''Η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ ήταν αναμενόμενη εξέλιξη''
14:17 - 18 Δεκεμβρίου 2015
Για αναμενόμενη εξέλιξη στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά την προκαταρκτική συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο κάνει λόγο ο Νίκος Ρολάνδης.
Μιλώντας στον Ρεπόρτερ, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αναφέρθηκε στους λόγους που θεωρεί την εξομάλυνση των σχέσεων κάτι που ανέμενε, καθώς όπως μας είπε, αφενός η Τουρκία έχει πολύ περιορισμένες επιλογές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με άλλες χώρες, ενώ αφετέρου το Ισραήλ θα επιλέξει την πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση για εξαγωγή του φυσικού του αερίου.
«Δεν με ξενίζει. Για εμένα αυτής της μορφής η συμφιλίωση ήταν αναμενόμενη. Χωρίς καμία αμφιβολία, για το Ισραήλ η διέξοδος προς την Τουρκία είναι η οικονομικότερη. Τα δύο κοιτάσματα του Ισραήλ Λεβιάθαν και Ταμάρ διαθέτουν συνολικά περί τα 28 με 30 τρις κυβικά πόδια ΦΑ, (μιλάμε για 18 με 19 τρις στο Λεβιάθαν και 7-10 τρις στο Ταμάρ). Αυτά είναι τα κοιτάσματα από τα οποία θα υπάρχει μια ετήσια άντληση, η οποία ασφαλώς και θα είναι αρκετά μεγάλη. Όποιος το εκμεταλλευθεί θα μπορεί να αντλεί περίπου 1 τρις το χρόνο. Αυτή είναι τεράστια ποσότητα για σκοπούς της περιοχής. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ευρώπη χρειάζεται 20-25 τρις κυβικά πόδια και από αυτά, τα 5 με 6 τρις τα δίδει η Ρωσία, κάποια στιγμή το Ισραήλ θα μπορεί να αντλεί μέχρι και 1 τρις κυβικά πόδια. Μέρος αυτού, η Τουρκία θα το καλύπτει για δικές της ανάγκες και το άλλο θα διατίθεται προς εξαγωγή. Για το Ισραήλ, η Τουρκία θα είναι ίσως η πλέον ιδεώδης λύση.
Γύρω από το Ισραήλ δεν υπάρχουν σίγουροι άλλοι πιθανοί αγοραστές διότι έχουμε να κάνουμε με την αντιπαλότητα μεταξύ Ισραήλ και Αραβικών χωρών. Και το Ισραήλ περιβάλλεται από Αραβικές χώρες. Μπορεί κάποια στιγμή να φανεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, με πιθανότητα πώλησης ΦΑ προς την Αίγυπτο ή την Ιορδανία, αλλά δεν ξέρεις ποια στιγμή θα συμβεί το απρόοπτο και θα διακοπούν αυτές οι σχέσεις».
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για προσπάθεια από πλευράς Τούρκου προέδρου να απαγκιστρωθεί από την ενεργειακή εξάρτηση της Ρωσίας. Πώς το σχολιάζετε;
«Είναι και μια διέξοδος για την Άγκυρα γιατί η Τουρκία έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα με την Ρωσία. Ήταν πολύ προκλητικό αυτό που συνέβη με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και δικαίως οι Ρώσοι αισθάνονται όπως αισθάνονται. Ακόμη και εάν παραβίασε για κάποια δευτερόλεπτα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Οπότε για ένα μεγάλο διάστημα, οι σχέσεις τους να παραμείνουν ενδεχομένως παγωμένες. Επειδή και η Τουρκία δεν έχει εύκολη διέξοδο στην περιοχή της, οι σχέσεις με πολλές χώρες δεν είναι καλές, (απέστειλε στρατεύματα στο Ιράκ, οι σχέσεις με τον Μπασάρ Αλ ‘Ασαντ είναι τεταμένες), οπότε αυτό το άνοιγμα προς το Ισραήλ είναι για την Τουρκία μια διέξοδος. Διέξοδος και πολιτικά και ενεργειακά, λόγω του Φυσικού Αερίου».
Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την Κύπρο;
«Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ θα παραμείνουν βελτιωμένες. Δεν τις βλέπω να καταστρέφονται λόγω των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Εγώ ποτέ δεν έβλεπα συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας γιατί οι πολιτικές σχέσεις είναι διαφορετικό πράγματα από τις σχέσεις σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Και για να είμαι ειλικρινής ούτε με την Αίγυπτο βλέπω να προχωρούν πολλά πράγματα. Οι καλές πολιτικά σχέσεις δεν συνεπάγονται και συμφωνίες στον τομέα του ΦΑ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μια τέτοια συμμαχία ενδυναμώνει κάπως την πολιτική θέση της Τουρκίας, η οποία ενισχύεται και από την πλευρά του ΝΑΤΟ και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, εφόσον φυσικά όλα αυτά που εξαγγέλθησαν τεθούν σε εφαρμογή. Κατά κατά κάποιο τρόπο καθίσταται πιο δύσκολο το να συνεννοηθεί κανείς με τον Ερντογάν».