Στον φυλακισμένο μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι το βραβείο Ζαχάρωφ

Ο Ραίφ Μπαντάουι, ο Σαουδάραβας μπλόγκερ που συνελήφθη το 2012 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, 1000 μαστιγώματα και ένα βαρύ πρόστιμο με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ στην ιστοσελίδα του, είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.
 
Κρατώντας μια φωτογραφία του, η σύζυγός του, Ενσάφ Χαιντάρ, παρέλαβε εκ μέρους του το βραβείο, στο πλαίσιο επίσημης τελετής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Μπατάουι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην τελετή στο Στρασβούργο καθώς βρίσκεται ακόμη φυλακισμένος σε απομόνωση στη Σαουδική Αραβία και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κακή καθώς δέχθηκε τους πρώτους πενήντα (από τους χίλιους) ραβδισμούς εν μέσω πλήθους Σαουδάραβων που επευφημούσε το βασανιστήριο αυτό.
 

 


 
«Είναι τεράστια τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Μακάρι να μπορούσε ο ίδιος να παραλάβει το βραβείο», είπε η σύζυγός του σε ομιλία της ενώπιον μιας κατάμεστης αίθουσας της ολομέλειας του ΕΚ και κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί επιθυμία του συζύγου της.
 

 
Το ευρωπαϊκό "Νόμπελ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", όπως αλλιώς ονομάζεται, απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τα αυτονόητα.

Ο φετινός βραβευμένος Σαουδάραβας blogger είναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας «Απελευθερώστε τους φιλελεύθερους Σαουδάραβες». Το 2012 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10ετη φυλάκιση, χίλιους ραβδισμούς και σημαντική χρηματική ποινή για προσβολή των αξιών του Ισλάμ.

Τον Ιανουάριο του 2015 υπέστη τους πενήντα πρώτους ραβδισμούς που τους παρακολούθησαν επί τόπου εκατοντάδες θεατές. Τα υπόλοιπα χτυπήματα έχουν αναβληθεί μετά από διεθνείς διαμαρτυρίες, αλλά ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα. Η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους έχουν καταφύγει στον Καναδά για να αποφύγουν πιθανές διώξεις.

Ο Μπατάουι προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Μεταρρυθμιστές και τους Πράσινους.

Στην ομιλία της, η σύζυγος του Μπατάουι είπε ότι σε ορισμένες αραβικές κοινωνίες η ελεύθερη σκέψη αποτελεί διάλυση, θρησκευτική και ηθική παρέκκλιση.
 
«Ο σύζυγός μου δεν είναι εγκληματίας. Είναι ένας ελεύθερος στοχαστής. Το έγκλημά του είναι ότι μίλησε ανοικτά σε μια χώρα που δεν δέχεται άλλες απόψεις. Δεν πρέπει να δέχεται μια τέτοια σκληρή ποινή. Ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο σε μια χώρα όπου επικρατεί θεοκρατία. Όρθωσε το ανάστημά του κατά της τυραννίας και βλέπετε ποια ποινή έλαβε» είπε απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.  
 
Πρόσθεσε ότι το βραβείο αυτό είναι ιστορικό για τον αγώνα του συζύγου της και καταδεικνύει το θάρρος του ΕΚ.
 
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς είπε ότι ο Μπατάουιδεν είναι σήμερα κοντά μας γιατί εξέφρασε ελεύθερα την άποψή του και κάλεσε όλους τους υπόλοιπους να πράξουν το ίδιο.
 
Κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να δώσει χάρη στον Μπατάουι χωρίς καμία απολύτως προϋπόθεση και να σεβαστεί επιτέλους τις συνθήκες που η ίδια η χώρα υπέγραψε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σημειώνοντας ότι ο Μπατάουι δεν είναι ο μόνος που καταδικάζεται στη Σαουδική Αραβία απλά και μόνο επειδή προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι και άλλοι είναι στην ίδια θέση με τον τιμώμενο, με ποινές που αγγίζουν ακόμη και τη σταύρωση.
 
Ο κ. Σουλτς κάλεσε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να λάβουν υπόψη τους τα αιτήματα του ΕΚ και να άρουν την θανατική καταδίκη.
 
‘Καλούμε την Σαουδική Αραβία να παύσει να επιβάλλει τέτοιου είδους καταδίκες. Η χώρα υπέγραψε διεθνείς συνθήκες και πρέπει επιτέλους να τις σεβαστεί» είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ και σημείωσε ότι μόνο σε ένα χρόνο η χώρα εκτέλεσε 150 ανθρώπους, έκλεισε 400 μπλογκς στο διαδίκτυο και επιβάλλει βαρύτατες ποινές για όσους θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα.
 
Καλούμε, είπε ο κ. Σουλτς, τη Σαουδικη Αραβία να ‘καταργήσει την ανδρική κηδεμονία και κηδεμόνευση γιατί αυτό δεν έχει σχέση με τον 20 αιώνα».
 
Τέλος, εξήρε το θάρρος της συζύγου του και τον αγώνα της προκειμένου ο Ραιφ Μπατάουι να επιστρέψει στην οικογένειά του και στα τρία παιδιά του ηλικίας 12, 11 και 8 ετών.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
  
 

Δειτε Επισης

Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί-Βρέθηκε μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος
Χαμενεΐ για Ραΐσι: Προσευχόμαστε να επιστρέψει, δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας
Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων
Αυτό είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο–Σκοτώθηκε μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα (pics)
Συνεχής ενημέρωση Μπάιντεν για την πτώση του ελικοπτέρου με τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσί
Δύσκολες οι συνθήκες για εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου- Αγνοούνται και διασώστες
Sky News: Θα υπάρξει μεγάλη μυστικότητα από το Ιράν για το περιστατικό με το ελικόπτερο του προέδρου
Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου-Άγνωστη η τύχη των επιβαινόντων
Επίθεση με ουκρανικό drone εναντίον μίνιμπας στη Χερσώνα–Ένας νεκρός