Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ελπίζει σε λύση το 2016

Την ελπίδα ότι το 2016 θα “είμαστε σε θέση να πούμε στον κυπριακό λαό ότι απαλλασσόμαστε πια από την κατοχή, επανενώνουμε την πατρίδα μας, δημιουργούμε συνθήκες ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, λειτουργικού κράτους, αλλά ιδιαίτερα διασφαλίζουμε την προοπτική και το μέλλον του συνόλου του λαού μας, είτε Τουρκοκυπρίων είτε Ελληνοκυπρίων”, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στο Κυπριακό “παρατηρείται συναντίληψη σε σημαντικό αριθμό θεμάτων” και ότι “υπήρξε πρόοδος σε ένα αριθμό θεμάτων”.

“Όμως την ίδια ώρα θα πρέπει να ομολογήσω ότι ακόμη αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αλλά ήταν και παραμένει αυτονόητο ότι 41 χρόνια μετά, κάποιες πραγματικότητες προκαλούν και τα προβλήματα. Και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την αποφασιστικότητα και τη βούληση – που θέλω να πιστεύω υπάρχει και στις δύο πλευρές – αλλά και τη συμβολή και τη συνδρομή της Άγκυρας που πρέπει να ενθαρρύνει αλλά και να στηρίξει αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ελπίζω να μπορέσουμε το 2016 να είμαστε σε θέση να πούμε στον κυπριακό λαό ότι απαλλασσόμαστε πια από την κατοχή, επανενώνουμε την πατρίδα μας, δημιουργούμε συνθήκες ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, λειτουργικού κράτους, αλλά ιδιαίτερα διασφαλίζουμε την προοπτική και το μέλλον του συνόλου του λαού μας, είτε Τουρκοκυπρίων είτε Ελληνοκυπρίων”, είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάλεσε “για τη συμβολή και τη συνδρομή όλων”, σημειώνοντας ότι “δεν είναι κανένας που στοχεύει στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Αυτό που επιδιώκουμε είναι τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής του ’77 και ’79, την κοινή δήλωση Παπαδόπουλου – Ντενκτάς της 8ης Ιουλίου του 2006, τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου του 12014 μιας συμφωνίας και βάσης για λύση του Κυπριακού που καθορίζεται και μέσα από σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ είτε της Γενικής Συνέλευσης είτε του Συμβουλίου Ασφαλείας και που προνοεί πως η λύση ή η μετεξέλιξη θα μας οδηγήσει σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες θα διασφαλίζονται απαραιτήτως”.

“Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα καταλήξουμε και σε μια συμφωνία που δεν θα επιτρέπει πλέον την ύπαρξη αναχρονιστικών θεσμών ή συμφωνιών, όπως είναι οι Συνθήκες Εγγυήσεως, γεγονός που θεωρείται από τους συνομιλητές μας, εννοώ τους τρίτους, ότι αποτελεί και βεβαίως έναν αναχρονισμό, διπλό αναχρονισμό αν ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος είναι και βεβαίως θα παραμείνει μέλος της ΕΕ”, ανέφερε.
 
ΚΥΠΕ  
 

Δειτε Επισης

Μεταβαίνει στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Μ. Ραουνά: Η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική επένδυση
Ελπίδα ΠτΔ ότι το Μαυροβούνιο θα ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με ΕΕ στην Κυπριακή Προεδρία
Την 1η Ιουνίου οι εκλογές για νέο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, μέχρι τις 5 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων
Άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον 36χρονο που παραπέμφθηκε σε δίκη για ναρκωτικά και οπλισμό-Υπόδικος ο υπάλληλός του
Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ
Ξύπνησε από θόρυβο και εντόπισε άγνωστη στην οικία του-Χειροπέδες σε 36χρονου, εμπλέκεται σε διαρρήξεις
Βύρας: Τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με έθιμο λαμπρατζιών, δεν λύνεται το θέμα με ένα νομοσχέδιο