Συνέντευξη: "Πήρε φόρα" ο Αβέρωφ Νεοφύτου

  • Κυπριακό, οικονομία, Θεοχάρους, Χάσικος, αμπελοπούλια 
  • Τα κεφάλαια, στα οποία υπάρχει πρόοδος
  • Τα σημαντικά συζητούνται τώρα
  • Αν συμφωνήσουμε μέσα στο 2016, θα πούμε "όχι, επειδή δεν πέρασε αρκετός χρόνος";
  • Δεν είναι Ε/κ ο Ακιντζί
  • Αν δεν έκαμνα παρέμβαση στη Βουλή, θα γινόταν η μεγαλύτερη Συνταγματική εκτροπή
  • Πυρά κατά συντεχνιών 
  •  Δεν καταστρώσαμε “emergency plan” για την αποχώρηση κάποιου στελέχους
  • Όσοι πήραν εισιτήριο για απασχόληση στο δημόσιο, είναι σε πολύ καλύτερη θέση
  • Το μόνιμο «όχι», προβάλλεται από τις δυνάμεις της συντήρησης
  • Αν εφαρμόσουμε τις πολιτικές αυτών, που φωνάζουν για την ανεργία, η ανεργία θα πάει στο 30%.
  • Με ενοχλεί η μαγκιά της ανωνυμίας
  • Μην ακούσω κανέναν να διαμαρτύρεται επειδή θα αυξηθεί η κρατική χορηγία για στήριξη των κομμάτων
  • Τον Χαμπουλά θα τον κρίνει ο λαός
 
"Χείμαρρος" ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κυπριακό, την οικονομία, την Ελένη Θεοχάρους, τον Σωκράτη Χάσικο και τον Γενικό Ελεγκτή.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι δίδεται «υπέρμετρη σημασία», σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, οι οποίες γίνονται για τις «ανάγκες» της κοινής γνώμης στα κατεχόμενα. Τόνισε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ υπέρ της μετεξέλιξης του κράτους σε ένα Ομοσπονδιακό κράτος και όχι παρθενογένεσης, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές περί διενέργειας δημοψηφίσματος το 2016, απάντησε ότι «αν συμφωνήσουμε στα σημαντικά θέματα, θα πούμε ότι οι μερικοί μήνες είναι λίγος χρόνος και πρέπει να περιμένουμε χρόνια;». 

Για την αποχώρηση της Ελένης Θεοχάρους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αρκέστηκε να πει ότι «τα πράγματα πήραν το δρόμο τους» και ότι «δεν καταστρώσαμε “emergency plan”».

Έκανε, εξάλλου, λόγο για «κόσμο των προστατευμένων» και «κόσμο του ιδιωτικού τομέα», στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του εναντίον της «αριστερής πολιτικής», η οποία εφαρμοζόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και δεκαετίες από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, που πέρασαν από τον τόπο. Σε σχέση με τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρατήρησε ότι "οι πλούσιοι, οι έχοντες και κατέχοντες, οι αστοί, το Σαββατοκύριακο πηγαίνουν στον Πρωταρά ή στην Αθήνα ή στο Λονδίνο και όχι για ψώνια στα καταστήματα".

Ερωτηθείς αναφορικά με την υπόθεση των αμπελοπουλιών, απάντησε ότι η στάση του συγκεκριμένου βουλευτή δεν εκφράζει τον ΔΗΣΥ. Ερωτηθείς αν ο ίδιος βρίσκεται σε κόντρα με τον Υπουργό Εσωτερικών, απάντησε αρνητικά.

Αυτούσια η συνέντευξη 
 

Υπάρχει τελικά θετικό κλίμα στο κυπριακό; Ο Τ/κ ηγέτης προβαίνει το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις περί εγγυήσεων, οι οποίες αν μη τι άλλο προβληματίζουν. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι ο Τ/κ ηγέτης καλείται να διαχειριστεί όλες τις τάσεις μέσα στην Τ/κ κοινότητα, αλλά επί της ουσίας πόσο συνεισφέρει στη διαδικασία αυτή η στάση;

Ο κάθε ηγέτης της κάθε κοινότητας έχει και τη δική του κοινή γνώμη. Θεωρώ ότι δίνουμε υπέρμετρη σημασία σε δηλώσεις ενώ έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στην πρόοδο ή όχι στο τραπέζι των συνομιλιών. Είναι κατανοητό ότι ο κ. Ακιντζί σίγουρα δεν είναι Ντενκτάς, ούτε Έρογλου, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε Ε/κ.

Στο θέμα της κωδικοποίησης της ΔΔΟ. Οι Ε/κ επιθυμούν την επανένταξη των Τ/κ (κατεχομένων) στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα Ομοσπονδιακό Κράτος. Οι Τ/κ, όμως και η Τουρκία επιθυμούν ίσως την υποβάθμιση της ΚΔ σε συνιστών κρατίδιο και την από κοινού δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους.

Για την Ε/κ πλευρά, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, είναι ξεκάθαρο. Συζητούμε λύση ΔΔΟ ως μετεξέλιξη της ΚΔ σε ένα Ομοσπονδιακό κράτος και όχι παρθενογένεση. Τελεία και παύλα.
 
Αυτό το ζητεί η Ε/κ πλευρά όμως. 
 
Αυτός είναι και ο στόχος της επιβεβαίωσης δια μέσου των συνομιλιών και της συμφωνημένης λύσης.

Άρα είναι μια κόκκινη γραμμή η μετεξέλιξη της ΚΔ και όχι η παρθενογένεση.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μα το πρωτόκολλο 10 για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, το ξεχάσαμε; Έχουμε ρηχή μνήμη; Ξεχάσαμε ότι εντάχθηκε το σύνολο της ΚΔ, αλλά δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στις περιοχές, που δεν ασκεί έλεγχο η ΚΔ; Τα ξεχνούμε αυτά τα πράγματα και από μόνοι μας θέλουμε να μηδενίσουμε εθνικές μας επιτυχίες.

Λέχθηκε ότι στόχος είναι να γίνει δημοψήφισμα για την λύση του Κυπριακού το 2016. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Για να γίνεται λόγος για δημοψήφισμα τόσο σύντομα -διότι το 2016 είναι σύντομα- σημαίνει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πραγματικά κοντά στη συνολική σύγκλιση απόψεων.

Υπήρξε σημαντικότατη πρόοδος στο κεφάλαιο διακυβέρνηση, δικαστική εξουσία, θέματα ΕΕ και οικονομίας. Μια πρόοδος, που δεν είχε παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε προηγούμενο κύκλο συνομιλιών. Παραμένουν τα προβλήματα στο περιουσιακό. Υπήρξε μια σχετική πρόοδος, αλλά υπάρχουν και σοβαρές δυσκολίες, όπως το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, των εγγυήσεων και των εποίκων. Τα σημαντικά συζητούνται τώρα. Εάν η Τουρκία δείξει πραγματική πολιτική βούληση και αποδεχτεί ότι δεν χρειάζονται τουρκικές εγγυήσεις και στρατεύματα και αποδεχτεί ότι στην εδαφική αναπροσαρμογή θα έχουμε την επιστροφή τουλάχιστον 100,000 προσφύγων υπό Ε/κ διοίκηση και θα έχουμε μια σωστή λύση του περιουσιακού, θα πούμε, αν πετύχουμε αυτά τα πράγματα σε μερικές βδομάδες ή μερικούς μήνες, ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά ότι πρέπει να περιμένουμε  ακόμα μερικά χρόνια; Ήταν ο χρόνος το πρόβλημα της λύσης ή η αδιαλλαξία της Τουρκίας; Αν αλλάξει η στάση της Τουρκίας, έχουμε πρόβλημα χρόνου;

Βλέπετε ότι αλλάζει στάση η Τουρκία; 

Θα φανεί στην πράξη. Να αναλύσουμε και τα γεωστρατηγικά. Η Τουρκία, τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να κάνει στροφή προς τα αραβικά κράτη και να γίνει ηγέτιδα δύναμη. Πήγε να καλυτερεύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και απομακρύνθηκε από τη Ευρώπη. Κατάφερε να χειροτερεύσει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, σε πόλεμο με τη Συρία, προβλήματα με το Ιράκ, κακές σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την ίδια ώρα σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Γι΄αυτό, τώρα, θέτει τον Ευρωπαϊκό της δρόμο ως προτεραιότητα.  Άρα και η Ευρώπη και η Τουρκία θέλουν να καλυτερεύσουν τη σχέση τους, όμως η καλυτέρευση αυτών των σχέσεων περνά μέσα από την επίλυση του κυπριακού
 
Υποψιάζομαι ότι διζωνικότητα διαδραματίζει κάποιο ρόλο ή συνδέεται με την ασφάλεια ή την εγγύηση της ασφάλειας…

Λογική στη σύνδεση της διζωνικότητας με την ασφάλεια ίσως να υπήρχε το 1977. Σήμερα, που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η ασφάλεια είναι η Ευρώπη και το κεκτημένο και όχι οι ζώνες.

Σας ανησυχεί η λεγόμενη συσπείρωση του κέντρου, δεδομένης και της συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια της Ελένης Θεοχάρους; 

Δικαίωμα του κάθε κόμματος και της κάθε ομάδος να κάνει τις συνεργασίες και τις επιλογές του.

Σας ανησυχεί;

Ο εχθρός μας είναι ο κακός εαυτός μας και όχι οι άλλοι.

Θεωρείτε ότι η αποχώρηση Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ θα αφαιρέσει σημαντικά από τη δυναμική του κόμματος σας;

Δεν σχολιάζω. Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Συνειδητά δεν σχολιάζω. Δεν καταστρώσαμε «emergency plan» για την αποχώρηση κάποιου στελέχους.
 
Είχατε πει σε προηγούμενη συνέντευξη σας ότι από το 1960 δεν υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

Δεν υπήρχε διαφάνεια ως προς τους πόρους χρηματοδότησης. 

Πώς περιμένετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει ότι η πολιτική τάξη, η οποία έχει οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην οικονομική τάξη (δάνεια από τράπεζες, εισφορές από επιχειρηματίες κλπ), θα έχει τη δύναμη ή την εκ των πραγμάτων ικανότητα, να αντιταχθεί σε αυτή την ίδια οικονομική τάξη και υπέρ του πολίτη; 

Κάνουμε την κριτική μας ως σύστημα, αλλά έχουμε και μια κοινωνία, η οποία είναι διχασμένη προσωπικότητα. Να αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Θέλουμε να απαγορεύσουμε την οποιαδήποτε εισφορά σε οποιοδήποτε κόμμα; Είμαστε πρώτοι! Κανένα πρόβλημα. Αλλά μην ακούσω κανέναν να διαμαρτύρεται επειδή θα αυξηθεί η κρατική χορηγία για στήριξη των κομμάτων. Η χρηματοδότηση είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Και η διαπλοκή επίσης…

Βεβαίως. Και να συγκρίνουμε τη διαπλοκή με τις υπόλοιπες χώρες. Να μην ακολουθούμε μηδενιστική προσέγγιση σε όλα. Το κακό με τη χρηματοδότηση κομμάτων στην Κύπρο είναι ότι δεν υπήρχαν αυστηροί κανόνες και διαφάνεια, στους πόρους χρηματοδότησης.  Αν εμείς στην Κύπρο θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση κομμάτων σημαίνει εξάρτηση, τη δέχομαι αυτή την άποψη ότι μπορεί να δημιουργεί κάποια εξάρτηση. Κανένα πρόβλημα. Να περάσουμε, με την έναρξη της βουλής, νομοθεσία, που να λέει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εισφορά έστω και των 20 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, να είμαστε και μια ώριμη κοινωνία και να πούμε ότι για να υπάρχει δημοκρατία χρειάζονται κόμματα. Ίσως, με 2 εκ. τον χρόνο, σε ένα προϋπολογισμό των 8 δις, να λύσουμε και αυτό το θέμα οριστικά. Αλλά, πάει ένας επιπρόσθετος επιστημονικός συνεργάτης σε ένα κόμμα και γίνεται πρωτοσέλιδο για μερικές μέρες.
 
Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θέλετε να στηρίξετε τον πολίτη, που σας ψηφίζει. Το ερώτημα μου είναι: Μπορείτε; Ειδικότερα, η  κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο όταν κάποιοι από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι έκαναν εισφορές στα κόμματα, σήμερα μπορεί να έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Βλέπετε την συνέχιση του κύκλου.

Ο καθένας πρέπει να κρίνεται ανάλογα με την πολιτική θέση που παίρνει. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρχουν και με απαγορευμένη τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Κι αν πράγματι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική, που εξυπηρετεί συμφέρον είναι κατακρινόμενη και καταδικαστέα.

Δεν υπάρχουν πολιτικές, που εξυπηρετούν συμφέροντα από το 1960 και έπειτα;

Στα θέματα τις οικονομίας, εδώ και δεκαετίες, υπήρχε μια αριστερή πολιτική με αριστερό χρώμα, από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, που πέρασαν από αυτόν τον τόπο. Ουδείς, μέχρι προσφάτως, έστω και εκπρόσωπος της δεξιάς, τολμούσε να βγει προς τα έξω και να μιλήσει για την επιχειρηματικότητα, για τον ιδιωτικό τομέα. Αμέσως τον έπαιρνε η ρετσινιά και το στίγμα, ότι «εξυπηρετεί συμφέροντα». Μα αν δεν έχουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράξουν, να επενδύσουν, ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Δαιμονοποιήσαμε το κέρδος και στην δαιμονοποίηση του κέρδους δεν συνέβαλαν μόνο τα αριστερά κόμματα ή τα κόμματα του κέντρου. Και ο Συναγερμός συνέβαλε.
 
Ίσως η ασυδοσία;
 
Η αισχροκέρδεια είναι άλλο θέμα και πρέπει να κτυπηθεί. Πέστε μου ένα ΜΜΕ, που πήγε να κάνει ρεπορτάζ για τους εργαζόμενους στην πρώην υπεραγορά Ορφανίδη, όταν κάθε νύχτα βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων τους προστατευμένους εργαζόμενους της Κεντρικής Συνεργατικής να παρελαύνουν και να απειλούν και να «ομηροποιούν» την οικονομία. Πότε είδαμε ένα ρεπορτάζ, να ακούσουμε τη φωνή των μικρομεσαίων και εκείνων, που έχασαν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα; 

Εδώ μπορεί να αντιστραφεί βεβαίως. Πού είναι το κράτος; Πώς προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους; Μήπως υπάρχει παντελής έλλειψη και απουσία κράτους; 

Εμείς, το σύστημα, ασχολούμαστε μόνο με τους προστατευμένους. Υπάρχουν δύο κόσμοι στη Κύπρο. Ο κόσμος των προστατευμένων και ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα. Όσοι έτυχε να πάρουν το εισιτήριο για την απασχόληση στο δημόσιο, ομολογουμένως είναι σε πολύ καλύτερη θέση από αυτούς, που δίνουν τη μάχη να διατηρήσουν την εργασία τους έστω και με κουτσουρεμένους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Κανονικά το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, καθημερινά έπρεπε να ασχολούμαστε με τον κόσμο. Ποτέ δεν ασχοληθήκαμε. Ποιος από εμάς ασχολήθηκε με αυτούς που απολύθηκαν και έχασαν τα δικαιώματα τους; Όταν έκλεισε η Cyprus Airways, το πρώτο, που κάναμε ήταν να βάλουμε επιπρόσθετα εκατομμύρια για να συμπληρώσουμε τα κονδύλια στα ταμεία προνοίας. 270 εκ. κακών επενδύσεων στο ταμείο συντάξεων της CYTA ποιος τα κάλυψε; Ο καταναλωτής. Στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν τα ταμεία προνοίας τους στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου και κουτσουρεύτηκαν κατά 50%, δεν τους είδαμε αυτούς. Υπήρχαν και καταθέσεις των ταμείων συντάξεως της CYTA και της ΑΗΚ στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου και είχε και ταμεία προνοίας των άλλων, των οικοδόμων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κλπ. Όλοι οι άλλοι έχουν επίπτωση και θα πάρουν λιγότερη σύνταξη ενώ οι της CYTA και οι των λοιπών ημικρατικών, έστω κι αν χάθηκαν όλα, η σύνταξη τους είναι ακέραιη.

Δαιμονοποιείται επίσης η άσκηση ελέγχου από το κράτος. Γιατί, για παράδειγμα, το κράτος δεν παρενέβη με καθοριστικό τρόπο στην υπόθεση του επιχειρηματία Ορφανίδη;

Συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Αλλά, δημιουργήσαμε ένα σύστημα, εκτελεστικής, νομοθετικής εξουσίας, κομμάτων, βουλής συντεχνιών, ΜΜΕ και όλοι βλέπουμε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι συντεχνίες, για παράδειγμα, πρωτοστατούν μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Πότε βγήκαν στους δρόμους για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Μόνο για τους υπαλλήλους της CYTA, ΑΗΚ, ΑΛΚ. Αυτά ζούμε καθημερινά.
 
Μα γι΄ αυτό χρειάζεται κράτος…

Αν κάποιος μιλήσει για τον ιδιωτικό τομέα, αμέσως «έχει συμφέροντα». Εάν αποφασίσουμε ότι η Κυριακή είναι για την εκκλησία και την οικογένεια, τότε να είναι κλειστά όλα. Διότι, όταν λένε «την Κυριακή να είναι κλειστά», δεν εννοούν για όλους. Διότι, θα μπορώ την Κυριακή να αγοράσω από ένα περίπτερο το γάλα 2 ευρώ, αλλά εξυπηρετώ το κεφάλαιο αν δώσω την ευκαιρία στον καταναλωτή να το αγοράζει 1,35. Και δεν έχω τίποτε με τους περιπτεριούχους, μου είναι πολύ συμπαθής τάξη. Τις Κυριακές είναι οι πλούσιοι, που πάνε και ψωνίζουν; Οι πλούσιοι, οι έχοντες και κατέχοντες, οι αστοί, το Σαββατοκύριακο τους είναι στον Πρωταρά ή στην Αθήνα ή στο Λονδίνο. Είναι η φτωχολογιά, που ψωνίζει την Κυριακή. Εξυπηρετεί ο ΔΗΣΥ τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όταν δίνει τη δυνατότητα στον φτωχό τον κόσμο να ψωνίζει φθηνότερα την Κυριακή; Όλοι φωνάζουν για την ανεργία. Αν εφαρμόσουμε τις πολιτικές αυτών, που φωνάζουν για την ανεργία, η ανεργία θα πάει στο 30%. Αν κλείσουμε την Κυριακή θα στείλουμε 5-6000 εργαζόμενους στην ανεργία. Έρχονται επενδύσεις είτε του χρυσού είτε για τους υδρογονάνθρακες και οι ίδιοι άνθρωποι, που φωνάζουν για την ανεργία βγαίνουν με τα πλακάτ «μην αφήσετε επενδύσεις».
 
Θα επιχειρήσω ξανά την ερώτηση μου. Ρόλος του κράτους, αφενός είναι να διατηρήσει την οικονομική ισορροπία και να φέρει επενδύσεις, αλλά από την άλλη να υπερασπίζει τα συμφέροντα των αδυνάτων. Διαδραματίζεται αυτός ο ρόλος;

Νοιώθω τους τελευταίους μήνες ικανοποιημένος από την Κυβέρνηση. Χάρηκα τον Πρόεδρο όταν είπε στις συντεχνίες της ΑΗΚ «σας άκουσα, αλλά η αποκρατικοποίηση είναι πολιτική, την οποία θα προχωρήσουμε». Χαίρομαι την κυβέρνηση, όταν λέει ότι η θέση της για τα ωράρια αυτή είναι. Στις μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, αυτοί, που είναι βολεμένοι θα είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις. Οι βολεμένοι του συστήματος. Το μόνιμο «όχι» είναι οι δυνάμεις της συντήρησης. «Όχι» σε όλα. Μπας και βελτιωθούν τα πράγματα.  Τουριστική χώρα και η Βουλή ιεράρχησε πρώτο το Λατσί ως τουριστικό προορισμό και απέκλεισε τη Λεμεσό, την καλύτερη παραλιακή πόλη της Ανατολικής Μεσογείου με την μαρίνα και το λιμάνι, να είναι κλειστά την Κυριακή. Αυτή είναι η βουλή μας. Και αυτούς χειροκροτούμε ενώ όσοι εκφράζονται όπως εγώ «εξυπηρετούμε συμφέροντα» και μας βρίζουν και μας σπιλώνουν. Διότι πάντα μετρούμε την πολιτική μας συμπεριφορά με τους ψήφους. Για μια μέρα δημοσιότητα και τους ψήφους ζημιώνουμε την οικονομία της χώρας.
 
Έχετε ενταχθεί για τα καλά στον κόσμο των social media. Ξέρετε, ουδέν κρυπτόν υπό το ίντερνετ, το οποίο «ανεβάζει και κατεβάζει» κυβερνήσεις λόγω ακριβώς την παντελούς απουσίας λογοκρισίας. Πώς φαντάζεστε την εξελικτική σχέση της πολιτικής με την τεχνολογία. 

Προσωπικά χρησιμοποιώ το διαδίκτυο. Δεν αποτελεί ενόχληση η οποιαδήποτε ανάρτηση όταν είναι επώνυμη. Με ενοχλεί η μαγκιά της ανωνυμίας.

Ακόμη κι αν είναι τεκμηριωμένη;

Εγώ, δεν προκρίνω μαγκιές της ανωνυμίας. Εγώ χαίρομαι τους επώνυμους μάγκες, που έχουν άποψη, όποια κι αν είναι και όχι κρυμμένες ταυτότητες.

Ακόμη κι αν πρόκειται για μια τεκμηριωμένη ανάλυση, σας ενοχλεί η ανωνυμία;

Αν είναι τεκμηριωμένη, ποιο είναι το πρόβλημα να είναι και επώνυμη;

Μπορεί να μην θέλουν να κτυπηθούν απευθείας με το σύστημα.

Είσαι μάγκας, τεκμηριωμένα να τοποθετηθείς. Βάλε την ταυτότητα και την υπογραφή σου, είτε στον έντυπο τύπο είτε στον ηλεκτρονικό.

Τελικά, Πρόεδρε, είχε δίκιο ο Όργουελ όταν έλεγε ότι όλοι είμαστε ίσοι –απέναντι στο νόμο- αλλά κάποιοι, όπως για  παράδειγμα ο βουλευτής του κόμματος σας, είναι «λίγο πιο ίσοι» από τους υπόλοιπους;

Έχει δικαίωμα ο οποιοδήποτε βουλευτής να τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα ή για μια υφιστάμενη ρύθμιση, που δεν τον βρίσκει σύμφωνο και να προβάλει τα επιχειρήματα του. Ναι πει, για παράδειγμα, γιατί να απαγορεύεται το αμπελοπούλι και να επιτρέπεται το φουα γκρά ή οι ταυρομαχίες. Όχι, όμως, επειδή είμαι βουλευτής, εγώ δικαιούμαι να δείχνω ότι κάποιοι τρώνε παράνομα αμπελοπούλια. Αυτό είναι μια συμπεριφορά, που προκαλεί δικαίως και δεν εκφράζει τον ΔΗΣΥ.
 
Μα δεν είναι μόνο συμπεριφορά. Είναι παράνομη η κατανάλωση αμπελοπουλιών…

Δεν είμαι η αστυνομία. Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι ταυτόσημη με την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα. Τους εκλελεγμένους τους κρίνει ο λαός.

Αν αύριο αποφασίσω να οδηγώ με 200Km και πάω δικαστήριο, μπορώ να ζητήσω από τον δικαστή να με κρίνει ο λαός;

Χθες στη Βουλή υπήρξε τροπολογία, που αν δεν έκαμνα παρέμβαση, θα ήταν η μεγαλύτερη Συνταγματική εκτροπή. Πήγαν να τροποποιήσουν, δια μέσου του προϋπολογισμού, θεμελιώδη άρθρο του συντάγματος. Και εμμένουμε σε κάτι, το οποίο δεν προκρίνω, διαχώρισα τη θέση μου και του κόμματος για το αμπελοπούλι, αλλά ψες, αν δεν παρενέβαινα, η βουλή είχε πρόταση από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που ουσιαστικά σήμαινε την συνταγματική εκτροπή. Ούτε και ομόφωνα να αποφάσιζε η βουλή, δεν μπορούσε να γίνει τέτοια εκτροπή. Επιχείρησαν να αλλάξουν τον Βοηθό του Γενικού Ελεγκτή σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή. Αυτά επειδή δεν είναι πιασάρικα, ούτε στις εσωτερικές σελίδες δεν γράφτηκαν. Αλλού θα ήταν πρώτο θέμα. Να πάεις να αλλάξεις κάτι, το οποίο συνιστά μεγίστη συνταγματική εκτροπή.

Το θέμα δεν είναι το αμπελοπούλι Πρόεδρε, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι παράνομο.

Είναι η συμπεριφορά και η παρανομία. Θα συμφωνήσω.

Στηρίζετε την προσπάθεια του Γενικού Ελεγκτή;

Διαχρονικά, ο ΔΗΣΥ είχε μια θέση αρχής: Σεβασμό προς τους ανεξάρτητους αξιωματούχους. Την ίδια ώρα όμως, δεν σημαίνει ότι η θέση του κάθε ανεξάρτητου αξιωματούχου, είναι ευαγγέλιο. Δεν είναι Πάπες με το αλάθητο.

Παρακολουθήσατε τη διαμάχη Γενικού Ελεγκτή –ΥΠΕΣ. Ποια η θέση σας;

Θα κριθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα. Θεωρώ σωστή την κίνηση του ΥΠΕΣ να στείλει στον Γενικό Εισαγγελέα, τα τεκμήρια του και αυτά, που θεωρεί ως παρατυπίες, τόσο του Γενικού Ελεγκτή όσο και της Γενικής Λογίστριας. Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα θα είναι σεβαστή.

Έχετε κόντρα με τον Σωκράτη Χάσικο;

Καθόλου. Ποτέ.

Ποτέ δεν υπήρξε κόντρα Αβέρωφ-Σωκράτη;

Όχι, και είναι άριστες οι σχέσεις μας.  
 

 

Δειτε Επισης

Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ