Οι 28 της ΕΕ παίρνουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Μια σειρά νέων κοινών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των πολιτών από την τρομοκρατική απειλή λαμβάνει η ΕΕ, με βάση το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι 28 εκφράζουν την ισχυρή τους βούληση να συνεχίσουν τον “ανένδοτο αγώνα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία , περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της 20ής Νοεμβρίου 2015 οι 28 αποφάσισαν να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους σε σχέση με ξένους μαχητές που εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν, την ανταλλαγή των ποινικών μητρών για τα άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατία και την επέκταση του συστήματος και στους υπηκόους τρίτων χωρών.

Οι 28 δίνουν έμφαση στη “διαλειτουργικότητα των σχετικών βάσεων δεδομένων” και ζητούν τη συνεργασία αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, europol και frontex για το θέμα. Υπό τη ίδια έννοια οι 28 θα ανταλλάσσουν δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιριών (σύστημα  PNR) και για πτήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.


Επιπλέον το σημείο 7 του κειμένου αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα “να συνεχίσουν να επιδιώκουν την υλοποίηση την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας”, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα θέματα εθνικής ασφάλειας παραμένουν εθνική αρμοδιότητα. ΟΙ 28 ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και για τους πολίτες χωρών της ζώνης Σένγκεν.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν προσπαθήσουν να κόψουν τη ροή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία και λαμβάνοντας και άλλα περιοριστικά σε όσους συνδέονται με την οργάνωση ISIL/Da’esh στο σύνολο της ΕΕ. Η ΕΕ θα ενισχύσει επειγόντως την αντιτρομοκρατική συνεργασία με εταίρους στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δειτε Επισης

Βρετανός μεγιστάνας σκότωσε τη διάσημη σύζυγό του, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά τους
Ευρεία αυτοδυναμία Εργατικών και βαριά ήττα Συντηρητικών, δείχνει δημοσκόπηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Δημοσιογράφος συνελήφθη με την κατηγορία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επειδή εργαζόταν για τον Ναβάλνι
Η βρετανική αστυνομία βρήκε τρία παιδιά που αγνοούνταν έπειτα από ένα ταξίδι σε πάρκο ψυχαγωγίας
Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Στροφή 180 μοιρών από Λεπέν για την αποχώρηση Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία
Στις 27 Ιουνίου οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα-Πως οδηγήθηκαν στο ναυάγιο