Υπ. Υγείας: ''Οταν φύγει η Τρόϊκα θα αρπάξω τον Χάρη από τα αυτιά"

Ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή συζήτηση με αντικείμενο ζητήματα υγείας αλλά και γενικότερους προβληματισμούς που διοργανώθηκε από την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού το βράδυ της Τρίτης (15/12).  

Όπως ήταν φυσικό, στην συζήτηση κυριάρχησε το ΓΕΣΥ, για το οποίο ο υπουργός άκουσε ερωτήματα, παράπονα αλλά και προβληματισμούς. 
 
Απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπόρτερ για το πότε θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ στην Κύπρο, ο υπουργός απάντησε πως η εφαρμογή θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται είναι από δύο εως τέσσερα χρόνια. «Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει νωρίτερα από τα τέσσερα χρόνια, αλλά χοντρικά το διάστημα είναι αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο, ούτως ώστε να νοσηλευτήρια να είναι έτοιμα να δεχθούν τις αλλαγές που προβλέπονται από το νέο σύστημα. 
 
Ο υπουργός ρωτήθηκε εάν είναι ευχαριστημένος από την ενδοκυβερνητική στήριξη που παρέχεται στην Υγεία, τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού, όσο και γενικότερης αντιμετώπισης.      
 
«Ο προϋπολογισμός τέθηκε ως οροφή από την Τρόικα. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Ομως, χαίρομαι ιδιαιτέρως που θα εκπνεύσει η περίοδος της Τρόικας γιατί αυτό θα μου δώσει εμένα την δυνατότητα να πάω και να αρπάξω τον Χάρη από τα αυτιά και να απαιτήσω χρήματα. Όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου έτσι και εγώ θα γίνω «στενός κορσές» του Χάρη. 
 
Σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς και το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ εύκολο για έναν υπουργό υγείας να λέει τί θέλει και να αρχίζει να απαριθμεί «θέλω αυτό, εκείνο, το άλλο». Οι μη οικονομικού χαρτοφυλακίου υπουργοί είναι τσάμπα μάγκες. Ολα τα υπουργεία έχουν ανάγκη από χρήματα. 
 
Το θέμα είναι όμως ότι όλος ο σχεδιασμός και  ο προϋπολογισμός πρέπει να κοστολογηθεί και να αξιολογηθεί και να εξεταστούν και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της εισαγωγής ενός  τέτοιου συστήματος. 
 
Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά θέμα των συναδέλφων μου. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα, στο ζήτημα της αξιολόγησης του δικού μας προβληματισμού από τους συναδέλφους μας. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα νομοσχέδια. Να πάμε στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να δώσουμε εξηγήσεις. Πρέπει να σας πώ ότι στην διάρκεια διαμόρφωσης του πλάνου συμμετείχαν όλα τα κόμματα και τηρούντο ενήμεροι όλοι οι ενδιαφερόμενοι και σε δεύτερο στάδιο θέλουμε ναα υποβάλλουμε τα σχετικά στην Βουλή για την απαραίτητη συζήτηση και έγκριση».
 
Πάντως, καταλήγοντας ήταν κατηγορηματικός ότι το ΓΕΣΥ δεν γίνεται να μην είναι βιώσιμο, καθώς γίνεται πολύ συγκεκριμένη μελέτη για τα 886 εκατομμύρια που θα διατεθούν για την Υγεία.   
 
Ο κος Παμπορίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές,  ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μονάδα νεογνών του Μακαρίου Νοσοκομείου, η οποία από 48 βρέφη που έπρεπε να φιλοξενεί, αυτήν την στιγμή έχει υπό την φροντίδα της 62. «Αυτό το φαινόμενο, παρατηρείται τον Αύγουστο και τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά, ο κος Παμπορίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καισαρικές και τους φυσιολογικούς τοκετούς, που προγραμματίζονται, όπως ανέφερε, αναλόγως των διακοπών των μαιευτήρων γυναικολόγων.  
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις