ΔΗΣΥ και συντεχνίες Cyta «συμφώνησαν ότι διαφωνούν»

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το θέμα της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και οι πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta, αφού σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο πλευρές εξέφρασαν εκ νέου τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις τους επί του θέματος, με τον ΔΗΣΥ να τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης και τις συντεχνίες να εναντιώνονται.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης επικεντρώθηκε ωστόσο στα εργασιακά θέματα με τις συντεχνίες να ζητούν τη συνδρομή του ΔΗΣΥ ώστε, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αποκρατικοποίηση, να έχουν διασφαλιστεί όλα τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος για την τελική μορφή που φαίνεται να παίρνουν τα νομοσχέδια.

Στη συνάντηση, είπε, ο ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι πιστεύει στη «μεταμόρφωση» της Cyta και ότι μέσα από την μετατροπή της σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια με τη συμμετοχή ενός στρατηγικού επενδυτή «θα περιμένουν ακόμα καλύτερες μέρες» τον οργανισμό.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το εργασιακό τους μέλλον, «με τον ιδιαίτερο τρόπο που θα χρειάζεται γι` αυτή τη μεγάλη αλλαγή» όπως είπε. Πρόσθεσε ότι γι` αυτό το σκοπό, ο ΔΗΣΥ άκουσε κάποιες παρατηρήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σκοπεύει να καταβάλει προσπάθεια ώστε και η τελευταία ανησυχία των εργαζομένων να αρθεί γιατί, όπως ανέφερε, «θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί συνεργάτες σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει».

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου είπε ότι στη σημερινή συνάντηση το συνδικαλιστικό κίνημα κατάθεσε τη διαχρονική του θέση εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων.

«Η θέση του ΔΗΣΥ ήταν αυτή η οποία είναι γνωστή σε όλους μας και έχουμε συμφωνήσει ότι διαφωνούμε πάνω σε αυτό το βασικό θέμα» είπε ο κ. Δημητρίου.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δεκασέλιδη πρόταση των συντεχνιών για τον εκσυγχρονισμό της Cyta, η οποία θα μελετηθεί, όπως είπε, από τον ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες ζήτησαν από τον ΔΗΣΥ «όπως έρθουν αρωγοί -σε περίπτωση που περάσει η αποκρατικοποίηση- ώστε να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα», σε σχέση με τους κανονισμούς για το συνταξιοδοτικό και το πλεονάζον και το νομοσχέδιο για τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν καλύπτει όσα συμφωνήθηκαν στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που είχαν μέχρι σήμερα. «Φαίνεται από το νομοσχέδιο ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις» ανέφερε ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ανέλαβαν να δουν το θέμα και αν κρίνουν ότι δεν δημιουργούνται νομικά προβλήματα θα συνδράμουν ώστε στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο να μην αφήνει σε «μειονεκτική θέση» τους εργαζόμενους, σε σύγκριση με τα δικαιώματα που είχαν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου οι συντεχνίες θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή στους εργαζόμενους, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης, να εργαστούν στη δημόσια υπηρεσία με μετάταξη και διαφωνούν με τον όρο «απόσπαση», αφού θεωρούν ότι υποδηλώνει «προσωρινή λύση του προβλήματος». Η δεύτερη έλλειψη που εντοπίζουν αφορά την επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις περιπτώσεις των εργαζομένων που θα επιλέξουν να εργοδοτηθούν στη νέα εταιρεία, όπου η ισχύ της σύμβασης με τα υφιστάμενα δικαιώματα περιορίζεται στον ένα χρόνο. Το τρίτο σημείο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει παραχώρηση των υπηρεσιών προς τη νέα εταιρεία, αλλά εκχώρηση, ώστε κατά τις συντεχνίες, «να μπορούν να παρθούν πίσω σε περίπτωση που κάτι πάει ανάποδα». Το τέταρτο σημείο αφορά νομικά προβλήματα που δημιουργούνται, όπως αναφέρουν, από τη χρήση του όρου «απασχολούμενοι» αντί του όρου «εργαζόμενοι».

Ο κ. Δημητρίου κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Cyta. Όπως αφαιρέθηκε το προαπαιτούμενο για την ΑΗΚ, ζητούμε από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είπε, προσθέτοντας πως αυτό θα ζητήσουν και αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta Δώρος Θεοδώρου εξέφρασε απογοήτευση για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον ΔΗΣΥ.

«Από τη στιγμή που η διαχρονική θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, για άλλη μια φορά έχουμε απογοητευτεί από τη συνάντηση στον Δημοκρατικό Συναγερμό για το λόγο ότι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η ίδια και διαφάνηκε ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αλλαγής πάνω στη θέση αυτή» είπε.

Δυστυχώς, σημείωσε, αυτό προδιαγράφει και το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Εμείς επιμένουμε ότι ο οργανισμός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί» υπογράμμισε.

Ανέφερε, τέλος, ότι κλιμάκωση των μέτρων θα αποφασιστεί μεταξύ των πέντε συντεχνιών.

ΚΥΠΕ 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 1,3 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
Εκατοντάδες άτομα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα (pics)
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Δέσμευση Κύπρου για εφαρμογή δράσεων κατά κλιματικής κρίσης εξέφρασε η Υπ. Γεωργίας στην COP29
Δύο Κύπριοι γιατροί στην ηπατολογία εκπαιδεύονται στη Γερμανία-Υπογράφεται συμφωνία
ΒΙΝΤΕΟ: Επιτυχημένη η διάσωση της νεογέννητης φώκιας «Παναγή»