Λύσεις στο προσφυγικό αναζητά η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών

“Ένα δύσκολο Συμβούλιο στο τέλος μιας δραματικής χρονιάς”, με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες.
 
“Πρέπει να βρούμε λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση στο προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε πίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ”, σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς. “Αν η Ιορδανία μπορεί να δέχεται πρόσφυγες, μπορούμε και εμείς”, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι “507.000 πρόσφυγες μπορούν να κατανεμηθούν στην ΕΕ χωρίς πρόβλημα”, αν όπως είπε τα κράτη μέλη αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Είπε μάλιστα ότι τα κράτη μέλη που δέχονται το μεγαλύτερο τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της μετεγκατάστασης στο έδαφός τους, τόσων προσφύγων όσων τους αναλογεί.
 
Ο Πρόεδρος Σουλτς, μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην καθιερωμένη τους συνάντηση πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνεργασία που έχει με το Κοινοβούλιο, την καλύτερη των τελευταίων 30 ετών, τόνισε ότι και ο ίδιος και το ΕΚ πιστεύει ότι θα έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία, για τη γενική κατεύθυνση του μελλοντικού συλλογικού διαμερισμού της ευθύνης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και πως “οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα”.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, λέγοντας πως “αν αποτύχουμε τα σύνορα θα κλείσουν” και πως “είναι ήδη τεράστια η απογοήτευση των 80.000 εργαζομένων που διέρχονται τα Σύνορα Γαλλίας - Λουξεμβούργου σε 4 ώρες στα σύνορα, δεν μπορεί να γίνεται έτσι, οι πολίτες δεν μπορούν να το ανεχθούν”.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι “κάναμε προτάσεις” και πως  “δεν είμαι θαυμαστής της επιτροπολογίας, αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε  κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα”, εξηγώντας πως κατά την πρότασή της Κομισιόν θα επιχειρεί η μελλοντική συνοριοφυλακή της ΕΕ.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση των προθύμων στην Αυστριακή Αντιπροσωπεία με την Τουρκία εξήγησε ότι “αυτό δεν συνιστά διαίρεση”, αλλά πρόθεση όσων μπορούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κομισιόν.
 
 

Δειτε Επισης

Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία
Politicο: Οι ακροδεξιοί θα είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη
Πρόταση για εκλογές έως τον Οκτώβριο κατέθεσε στην Κνέσετ το κόμμα του Γκαντς
Στήριξη Κομισιόν σε αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων-Πώς θα λειτουργεί
Τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς σε τουρκικό εστιατόριο του Λονδίνου
ΒΙΝΤΕΟ: Καπνός και λάβα βγαίνει για δεύτερη μέρα από το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες
Ρεκόρ θερμοκρασίας στο Νέο Δελχί–Ένας νεκρός λόγω καύσωνα
Συνελήφθη ο «βιαστής με την άσχημη αναπνοή» Τον αναζητούσαν 17 χρόνια οι Αρχές των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Δεν είχε άδεια οδήγησης και εμφανίστηκε μέσω zoom στο δικαστήριο ενώ οδηγούσε
Απειλές Λαβρόφ στις ΗΠΑ-«Θα απαντήσουμε αν στείλετε πυραύλους στην Ουκρανία»