ΠτΔ: Αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί πολιτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν άμεσα στον ίδιο τον πολίτη, στην αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και στην κοινωνική συνοχή, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η σύζυγος του Άντρη Αναστασιάδη, ο ΠτΔ είπε πως ως προς την αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνέβαλε στην συγγραφή του Εγγράφου Πολιτικής με τίτλο «Η οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο: Οικοδομώντας το μέλλον», ενώ παράλληλα, βρίσκεται υπό ετοιμασία το «Εγχειρίδιο της Ενεργού Πολιτότητας», το οποίο, όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα έντυπο που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που δεν παύουν ποτέ να προσφέρουν στα κοινά, είτε ανήκουν σε Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε όχι.

Ο ΠτΔ σημείωσε ότι προς εκπλήρωση του στόχου να καταστεί ο εθελοντισμός συνείδηση και στάση ζωής για όλους τους συμπολίτες μας, αρχής γενομένης από τα παιδιά, ετοιμάστηκε επίσης το «Εγχειρίδιο της Καλλιέργειας του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη», έντυπο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά.

Επεσήμανε ακόμη πως με πρωτοβουλία του ίδιου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δόθηκε ρόλος και λόγος στους πολίτες με τη θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο ακριβώς αυτό καθιερώθηκε και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και όπου δεκάδες νέοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις, να ασκήσουν κριτική, και να υποβάλουν στην Κυβέρνηση εισηγήσεις. «Ήταν μία ιδιαίτερα χρήσιμη εμπειρία τόσο για μένα όσο και για τους Υπουργούς» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ακολούθως ο ΠτΔ ανέφερε πως ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προωθείται η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία, εγγραφή και πιστοποίηση τους, εκσυγχρονισμός ο οποίος περιλαμβάνει την καλύτερη στόχευση και διαχείριση των χορηγιών ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερη η αξιοποίησή τους.

Όπως εξήγησε, ένα μεγάλο κεφάλαιο αφορά τις υποδομές. «Στόχος μας» δήλωσε «είναι η δημιουργία σε κάθε επαρχία ενός `Σπιτιού του Εθελοντή`» και υπενθύμισε πως πρόσφατα εγκαινιάστηκε το «Σπίτι του Εθελοντή» στην Κοκκινοτριμιθιά, ενώ εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί και στην Λάρνακα αντίστοιχο κέντρο.«Φυσικά, ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και στις υπόλοιπες επαρχίες, ώστε κάθε επαρχία να αποκτήσει το δικό της κέντρο συντονισμού και δράσης του εθελοντισμού» συμπλήρωσε.

 Για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού όπως έχει καθιερωθεί η 5η Δεκεμβρίου από τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αποτελεί η ημέρα αυτή μία ευκαιρία για ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου των εθελοντών στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά και μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση ως πολιτική ηγεσία, να απευθύνει σεμνά ένα ευχαριστώ προς τους εθελοντές για την προσφορά τους.

«Εμείς οι πολιτικοί μπορούμε να συμβάλουμε στο να αλλάξει κόσμος. Εσείς όμως οι εθελοντές μπορείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας ότι ο εθελοντισμός αποτελεί εξ ορισμού, την εκούσια και ανιδιοτελή προσφορά στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.  

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα