Οργή αγροτών έξω από το Προεδρικό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο,  αντιδρώντας στην καθυστέρηση της καταβολής των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων. 

Οι αγρότες ξεκίνησαν τη πορεία διαμαρτυρίας από τη Λακατάμεια και κορνάροντας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου έφτασαν γύρω στις 11.00 και επέδωσαν υπόμνημα. Ακολούθως η πομπή συνέχισε την πορεία της προς το Υπουργείο Οικονομικών και μετά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 

 

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ δεν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, αφού θεωρούν πως τα αιτήματα τους ικανοποιούνται και οι αγρότες απλά θα προβούν σε αχρείαστα έξοδα και ταλαιπωρία.

 


Σημειώνεται ότι εκταρικές καθυστερούν να επιδοθούν για τεχνικούς λόγους αφού το λογισμικό του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών δεν είναι έτοιμο. Οι κεφαλικές επιδοτήσεις καθυστερούν λόγω του ότι η βάση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι λανθασμένη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις Βρυξέλλες για λανθασμένες πληρωμές που διενεργήθηκαν από τη Δημοκρατία τον προηγούμενο χρόνο ύψους 3,7 εκατ. ευρώ

 

 

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο». Όπως είπε, για τις κεφαλικές επιδοτήσεις σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί.

 

 

Δειτε Επισης

Βλάβη σε αγωγό από μπάζωμα άφησε χωρίς νερό την Πάφο-Τη Δευτέρα αποκαθίσταται πλήρως το πρόβλημα
Συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ-«Ήρθε για να μείνει» το μήνυμα του υπουργού Υγείας
Μήνυμα στήριξης στου νόμιμους κυνηγούς από τον ΓΔ του ΥΠΕΣ-«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το ρόλο του κυνηγιού»
Πανέτοιμο το ΥΠΑΝ ενόψει Παγκύπριων Εξετάσεων-Περνούν από σεμινάρια οι θεματοθέτες
Πάνω από 10.000 οι Κινέζοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου-Δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ξένων συμφερόντων
Στρεβλώσεις κρυμμένες στο μανδύα των κανονισμών γίνονται νομιμότητα και η αξιοπρέπεια τιμωρία
Ζητά έγκριση από ΡΑΕΚ για αποθήκευση ενέργειας ο ΔΣΜΚ-Εντός δύο μηνών η έκδοση Προκαταρκτικών Όρων Σύνδεσης
Καλεί την Αίγυπτο να επιτρέψει συνέχιση απρόσκοπτης λειτουργίας της Μονής Σινά ο Αρχιεπίσκοπος
Στη μάχη των Παγκύπριων από την Παρασκευή οι μαθητές-Το πρόγραμμα των μαθημάτων
Seatracks και αμφίβια τροχοκαθίσματα για άτομα με αναπηρία σε οκτώ παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας