Ούτε δύο μέρες δεν φαίνεται να αντέχει η εκεχειρία στην Υεμένη

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί ως Χούτι στην Υεμένη κατηγόρησε την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί σύμμαχο του Ιράν, ότι παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και προειδοποίησε ότι η εκεχειρία οδεύει σε κατάρρευση, μετέδωσε χθες η σαουδαραβική τηλεόραση.
 
"Ο αριθμός των παραβιάσεων (της εκεχειρίας) είναι γύρω στις 150 και αυτό δεν αντανακλά ειλικρινείς προθέσεις" για την τήρηση της συμφωνίας, δήλωσε ο ταξίαρχος Αχμεντ αλ Ασίρι, εκπρόσωπος της συμμαχίας, στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Ιχμπαρίγια.
 
"Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσουν στους Χούτι ότι δεν θα υπάρξει καμιά υπομονή απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή", πρόσθεσε.
 
Ένας αξιωματικός των τμημάτων του στρατού που δηλώνουν πίστη στον σιίτη πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι, κατηγόρησε από την πλευρά του τη συμμαχία για "σοβαρή κλιμάκωση" των εχθροπραξιών, και επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα, όπως μετέδωσε το ελεγχόμενο από τους αντάρτες υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA.
 
Χθες, οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη άρχισαν μια ανταλλαγή αιχμαλώτων στο νότιο τμήμα της χώρας, κατά τη δεύτερη ημέρα της εύθραυστης εκεχειρίας και καθώς συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία με σκοπό τον τερματισμό της τελευταίας φάσης του πολέμου -που διαρκεί οκτώ μήνες κι έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 6.000 ανθρώπων- με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Χούτι και της Κυβέρνησης του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
 
Η ανταλλαγή των αιχμαλώτων αφορά συνολικά 375 σιίτες αντάρτες και 285 μαχητές της λεγόμενης "λαϊκής αντίστασης", μιας ετερόκλιτης συμμαχίας πρώην στρατιωτικών, μελών διαφόρων φυλών, αυτονομιστών του νότου και ισλαμιστών, που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων.
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας