Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Δηλώσεις που αφορούν τις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα το περιουσιακό και θέματα εσωτερικής επικαιρότητας απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στο θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, τη διασύνδεση του οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους με τον τουρισμό, την πώληση χαλουμιού στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ και το χρόνο ομιλίας των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε αντιστοιχία με εκείνον των κατόχων κινητών στην ΕΕ.

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Αντε Ταχσίν άντε” αναφέρεται στη δήλωση του “υπουργού” μεταφορών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι θα πάει κόντρα στα συμφέροντα της μιας ομάδας και θα “πατήσει” τα συμφέροντα της άλλης, υπονοώντας ότι δεν θα ενεργεί με βάση τι θέλουν κάποιοι οργανισμοί που συνδέονται με το “υπουργείο” του όπως τα λιμάνια, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά. Αλλού αναφέρει ότι η “ένωση” αγροτών κατηγορεί έξι πολιτικούς, από τον “πρωθυπουργό” μέχρι τους ηγέτες των κομμάτων ΡΤΚ, ΚΕΕ και ΔΚ για την μη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων εδώ και έξι μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε φαίνεται πως στο περιουσιακό υπάρχει σύγκλιση.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) με τίτλο “Έσπασαν τα ταμπού, η λύση κοντά” γράφει για αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και αναφέρεται στις δηλώσεις Έιντε αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι έχουν ξεπεράσει το μέσο όρο ομιλίας στο κινητό, αφού, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, ο συνδρομητής στην ΕΕ μιλά 199 λεπτά τον μήνα στο κινητό, ενώ ο συνδρομητής στα κατεχόμενα μέσο όρο 231 λεπτά το μήνα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “πρόεδρος” του “συμβουλίου” ιατρικού τουρισμού, Αχμέτ Σαβασιάν δήλωσε ότι εάν δεν υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, ο τουρισμός “θα τελειώσει”.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Συνέχεια με το δηλητήριο” γράφει ότι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το φουγάρο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της “αρχής” τα μάτια όλων στρέφονται τώρα στο “υπουργικό” και πάλι ενώ συνεχίζεται ο μαύρος καπνός που μολύνει το περιβάλλον και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Αλλού γράφει ότι ενόσω δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της διαχείρισης του νερού, το νερό που έρχεται από την Τουρκία εξακολουθεί να χύνεται στη θάλασσα και οι “δήμοι” διέρχονται περίοδο λειψυδρίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι είναι πολύ αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού/

Η “Κίπρις” (Κύπρος) με τίτλο “Όλοι μας έχουμε ανάγκη τη λύση” αναφέρεται σε δηλώσεις της “υπουργού” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του “υπουργείου” της στη “βουλή”, ο οποίος εγκρίθηκε και φτάνει τα 41,1 εκ ΤΛ (13,7 εκ ευρώ περίπου). Αλλού αναφέρεται στην φωτιά που πήρε η κουζίνα της 83χρονης Κεζμπάν, η οποία έβαλε την κατσαρόλα με το λάδι να ζεσταθεί για να τηγανίσει κεφτέδες αλλά ξεχάστηκε στην κουβέντα με την αδερφή της. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μια μικρή εταιρεία από το Έξω Μετόχι που άρχισε την παραγωγή χαλουμιού πριν 25 χρόνια, πλέον πουλά χαλούμι και στο Χόλιγουντ.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Το πρώτο βήμα για νοσοκομείο στην Μόρφου!” ότι καθορίστηκε η τοποθεσία και σε λίγους μήνες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα σχέδια του γενικού νοσοκομείου στην περιοχή, αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Αλλού αναφέρει ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί 14% σε ένα χρόνο και παραθέτει τις τιμές Ιουλίου το 2014 και το 2015. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις `Ειντε για τις διαπραγματεύσεις και ειδικά για το περιουσιακό.

ΚΥΠΕ 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας