Νέες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρκίνου δέρματος

Νέα οδηγία προς γιατρούς και ασθενείς για τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με το ανοσοκατασταλτικό αποτέλεσμα του φαρμάκου Gilenya (fingolimod-φινγκολιμόδη) για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) .

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι νέες συστάσεις δίνονται για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της Προϊούσας Πολυεστιακής Λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) και του δερματικού βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ασθενείς υπό θεραπεία με Gilenya.

Ο ΕΜΑ συνέστησε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το Gilenya ώστε να γίνει δυνατός ο έγκαιρος εντοπισμός των σημείων και συμπτωμάτων τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη PML ή το δερματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και να θεραπεύονται οι ασθενείς ανάλογα.

Πριν την έναρξη της θεραπείας με Gilenya, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μια πρόσφατη μαγνητική τομογραφία (MRI) που θα χρησιμοποιηθεί ως αναφορά (να έχει ληφθεί εντός των τελευταίων 3 μηνών). Εάν υπάρχει υποψία για PML, το MRI θα πρέπει να διεξάγεται αμέσως και η θεραπεία με Gilenya θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι να αποκλειστεί η PML.

Σε σχέση με το κίνδυνο του δερματικού βασικοκυτταρικού καρκινώματος, προτείνεται μια ιατρική αξιολόγηση του δέρματος πριν την έναρξη της θεραπείας, τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο και στη συνέχεια τουλάχιστον κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Gilenya. To Gilenya δε θα πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με δερματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ή σε ασθενείς με άλλους τύπους καρκίνου.

Οι πληροφορίες του προϊόντος Gilenya θα ενημερωθούν με τις πληροφορίες σχετικά με την PML, τo δερματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις.

Η απόφαση της CHMP θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια νομικά δεσμευτική απόφαση με εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα