Ανακαλύφθηκε νέο κομμάτι της αρχαίας πόλης στην περιοχή του Τεκκέ Λάρνακας

Ένα ακόμη τμήμα της αρχαίας πόλης στην τοποθεσία του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ανακάλυψε η σουηδική αποστολή του Πανεπιστημίου του Gothenburg.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι ανασκαφές στη θέση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού Δρομολαξιά-Βυζακιά, πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και Ιουνίου του 2015, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Peter M. Fischer.

Η αρχαία πόλη, που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα π.Χ, είχε έκταση 25-50 εκτάρια, ενώ μέχρι στιγμής έχει διερευνηθεί μόνο ένα μικρό τμήμα του οικισμού, που τον 12ο αι. π.Χ. καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε.
 

 

 

Η ομάδα φέτος αποκάλυψε ένα ακόμη τμήμα της πόλης, με τη χρήση εξελιγμένου υπεδάφιου ραντάρ και μαγνητομετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Gothenburg και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Εξάλλου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών του 2015 φανερώνουν τρεις φάσεις κατοίκησης με την μετάβαση μεταξύ των δύο πρόσφατων να χρονολογείται λίγο μετά το 1.200 π.Χ., το αργότερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι δυο αυτές φάσεις σφραγίστηκαν με επεισόδια καταστροφής, όπως φαίνεται από τις στρώσεις στάχτης και τα κατεστραμμένα κτίσματα.

 


Αναφέρεται ακόμη ότι στο τμήμα της πόλης όπου διεξήχθησαν οι φετινές ανασκαφές, η τοιχοποιία των κτισμάτων είχε υποστεί σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα πρόσφατων γεωργικών δραστηριοτήτων, καθώς πέτρες έχουν μετακινηθεί λόγω του οργώματος της γης, ενώ κάποιες αμετακίνητες πέτρες φέρουν ίχνη από άροτρο.

Μεταξύ των ανακαλύψεων περιλαμβάνεται κτιριακό σύμπλεγμα, αποτελούμενο από πολλά δωμάτια, όπου διεξάγονταν βιοτεχνικές δραστηριότητες που ίσως σχετίζεται με τη βαφή υφασμάτων ή τη βυρσοδεψία.

Επίσης, ανακαλύφθηκε αριθμός μολύβδινων σφενδονών, αλαβάστρινα αγγεία, ανάμεσα στα οποία και ένα φλασκί, μικρές ποσότητες εισηγμένης Μυκηναϊκής κεραμικής και αντικείμενα από φαγεντιανή, τα οποία προέρχονται από την Αίγυπτο.

Επίσης, βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα δίπλα από δύο τάφους, όπως πήλινα αγγεία σε καλή κατάσταση, ενώ σε άλλο σημείο βρέθηκε ένας σκαραβαίος κοσμημένος με γενειοφόρο σφίγγα και ιερογλυφικά σύμβολα, που χρονολογείται μεταξύ του 13ου και 12ου αι. π.Χ.)

Επίσης βρέθηκε το κέλυφος μεγάλης χελώνας και τα οστά σκύλου, ο οποίος φαίνεται να είχε βίαιο τέλος, ενώ άλλο πηγάδι στην περιοχή περιείχε τα κατάλοιπα καμήλας, αγελάδας, προβάτου και αίγας.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας