Η ατζέντα του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi στην Κύπρο θα εδραιώσει περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μεταξύ Κίνας και Κύπρου, θα προωθήσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς και θα αναβαθμίσει τους διμερείς δεσμούς των δυο χωρών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Xinsheng.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει στις 21 Δεκεμβρίου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Κινέζος Πρέσβης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η επίσκεψη αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό γεγονός στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών. Πρόσθεσε πως κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν οι δυο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας – Κύπρου, το Κυπριακό και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Liu επεσήμανε πως η Κίνα υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί κατά ένα συνολικό τρόπο, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

“Η Κίνα και η Κύπρος είναι πραγματικοί φίλοι και καλοί εταίροι. Η πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας υπήρξε πάντα στέρεη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “το κοινό μας σλόγκαν είναι `Μία Κίνα, Μια Κύπρος`”.

“Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται κατά ένα ισχυρό και σταθερό τρόπο. Η πραγματιστική συνεργασία σε διάφορους τομείς έχει επιφέρει παραγωγικά αποτελέσματα”, επεσήμανε. Σημείωσε εξάλλου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε μια επιτυχή επίσκεψη στην Κίνα τον Οκτώβριο φέτος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη αυτή μεγάλης σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης των διμερών δεσμών.

ΚΥΠΕ 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα