Οργή αγροτών έξω από το Προεδρικό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο,  αντιδρώντας στην καθυστέρηση της καταβολής των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων. 

Οι αγρότες ξεκίνησαν τη πορεία διαμαρτυρίας από τη Λακατάμεια και κορνάροντας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου έφτασαν γύρω στις 11.00 και επέδωσαν υπόμνημα. Ακολούθως η πομπή συνέχισε την πορεία της προς το Υπουργείο Οικονομικών και μετά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 

 

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δεν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, αφού θεωρούν πως τα αιτήματα τους ικανοποιούνται και οι αγρότες απλά θα προβούν σε αχρείαστα έξοδα και ταλαιπωρία.

 


Σημειώνεται ότι εκταρικές καθυστερούν να επιδοθούν για τεχνικούς λόγους αφού το λογισμικό του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών δεν είναι έτοιμο. Οι κεφαλικές επιδοτήσεις καθυστερούν λόγω του ότι η βάση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι λανθασμένη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις Βρυξέλλες για λανθασμένες πληρωμές που διενεργήθηκαν από τη Δημοκρατία τον προηγούμενο χρόνο ύψους 3,7 εκατ. ευρώ

 

 

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο». Όπως είπε, για τις κεφαλικές επιδοτήσεις σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί.

 

 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας