ΗΠΑ: Σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου για πολίτες 38 χωρών

 Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 το οποίο, εκτός από τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, επιτρέπει τις εξαγωγές πετρελαίου, προωθεί τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θέτει προϋποθέσεις για την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων ορισμένων χωρών.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 316 υπέρ έναντι 113 κατά στη Βουλή ενώ με ευρεία πλειοψηφία το ενέκρινε και η Γερουσία με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα το επικυρώσει.

Ο νόμος αυτός διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα παραλύσουν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι δηλαδή το τέλος του οικονομικού έτους.

Σε περισσότερες από 2.000 σελίδες καθορίζονται λεπτομερώς οι δαπάνες --συνολικού ύψους 1,149 τρισεκατομμυρίων δολαρίων-- σε όλους τους τομείς, από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι τη γεωργία.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν να συμπεριληφθούν στο κείμενο μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την κατάργηση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου, ένα μέτρο που ίσχυε από το 1975, μετά την πετρελαϊκή κρίση.

Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία ασκούσαν βέτο τα τρία τελευταία χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι, προστέθηκε, προς γενική κατάπληξη, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Με την εφαρμογή της θα δοθεί στις μεγάλες αναδυόμενες χώρες μεγαλύτερο βάρος στη διακυβέρνηση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Οι Βουλευτές ενέκριναν επίσης τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους πολίτες 38 χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα εξαίρεσης από τη χορήγηση βίζας, ένα μέτρο που θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους. Οι ταξιδιώτες --τουρίστες ή επιχειρηματίες-- που μετά την 1η Μαρτίου 2011 επισκέφθηκαν τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν ή το Σουδάν και οι πολίτες των χωρών αυτών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να παίρνουν βίζα πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να εντοπίζουν ευκολότερα πιθανούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά πάντως τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ένα μέτρο που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές για την αντιμετώπιση απειλών στο διαδίκτυο, θα παραχωρείται δικαστική ασυλία στις εταιρείες που συμφωνούν να δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Μαζική διακοπή ρεύματος σε βαλκανικές χώρες εν μέσω καύσωνα
Politico: Τι να περιμένουμε από μια πιθανή Κυβέρνηση Λεπέν στη Γαλλία
Αλλάζουν οι ισορροπίες στο EK-Οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν είναι πλέον 4η δύναμη, 3ο το ECR της Μελόνι
Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
Σ. Κυριακίδου: Iστορική ευκαιρία εξάλειψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας η συμφωνία για εμβολιασμούς
Κρεμλίνο σε ΗΠΑ: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά να συζητήσουμε για την εμπλοκή σας γύρω από την Ουκρανία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει άλλη μια Γάζα»
Η Αρμενία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Αίτηση διαζυγίου και ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια της κόρης τους καταθέτει η σύζυγος του Λύτρα