ΗΠΑ: Σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου για πολίτες 38 χωρών

 Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 το οποίο, εκτός από τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, επιτρέπει τις εξαγωγές πετρελαίου, προωθεί τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θέτει προϋποθέσεις για την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων ορισμένων χωρών.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 316 υπέρ έναντι 113 κατά στη Βουλή ενώ με ευρεία πλειοψηφία το ενέκρινε και η Γερουσία με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα το επικυρώσει.

Ο νόμος αυτός διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα παραλύσουν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι δηλαδή το τέλος του οικονομικού έτους.

Σε περισσότερες από 2.000 σελίδες καθορίζονται λεπτομερώς οι δαπάνες --συνολικού ύψους 1,149 τρισεκατομμυρίων δολαρίων-- σε όλους τους τομείς, από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι τη γεωργία.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν να συμπεριληφθούν στο κείμενο μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την κατάργηση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου, ένα μέτρο που ίσχυε από το 1975, μετά την πετρελαϊκή κρίση.

Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία ασκούσαν βέτο τα τρία τελευταία χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι, προστέθηκε, προς γενική κατάπληξη, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Με την εφαρμογή της θα δοθεί στις μεγάλες αναδυόμενες χώρες μεγαλύτερο βάρος στη διακυβέρνηση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Οι Βουλευτές ενέκριναν επίσης τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους πολίτες 38 χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα εξαίρεσης από τη χορήγηση βίζας, ένα μέτρο που θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους. Οι ταξιδιώτες --τουρίστες ή επιχειρηματίες-- που μετά την 1η Μαρτίου 2011 επισκέφθηκαν τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν ή το Σουδάν και οι πολίτες των χωρών αυτών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να παίρνουν βίζα πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να εντοπίζουν ευκολότερα πιθανούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά πάντως τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ένα μέτρο που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές για την αντιμετώπιση απειλών στο διαδίκτυο, θα παραχωρείται δικαστική ασυλία στις εταιρείες που συμφωνούν να δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας