Στα χαρακώματα οι Συντεχνίες της CYTA κατά της αποκρατικοποίησης
09:33 - 14 Δεκεμβρίου 2015
Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, τίθεται το πρωί της Δευτέρας το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί προαιπαιτούμενο για την εκταμίευση της ένατης δόσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί διασφάλισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Νόμος του 2015», το οποίο καθορίζει τις επιλογές των εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.
Το νομοσχέδιο προσφέρει στους εργαζόμενους της Cyta τις ακόλουθες επιλογές: Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta ιδιωτικό συμβόλαιο (αποποίηση της ιδιότητας δημοσίου υπαλλήλου) με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση πακέτου μετοχών, εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου, επιλογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο σχέδιο και απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία.
Στο νομοσχέδιο προνοεί μια μεταβατική περίοδο 12 μηνών που αρχίζει μετά την τελική αποκρατικοποίηση του οργανισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν τις τελικές τους επιλογές.
Την ώρα που θα συνεδριάζει το Υπουργικό, οι συντεχνίες της Cyta πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αποκρατικοποίησης, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Η ιδιωτικοποίηση της Cyta, στέκει πλέον σε λεπτές ισορροπίες, παρόλο που τα δεδομένα μερικές μέρες προηγουμένως ήταν εντελώς διαφορετικά, αφού η πορεία αποκρατικοποίησης θεωρούνταν οριστικά προδιαγεγραμμένη. Οι κινητοποιήσεις των συντεχνιών της Cyta, η ανοικτή δήλωση Νικόλα Παπαδόπουλου για καταψήφιση της ιδιωτικοποίησης και η δήλωση για διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο της ΑΗΚ ανέτρεψαν το σκηνικό των προηγούμενων μηνών.
Απόσυρση του προαπαιτουμένου για αποκρατικοποίηση της Cyta, ζητούν οι συντεχνίες
Οι συντεχνίες των εργαζομένων της Cyta δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά αλλά και για το καλό του τόπου, δήλωσαν οι επικεφαλής των πέντε συντεχνιών του ημικρατικού οργανισμού, προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η απόφαση για αποκρατικοποίηση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
Αντιπροσωπεία των συντεχνιών επέδωσε στον Προϊστάμενο Διοίκησης της Προεδρίας, Κύπρο Κυπριανού, το ψήφισμα, που τάσσεται κατά της αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ψήφισμα εγκρίθηκε στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της Cyta.
Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα διαβιβάσει τόσο το ψήφισμα όσο και το αίτημα για συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών.
Αν υπάρχει κάτι που έγινε είναι διάλογος, είπε και υπενθύμισε την αναφορά των συντεχνιακών για ένα διάλογο που κράτησε οκτώ μήνες.
«Απ` εκεί και πέρα το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις αποφάσεις του και θα έχετε και εσείς την ευκαιρία να πάτε στη Βουλή να συζητήσετε και να ξαναθέσετε τα ζητήματα και βεβαίως να τα ξανασυζητήσετε ενδεχομένως με τον Υπουργό Οικονομικών», είπε.
O ΓΓ της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ ΣΕΚ, Ηλίας Δημητρίου, προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου «για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την εργατική ειρήνη», ενώ εξέφρασε δυσφορία γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κατ` επείγουσα συνάντηση που του ζητήθηκε.
Απέρριψε ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται μόνο για τα εργασιακά. «Αφού είμαστε καλοπερασάκηδες γιατί κάνουμε διαμαρτυρίες, μας ενδιαφέρει το γενικότερο καλό του τόπου, μας ενδιαφέρει η Cyta να συνεχίσει να προσφέρει ως δημόσιος οργανισμός σε αυτό τον τόπο», είπε.
Ζήτησε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο αφαιρέσει από τα προαπαιτούμενα την αποκρατικοποίηση της Cyta όπως έγινε και στην περίπτωση της ΑΗΚ. «Αναμένουμε σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αφαιρέσει ένα τσιμπιδάκι και το προαπαιτούμενο για τη Cyta.
«Απ` εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και απ` εκεί και πέρα ότι προκύψει ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει και τις ανάλογες ευθύνες».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΕΚ ΑΤΗΚ Αλέκκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι πρωτόγνωρο σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να αποκρατικοποιηθεί και να πάει σε ξένα χέρια η Cyta. Κάλεσε όσους επέκριναν τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τους πολιτικούς να απολογηθούν για τα απαξιωτικά επίθετα, όπως είπε, καταλόγισαν στους εργαζομένους.
Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο ΓΓ της οργάνωσης Αντώνης Νεοφύτου είπε πως οι εργαζόμενοι δεν ήλθαν εδώ για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά να μεταφέρουν τη θέλησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «γιατί εκείνο που τους νοιάζει είναι να προστατέψουν το δημόσιο πλούτο και να προστατέψουν τον οργανισμό τους».
«Αν η Κυβέρνηση δεν αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο τότε θα συνεχίσουν τον αγώνα τους δυναμικά μέχρι να το πετύχουν», πρόσθεσε.
Τέλος, ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία αφού είπε πως η διασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι υποχρέωση και της Κυβέρνησης και της Βουλής, πρόσθεσε πως από την άλλη οι αποφάσεις που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις κεφαλαιώδους σημασίας όπως η Cyta θα πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και σε αυτό λόγο έχουν και οι εργαζόμενοι και οι συντεχνίες τους.
«Δεν έχουμε πειστεί ότι μέσα από τις προωθούμενες διεργασίες εξυπηρετείται κατ` απόλυτο τρόπο δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.