Ευρωβουλευτές επέκριναν την ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ίδιας της ΕΕ αλλά και στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η Ενωση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρίτες χώρες, επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις των πλείστων Ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο στη διάρκεια συζήτησης για την ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο για το 2014.

Οι Ευρωβουλευτές συνεχάρησαν τον εισηγητή της έκθεσης, Cristian Dan Preda και οι πλείστοι αναφέρθηκαν στα τρωτά της ΕΕ, η οποία, όπως είπαν, υπογράφει συμφωνίες με χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράν.

Αναφέρθηκαν στην πώληση όπλων από ευρωπαϊκές χώρες σε τρίτες χώρες με ρεκόρ καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης στην ίδια την ΕΕ, σε αυθαίρετες φυλακίσεις στην ΕΕ, στην αδράνεια της Ενωσης σε ό,τι αφορά τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών εντός της ΕΕ, στην αντιμετώπιση των μεταναστών, καθώς και των ανέργων στην Ενωση και επέκριναν την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

Επίσης, είπαν ότι η ΕΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση σε αρκετές χώρες του κόσμου όπου επιδεινώθηκε η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους η ΕΕ θυσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μίλησαν επίσης για τις διώξεις θρησκευτικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, όπως των Χριστιανών, οι οποίες εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά το 2014, καθώς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών στις χώρες όπου επιβλήθηκαν μνημόνια.

Οι Ευρωβουλευτές είπαν ότι έχει ενταθεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο και ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισχυρή δράση και να καθορίσει συγκεκριμένες προτεραιότητες ξεχωριστά για κάθε τρίτη χώρα.

Η συζήτηση έγινε στην παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος λαμβάνοντας πρώτος το λόγο είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια που καθορίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τις τρίτες χώρες.

Απαντώντας στους Ευρωβουλευτές, ο κ. Στυλιανίδης τους ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συζήτηση και για την ολοκληρωμένη έκθεση. Συμφώνησε ότι η μεγιστοποίηση της εσωτερικής και εξωτερικής συνοχής είναι ζωτικής σημασίας, και είπε ότι εάν δεν εγγυηθούμε τα υψηλότατα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Ευρώπη, τότε η εξωτερική μας δράση θα εξασθενήσει.

Σε αυτή τη διαδικασία, είπε, ο ρόλος του ΕΚ είναι ζωτικής σημασίας. Είπε ακόμη ότι η ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ είναι μια συνεχής διαδικασία και είπε πως το νέο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση και ότι σε κάθε μορφή συζήτησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα η λογοδοσία είναι κομμάτι της στρατηγικής της ΕΕ.

Προσφωνώντας ενωρίτερα την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία απειλούνται σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν προβλήματα αστάθειας στον κόσμο αλλά και εντός της ΕΕ.

Οι τρομοκράτες, είπε, απειλούν τις πόλεις μας και κτύπησαν τον προηγούμενο μήνα στο Παρίσι.  Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι η στάση της ΕΕ δεν πρέπει να αλλάξει.

Η ελευθερία του λόγου και η δημοκρατία, συνέχισε, αποτελούν το καλύτερο όπλο κατά της τρομοκρατίας και της απολυταρχίας.

Ο Επίτροπος είπε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θα παραμείνει μια σημαντική προτεραιότητα της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, τόνισε, αποτελούν τα θεμέλια που καθορίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με τις τρίτες χώρες.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος δράσης παρά τις πολλές προκλήσεις που θα βρεθούν ενώπιόν μας.

Αναφερόμενος στην απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερίας της Σκέψης, είπε ότι αυτό αποδεικνύει την μεγάλη προσήλωση και επιμονή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούνται σε πολλά σημεία του κόσμου.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας