Ζητούμενο η αυτόνομη δράση της Frontex στην ύστατη περίπτωση

Στη «σωστή κατεύθυνση» κινούνται οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας ότι το εύρος των προτάσεων αυτών δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να το φανταστεί πριν έναν χρόνο. Προέβλεψε ωστόσο ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «hot spots». «Εταίρος-κλειδί» κατά την Μέρκελ η Τουρκία όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.

«Θα επιμείνουμε να εφαρμοστούν με συνέπεια ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την δημιουργία των 'hot spots' στην Ιταλία και στην Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψουμε σε συντεταγμένες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της EE. Αυτό αφορά την ειλημμένη απόφαση περί κατανομής 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, η οποία προχωρεί πολύ αργά διότι προϋπόθεση είναι βεβαίως τα 'hot spots', δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Και διευκρίνισε ότι «μόνο εφόσον γίνεται εκεί όχι απλώς η καταγραφή, αλλά και η επαναπροώθηση και η κατανομή, μπορεί ένα 'hot spot' να θεωρηθεί λειτουργικό».

Αναφερόμενη στο σχέδιο της Κομισιόν για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι πρόκειται για «σημαντικές προτάσεις, οι οποίες δεν κινούνται μόνο στην σωστή κατεύθυνση, αλλά στο εύρος τους δεν μπορούσε κανείς ούτε να τις φανταστεί πριν από έναν χρόνο».

Το θέμα, συνέχισε, είναι να δοθούν στη Frontex περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί στην ύστατη περίπτωση να δρα αυτόνομα, να τεθούν στη διάθεση της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοριοφύλακες και εξοπλισμός για να χρησιμοποιούνται ευέλικτα στα κράτη-μέλη και να δοθεί στη Frontex ένας μεγαλύτερος ρόλος στις απαραίτητες επαναπροωθήσεις προσφύγων, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι η φύλαξη των συνόρων αγγίζει πολύ σημαντικά θέματα εθνικής κυριαρχίας.

«Θα πρέπει ασφαλώς κι εμείς να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά ποια μέτρα μπορούν στο μέλλον και σε ποιο επίπεδο να γίνουν αποδεκτά. Αλλά θεωρώ ενθαρρυντικό και σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση σε αυτό το πεδίο έχει εξελιχθεί. Και γι' αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στηρίξω την υποβολή της πρότασης σε διαβούλευση και τη λήψη απόφασης το συντομότερο δυνατό» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να προσθέσει: «Γνωρίζω ότι πρόκειται για μεγάλο και δύσκολο θέμα και σίγουρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα φέρει τελική λύση, αλλά η ιστορία της ΕΕ διδάσκει ότι η υπομονή και η επιμονή αξίζουν τον κόπο. Είναι προς το συμφέρον όλων να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων. Είναι και προς το συμφέρον και των ίδιων των προσφύγων».

Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, κεντρικής σημασίας είναι η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής των ανθρώπων, τόνισε η Μέρκελ και αναφέρθηκε εκτενώς στη μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «εταίρο-κλειδί» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή τη στιγμή είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη. Φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Έχουμε δεσμευθεί να διαθέσουμε τρία δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι ευγνώμων στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Θέλουμε να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα για να βελτιώσουμε την κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να καταπολεμήσουμε με αυτό τις αιτίες προσφυγιάς. Διότι όσο καλύτερη είναι η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη» δήλωσε.

Και εξήγησε ότι «ως αντάλλαγμα περιμένουμε από την Τουρκία καλύτερη φύλαξη των συνόρων της προς την ΕΕ, πιο συνεπή θαλάσσια διάσωση στο Αιγαίο και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων». Μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία θα καταστεί δυνατό να δημιουργήσουμε νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης, π.χ. μέσω ποσόστωσης, προσέθεσε η Γερμανία καγκελάριος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπέβαλε τόσο γρήγορα τις προτάσεις της.

Δειτε Επισης

Σφαγή εκτοπισμένων στη Ράφα καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι-Παραδέχεται ότι άμαχοι έπαθαν κακό το Ισραήλ
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα κατέθεσαν νέα προσφυγή στο ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ
Τέσταρε τη νέα του κάμερα και τράβηξε φωτογραφίες ενός δολοφόνου και του θύματός του
Αδιανόητη τραγωδία στην Παπούα Νέα Γουινέα-2.000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί από κατολίσθηση
Απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο οι δικηγόροι των μοναχών-«Ξέρει ότι θα γίνει δίκη»
Τέσσερις νεκροί στην Ουκρανία από πλήγματα πυροβολικού
Απογοητευμένος ο Γκουτέρες για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου
Επιτέθηκαν σε 31χρονο γιατί αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα-Ανέσυραν μαχαίρι και τον απείλησαν
Μετά από εβδομάδες άνοιξε και πάλι το Καρέμ Σαλόμ-Μπήκαν τα πρώτα φορτηγά στη Λωρίδα της Γάζας
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα-Ανάμεσα τους και δύο διοικητές της Χαμάς