Προς ένταξη στον κατάλογο μνημείων της UNESCO η Παναγία Αγγελόκτιστη στο Κίτι

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων για ένταξη της Βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 
Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έτσι ώστε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 να αποσταλεί στην UNESCO λεπτομερής φάκελος με τα χαρακτηριστικά του μνημείου, μέσα στο οποίο διασώζεται ένα μοναδικό στην ανατολική Mεσόγειο, παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό του 6ου αιώνα Μ.Χ.
Θα ακολουθήσει η κάθοδος στην Κύπρο, εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων, το μνημείο θα ενταχθεί στον συγκεκριμένο κατάλογο εντός του 2016.
 
Όπως ανέφερε στο reporter ο Αρχαιολογικός Λειτουργός Α’, Γιώργος Φιλοθέου, η διαδικασία ένταξης του μνημείου στη συγκεκριμένη κατηγορία της UNESCO ξεκίνησε το τρέχον έτος, με την υποβολή, από πλευράς Κύπρου,  σχετικού αιτήματος στον διεθνή οργανισμό. Η UNESCO απάντησε με  ένταξη του ναού στον κατάλογο με τα υποψήφια υπό ένταξη μνημεία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποστολής λεπτομερέστερου υλικού για τον συγκεκριμένο ναό.
 
 Πρόταση στην UNESCO και για τον τεκέ και τις αλυκές της Λάρνακας
 
Σύμφωνα με τον κ. Φιλοθέου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μελετά σοβαρά και το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος στην UNESCO για περίληψη στον κατάλογο υποψηφίων μνημείων που θέτει υπό την προστασία της, του τεμένους Χαλά Σουλτάν καθώς επίσης και των αλυκών της Λάρνακας. Δεν αποκλείεται το σχετικό αίτημα να αποσταλεί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μαζι με τα επί μέρους στοιχεία για την εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης.  
 
Ο Ναός της Παναγίας Αγγελόκτιστης
 
Η συγκεκριμένη Βυζαντινή Εκκλησία ανάγεται  στον 11ο αιώνα και το  όνομα της σημαίνει «χτισμένοι από τους Αγγέλους». Ανακαλύφθηκε στα ερείπια μιας Πρωτο- Χριστιανικής βασιλικής στο Κίτι. Η αρχική αψίδα της επιβίωσε με ένα από τα καλύτερα κομμάτια Βυζαντινής τέχνης της Ιουστινιανής περιόδου, ένα σπάνιο ψηφιδωτό του 6ου αιώνα, της Παρθένου Μαρίας με το Βρέφος ανάμεσα σε δύο αρχαγγέλους.

Σημειώνεται πως μόνο στην Κύπρο και στο Όρος Σινά υπάρχουν ψηφιδωτά αυτής της περιόδου που επιβίωσαν της εποχής της εικονομαχίας στη διάρκεια της οποίας διατάχτηκε η καταστροφή των περισσοτέρων εικόνων σαν αντικείμενα ειδωλολατρίας.
 
Τα κυπριακά μνημεία της UNESCO
 
Στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της  UNESCO υπάρχουν αρκετά κυπριακά μνημεία. Ωστόσο, επειδή πολλά από αυτά είχαν ενταχθεί  μαζί, θεωρούνται ως τρείς εγγραφές.
 
Η πρώτη εγγραφή έγινε το 1980 και αφορά στην Πάφο περιλαμβάνοντας τη σημερινή Κάτω Πάφο (αρχαία Νέα Πάφος) και την κοινότητα των Κουκλιών (αρχαία Παλαίπαφος).

Η δεύτερη εγγραφή έγινε το 1985 και περιελάμβανε αρχικά εννέα Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες της οροσειράς του Τροόδους, με την προσθήκη μιας δέκατης εκκλησίας το 2001. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής Εκκλησίες: Παναγία της Ασίνου στο Νικιτάρι, Παναγία της Ποδύθου στη Γαλάτα, Άγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά, Άγιο Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Παναγία του Μουτουλλά, Αρχάγγελος του Πεδουλά, Παναγία του Άρακα στα Λαγουδερά, Σταυρός του Αγιασμάτι στην Πλατανιστάσα, Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Παλαιχώρι και Τίμιος Σταυρός στο Πελένδρι.
 
Η τρίτη εγγραφή της Κύπρου έγινε το 1998 και αφορά στο Νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας.
 
Τονίζεται πως η συμπερίληψη ενός μνημείου στον συγκεκριμένο κατάλογο συνεπάγεται ειδική προστασία του από τα κράτη, στα οποία βρίσκονται, αλλά και διεθνή αναγνώρισή του.  Γίνεται διεθνώς γνωστό και καθίσταται σεβαστό παγκοσμίως.
 
maria.stylianou@imhbusiness.com

 

  
 
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου