης αποζημίωσης των 10-15 ευρώ επιπλέον.

«Αυτό το θέμα με την πάροδο του χρόνου οξύνεται διότι σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού για να καλύπτει τις ανάγκες αυτών των υπηρεσιών, αναγκάζονται να δουλεύουν σχεδόν όλες τις αργίες», είπε ο κ. Αρχοντίδης.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ίδιες αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση για το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό εφαρμόζονται και στο ωρομίσθιο, παρόλο που οι όροι εργοδότησης και η καθηκοντολογία διαφέρουν εντελώς. «Δεν μπορεί ό,τι αποφασίζεται για τη δημόσια υπηρεσία να μεταφέρεται και στο ωρομίσθιο προσωπικό και αυτή η σύγκριση να γίνεται επιλεκτικά σε κάποια μόνο σημεία και για άλλα ωφελήματα να μην συνδυάζουν το ωρομίσθιο προσωπικό και το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό».



Όπως ανέφερε, το θέμα συζητείται από το Γενάρη του 2015 στη Μεικτή Εργατική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.

«Ελπίζουμε ότι η επίσημη πλευρά θα δει το θέμα και θα έρθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις για μια λογική διευθέτηση που θα καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν θα επηρεάζει τα οικονομικά του κράτους».

Ο κ. Αρχοντίδης είπε ότι οι συντεχνίες ήδη έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι αν δεν διευθετηθεί το θέμα τότε δεν θα διστάσουν να πάρουν πιο δυναμικά μέτρα.

Αναγνώρισε πάντως πως όταν έθεσαν το θέμα στην κυβέρνηση «φάνηκε ότι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας».



Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ έγιναν διευθετήσεις ώστε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας να μην υπάρξουν προβλήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
  

 
 

Δειτε Επισης

Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πυρκαγιά σε βιοτεχνία στη Λεμεσό-Κάηκαν σωροί από παλέτα, προστατεύτηκε εργοστάσιο
Στις φλόγες οικία στην επαρχία Λευκωσίας-Ζημιές και σε αποθήκη
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή οχήματος στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν από κινητά μέχρι πορτοφόλια και ταυτότητες
Πλατφόρμα που μετέφερε όχημα έπεσε σε γκρεμό οκτώ μέτρων-Στήθηκε επιχείρηση για διάσωση 35χρονου
Προανήγγειλε επαφές με Πούτιν για την Ουκρανία Τράμπ-Θα συνομιλήσουν την Τρίτη
Το παρασκήνιο της παραίτησης του υφυπουργού Καινοτομίας στην Ελλάδα-Η υπόθεση «Απόλλων» που έφερε εξελίξεις
Νεαρός έτρεχε με 121 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο-Δεν κατείχε άδεια οδήγησης
Έκαψαν όχημα 47χρονου στην Έμπα-Ψάχνουν στοιχεία για εντοπισμό των δραστών οι Αρχές
Ταξιδεύει για Γενεύη ο Τατάρ με το αφήγημα για δύο κράτη στη βαλίτσα-«Το τεφτέρι της ομοσπονδίας έκλεισε»