ΣΑΠΑ: Συνεχίστηκε στο Κακουργιοδικείο Πάφου η δίκη για το σκάνδαλο

Συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η δίκη για το σκάνδαλο ΣΑΠΑ με την ολοκλήρωση της  κατάθεσης της οικονομικής διευθύντριας του οργανισμού Χριστίνας Γεωργιάδου η οποία εκτελεί και χρέη οικονομικού διευθυντή μετά την διαθεσιμότητα  του Ευτυχίου Μαλληκίδη .  

Η κατάθεση της ξεκίνησε την Τέταρτη, διακόπηκε και συνεχίστηκε σήμερα. 

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας  Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου υπέδειξε στην μάρτυρα δέσμη εγγράφων και ρωτήθηκε αν τα αναγνωρίζει λέγοντας ότι πρόκειται για αποσπάσματα πρακτικών επέκτασης του συμβολαίου Α`.

Ο κ. Κέκκος υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις στη μάρτυρα  που αφορούσαν πρακτικά του συμβουλίου του ΣΑΠΑ αλλά και για το οργανόγραμμα του ΣΑΠΑ σ’ ό,τι αφορά το υπαλληλικό προσωπικό.

Ακολούθως την ρώτησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η εποπτική επιτροπή με την μάρτυρα να απαντά ότι πρόκειται για μια βοηθητική επιτροπή που συστάθηκε από την ολομέλεια του ΣΑΠΑ για να επιλαμβάνεται τεχνικών θεμάτων και να υποβοηθεί την ολομέλεια.  

 Επιπρόσθετα της ζητήθηκε από την  κατηγορούσα αρχή να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο έγγραφο που είναι ενώπιον του δικαστηρίου και αφορά διαφορά της εταιρείας που κατασκεύασε την βιολογική μονάδα με τον οργανισμό. Το κόστος κατασκευής για την Α` φάση της βιολογικής μονάδας ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια 380 χιλιάδες , και 58 ευρώ Λίρες Κύπρου Κύπρου συν ΦΠΑ, ύψους 350.428 ΛΚ.
 
Ακολούθως ρωτήθηκε για έγγραφο που αφορά διόρθωση της  προσφοράς από εργοληπτική εταιρεία για το συγκεκριμένο έργο τονίζοντας ότι ενώ το αρχικό ποσό της προσφοράς ήταν 4.380.358 το διορθωμένο ποσό ήταν 4.780.355 Λίρες Κύπρου, οπότε το επιπλέον ποσό των 400 χιλιάδων λιρών δόθηκε για δωροδοκίες.   

Ερωτηθείσα η μάρτυρας από τον κ. Κέκκο κατά πόσο υπήρχε πρακτικό του συμβουλίου για το θέμα της διόρθωσης του ποσού η κ. Γεωργιάδου ανέφερε πως όσον αφορά το λάθος είχε συζητηθεί με τους συμβούλους μηχανικούς και έγινε η ανταλλαγή απόψεων ενώ προέβηκαν στην διόρθωση. 

Στην πλαίσιο της διαδικασίας ο κ. Κέκκος ανέφερε στην μάρτυρα πως στην προηγούμενη δικάσιμο είχε γίνει αναφορά για το χρέος που είχε ο Οργανισμός του Συμβουλίου αποχετεύσεων Πάφου τότε, και της υπέβαλε την ερώτηση για το ποιο είναι το τωρινό ύψος του χρέους με την μάρτυρα να απαντά το χρέος για τα έργα της πρώτης φάσης ανέρχεται στα  3.000.000 ευρώ  και για τα έργα της δεύτερης φάσης στα 90.000.000 ευρώ.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η αντεξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

 Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη δικηγόρος Χρήστος Χ``Λοϊζου αμφισβήτησε κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί εποπτική επιτροπή στον οργανισμό και συγκεκριμένα ρώτησε την μάρτυρα κατά πόσο βάση των κανονισμών λειτουργίας του ΣΑΠΑ επρονοείτο να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εποπτική επιτροπή του ΣΑΠΑ. 

Η κ. Γεωργιάδου απήντησε πως δεν έχει  την νομοθεσία ωστόσο – όπως είπε- έχει την εντύπωση πως έχει το δικαίωμα ο ΣΑΠΑ να δημιουργεί κάποιες επιτροπές με κάποιες αρμοδιότητες, με τον συνήγορο υπεράσπισης ωστόσο να λέει πως αυτό είναι μια “εντύπωση”.

Aκολούθως ο κ. Χατζηλοϊζου ρώτησε τη μάρτυρα για το ρόλο που διαδραμάτιζε ο γαλλικός συμβουλευτικός τεχνικός οίκος « Σογκρεά» , με τη μάρτυρα να απαντά πως ο συγκεκριμένος οίκος ετοίμαζε έκθεση αξιολόγησης προσφορών με πρόταση ποια είναι η οικονομικότερη και συμφέρουσα προσφορά.

Η μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε επίσης πως δεν προχωρούσε σε οποιαδήποτε πληρωμή χωρίς να έχει επικυρωθεί το πρακτικό. 

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα,  δικηγόρος Ευριπίδης Μάνουλος υπέβαλε στην μάρτυρα ότι ο πελάτης του προέβη  σε όλες τις πληρωμές όχι από μόνος του αλλά μετά από εξουσιοδότηση του συμβουλίου. “Όλες οι πληρωμές γίνονταν στην παρουσία κατάλληλων εγγράφων”, είπε ο κ. Μάνουλος, διευκρινίζοντας επίσης πως ο πελάτης του και 2ος κατηγορούμενος δεν προέβη σε κάποιες πληρωμές από μόνος του.

 Όλες οι διαφορές στα συμβόλαια του ΣΑΠΑ υπήρξαν μετά την αποχώρηση του πελάτη του από τον Δήμο είπε ο κ. Μάνουλος , με την κα Γεωργιάδου να παραδέχεται πως ο τελικός διακανονισμός για την Α` φάση έγινε μετά την αποχώρηση του Φειδία  Σαρίκα από τον Δήμο Πάφου.

Παρατήρησε ωστόσο σύμφωνα και με το περιεχόμενο κατάθεσης της στις 9.1.2015 (37 σελ) πως έχουν γίνει κάποιες πληρωμές για μικροποσά επί εποχής Φ. Σαρίκα ύψους 93.850 Λ.Κ, αλλά η τελική διευθέτηση για το ποσό 3.650.000 Λ.Κ. έγινε επί δημαρχίας Σάββα Βέργα. 

Εξάλλου στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης του  γιατρού Ευστάθιου Ευσταθίου, δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης  ανέφερε στην μάρτυρα πως στην κατάθεση της έχει αναφέρει πως “όσον αφορά το συμβόλαιο Ε ,έγινε χωρίς από το νόμο διαδικασία προσφορών”  σημειώνοντας της ωστόσο πως η ίδια προσωπικά επί του θέματος δεν μπορεί να κρίνει

Η μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως αυτή είναι  η θέση της αφού δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε επίσης πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε η επέκταση του συμβολαίου Α να ονομαστεί συμβόλαιο Ε.  

 Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε επίσης ποιος αξιολογούσε την έκθεση προόδου από τους συμβούλους μηχανικούς με τη μάρτυρα να απαντά πως  η αξιολόγηση γίνονταν από τον Τεχνικό Διευθυντή του Οργανισμού και ακολούθως αποστέλλονταν στις τράπεζες του εξωτερικού που δανειοδοτούσαν το έργο. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού Βάσου Βασιλείου, δικηγόρος Γιαννάκης Θωμά ρώτησε τη μάρτυρα κατά πόσο είναι σύνηθες σε τέτοιου είδους εργασίες η αύξηση του τελικού ποσού με την Χρ. Γεωργιάδου να απαντά πως δεν μπορεί ένα συμβόλαιο να καταλήξει με την αρχική προεκτίμηση . Επεσήμανε επίσης πως προνοείται ένα ποσοστό αύξησης της τάξης του 20%. 

Ο κ. Θωμά διερωτήθηκε ωστόσο γιατί στην περίπτωση της “Σογκρεά” να έχει διπλασιαστεί το ποσό με την μάρτυρα να απαντά πως στην κατάθεση της έχει παραθέσει τέσσερις λόγους. 

 Ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου κατηγορούμενου είπε πως η “Σογκρεά”  είχε εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του έργου του αποχετευτικού αφού ενέκρινε διατακτικά, πιστοποιούσε έξτρα εργασίες και γενικά ο ρόλος της ήταν κεντρικός με την μάρτυρα να απαντά θετικά τονίζοντας ωστόσο πως μπορούσε το ΔΣ του ΣΑΠΑ να αντιδράσεις στις αποφάσεις της. 

Ο κ. Θωμά διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσο μπορούσε ένα γιατρός ή ένας αρχιτέκτονας να έχει άποψη ή όχι για μια πληρωμή αφού αυτός που μπορούσε να επέμβει ήταν ο Διευθυντής του έργου με τη μάρτυρα να απαντά πως  οι σύμβουλοι δεν είχαν ιδέα για την πληρωμή του ποσού, ωστόσο είπε, με απόφαση της ολομέλειας έβγαινε το διατακτικό για την πληρωμή.
 
Ο κ. Θωμά ανέφερε πως κατά τα έτη 2005,2006 και 2007 οι πληρωμές της “ Σογκρεά” έγιναν χωρίς προστριβές και διαφορές με τη μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται.

Η κ. Γεωργιάδου σημείωσε ωστόσο πως ο τερματισμός της συνεργασίας  του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου “ Σογκρεά”  με το ΣΑΠΑ έγινε γιατί η Σογκρεά ισχυρίζονταν ότι δεν την πλήρωνε ο οργανισμός και η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης .  

Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γιώργου  Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής ρώτησε τη μάρτυρα κατά πόσο μπορούσε ένας δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του ΣΑΠΑ όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο πελάτης του να σταματήσει μια πληρωμή με τη Χρ. Γεωργιάδου να απαντά πως μόνο ο πρόεδρος και ο Διευθυντής  του ΣΑΠΑ είχαν τέτοια εξουσιοδότηση, ύστερα από εντολή τους στην τράπεζα.

Ο κ. Σιαηλής είπε πως επανειλημμένα ο πελάτης του είχε αναφέρει σε συνεδρίες του ΔΣ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου είναι οι σύμβουλοι μηχανικοί και μάλιστα είχε ετοιμάσει προς το σκοπό αυτό και  σχετική επιστολή . Πρόσθεσε επίσης πως σε πολλές περιπτώσεις ο 5ος κατηγορούμενος είχε αναφέρει ότι οι σύμβουλοι μηχανικοί δεν εργάζονταν προς όφελος του ΣΑΠΑ, αλλά των εργολάβων. 

Η κ. Γεωργιάδου απήντησε επίσης θετικά σε ερώτηση του δικηγόρου Κ. Σιαηλή ότι  για τα “ κακώς έχοντα του ΣΑΠΑ” σε αρκετές περιπτώσεις ενημέρωνε τον 5ο κατηγορούμενο  η ίδια ως οικονομική διευθύντρια του οργανισμού.

Ο κ. Σιαηλής είπε τέλος πως η συμφωνία με την εταιρεία ENVITEC για τα ποσά ήταν με εισήγηση του νυν Δημάρχου Φ. Φαίδωνος και του τέως Δημάρχου Σ. Βέργα και ομόφωνα οι υπόλοιποι αποφάσισαν.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ  διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και όρισε την υπόθεση για τις 13.1.2016 και 19.1.2016 στις 09:00 το πρωί. 

Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας αναμένεται να καταθέσει  ο Ανδρέας Χειμαρίδης εκτελεστικός μηχανικός της εταιρείας Μedcon.

Τη σύνθεση του κακουργιοδικείου απαρτίζουν οι πρόεδρος Άγγελος Δαυίδ, ο Ανώτερος Δικαστής Δημήτρης Κίτσιος και ο Επαρχιακός δικαστής Κώστας Σατολιάς.

Δειτε Επισης

Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας οι καταστηματάρχες
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από το 1850
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Έφτασαν τους τέσσερις οι θάνατοι λόγω γρίπης Α-Απεβίωσε ηλικιωμένος
Προχωρεί με την ετοιμασία νέων εγγράφων προσφοροδότησης για δρόμο Πάφου-Πόλης το Τμ. Δημοσίων Έργων
Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες