Λύσεις στο προσφυγικό αναζητά η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών

“Ένα δύσκολο Συμβούλιο στο τέλος μιας δραματικής χρονιάς”, με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες.
 
“Πρέπει να βρούμε λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση στο προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε πίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ”, σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς. “Αν η Ιορδανία μπορεί να δέχεται πρόσφυγες, μπορούμε και εμείς”, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι “507.000 πρόσφυγες μπορούν να κατανεμηθούν στην ΕΕ χωρίς πρόβλημα”, αν όπως είπε τα κράτη μέλη αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Είπε μάλιστα ότι τα κράτη μέλη που δέχονται το μεγαλύτερο τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της μετεγκατάστασης στο έδαφός τους, τόσων προσφύγων όσων τους αναλογεί.
 
Ο Πρόεδρος Σουλτς, μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην καθιερωμένη τους συνάντηση πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνεργασία που έχει με το Κοινοβούλιο, την καλύτερη των τελευταίων 30 ετών, τόνισε ότι και ο ίδιος και το ΕΚ πιστεύει ότι θα έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία, για τη γενική κατεύθυνση του μελλοντικού συλλογικού διαμερισμού της ευθύνης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και πως “οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα”.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, λέγοντας πως “αν αποτύχουμε τα σύνορα θα κλείσουν” και πως “είναι ήδη τεράστια η απογοήτευση των 80.000 εργαζομένων που διέρχονται τα Σύνορα Γαλλίας - Λουξεμβούργου σε 4 ώρες στα σύνορα, δεν μπορεί να γίνεται έτσι, οι πολίτες δεν μπορούν να το ανεχθούν”.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι “κάναμε προτάσεις” και πως  “δεν είμαι θαυμαστής της επιτροπολογίας, αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε  κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα”, εξηγώντας πως κατά την πρότασή της Κομισιόν θα επιχειρεί η μελλοντική συνοριοφυλακή της ΕΕ.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση των προθύμων στην Αυστριακή Αντιπροσωπεία με την Τουρκία εξήγησε ότι “αυτό δεν συνιστά διαίρεση”, αλλά πρόθεση όσων μπορούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κομισιόν.
 
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας