Μιχάλης Γιακουμή: Δεν φοβάμαι τη λύση»

Ο νέος πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος (ΝΕΔΗΚ), Μιχάλης Γιακουμή, θεωρείται ότι ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματός του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και πιστώνεται στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά, πολύ πρόσφατα κατάφερε, με συναινετική φόρμουλα, να αναλάβει την προεδρία της ΝΕΔΗΚ χωρίς εκλογικές διαδικασίες (δεν είχε ανθυποψήφιο). Σπούδασε οικονομικά και ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ αυτό το διάστημα κάνει το διδακτορικό του στη διαχείριση κρίσεων. Έχει εργαστεί στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία HALLIBURTON, έχει δουλέψει στο εξωτερικό σε πλατφόρμες εξόρυξης και στην κυπριακή ΑΟΖ στην πλατφόρμα της ΕΝΙ, και σήμερα είναι ελεγκτής εγκρίσεων στον OPITO (Offshore Petroleum International Training Organization). Είναι ενεργό μέλος του ΔΗΚΟ από τα μαθητικά του χρόνια.
 
Φαίνεται ότι θα κορυφωθεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Είσαι από αυτούς που φοβούνται τη λύση και τις αλλαγές στη ζωή μας, που αναπόφευκτα θα έρθουν με μια συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος που δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά εμένα, θα έλεγα ότι είμαι από αυτούς που όχι μόνο δεν φοβούνται τη λύση και τις αλλαγές που θα επιφέρει, αλλά αντίθετα είμαι υπέρμαχος μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και των θετικών προοπτικών που θα προσφέρει στους πολίτες. Η συνέχιση της κατοχής συμφέρει μόνον στην Τουρκία. Εμείς θέλουμε λύση και επανένωση της πατρίδας μας.
 
Συμφωνείς με τη ρητορική της ηγεσίας του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;
Το ΔΗΚΟ διαχρονικά υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο. Ο καθένας δικαιούται να εκφράζει τις ανησυχίες του με τον δικό του τρόπο, όμως χρειάζεται προσοχή, ώστε να μη δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση απορριπτισμού. Εξάλλου, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία και φυσικά κάθε κριτική πρέπει να είναι εποικοδομητική και τεκμηριωμένη.
 
Έχεις πάει στα κατεχόμενα;
Αν και διατηρώ επαφή με Τουρκοκύπριους φίλους και έχω συμμετάσχει σε δικοινοτικές δραστηριότητες στο Λήδρα Πάλας, δεν έχω επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Χωρίς να κατακρίνω κανένα και χωρίς να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σαν περισσότερο πατριώτη από τους άλλους, όσο συνεχίζεται η κατοχή και το Κυπριακό παραμένει άλυτο, δεν αισθάνομαι άνετα με την επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη μας. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει ποτέ να συνηθίσουμε την κατοχή, ούτε να συμβιβαστούμε με αυτήν, αλλά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού.
 
Είσαι Καρογιανικός, Παπαδοπουλικός, Κυπριανικός;
Είναι τεράστιο λάθος να διαχωρίζουμε τον δηκοϊκό κόσμο σε φατρίες και στρατόπεδα. Εμείς στη νεολαία του κόμματος αποδείξαμε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ενότητα, σύνεση, συναίνεση και συναγωνιστική αλληλεγγύη. Ιδιαίτερα μέσα από τις εργασίες του πρόσφατου Πολιτικού Συνεδρίου της ΝΕΔΗΚ, αποδείξαμε ότι η ΝΕΔΗΚ λειτουργεί πάνω και πέρα από πρόσωπα και ομάδες, και είναι ταγμένη με συνέπεια στον προοδευτικό χώρο του κέντρου και της μετριοπάθειας. Έτσι, ως νέα ηγεσία της ΝΕΔΗΚ συνεχίζουμε στην ίδια πορεία.
 
Συμφωνείς με τη διαφαινόμενη συνεργασία του ΔΗΚΟ με την Ελένη Θεοχάρους και την «Αλληλεγγύη» της, στις βουλευτικές του 2016;
Οι πολιτικές συνεργασίες είναι θεμιτές όταν έχουν σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι ανοικτό σε συνεργασίες, όμως πρέπει να είναι προσεκτικό ώστε η όποια συνεργασία να μην αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ως κεντρώο κόμμα, και να μην το ταυτίζει με άλλου είδους καταστάσεις, για να μην αποξενωθεί από την παραδοσιακή βάση των κεντρώων ψηφοφόρων του. Οπότε και η συγκεκριμένη πιθανή συνεργασία πρέπει να αξιολογηθεί σε αυτή τη βάση και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
 
Τώρα που ο κόσμος απαξιώνει τα κόμματα, εσύ γιατί επιλέγεις να αναμειχθείς περισσότερο με το κόμμα και την πολιτική;
Τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε η ενασχόληση των νέων με την πολιτική. Η νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά προβλήματα και πρέπει να αντιληφθούν ότι η αποστασιοποίηση από την πολιτική ζωή του τόπου δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της νέας γενιάς. Η αποστασιοποίηση από τα κόμματα είναι κατανοητή λόγω της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πολιτικών λαθών που οδήγησαν τον τόπο μας στην κατάσταση που είναι σήμερα. Όμως, η απαξίωση της πολιτικής από τους νέους δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα ενισχύει τα κακώς έχοντα στον τόπο. Και καλώ τους νέους να συμμετάσχουν στα κοινά από οποιοδήποτε χαράκωμα, έτσι ώστε να φτιάξουμε την Κύπρο που μας αξίζει.
 
Ποια είναι τα προβλήματα και οι προβληματισμοί των νέων σήμερα;
Καθημερινά βρίσκομαι σε επικοινωνία με πάρα πολλούς νέους. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα είναι η ανεργία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα, όπως είναι η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο τόπος μας να χάνει επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις φρέσκες ιδέες τους προς όφελος της πατρίδας μας. Επίσης, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθιστά τους νέους ευάλωτους σε επιτήδειους εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται και τους προσφέρουν εξευτελιστικούς μισθούς και άθλιες συνθήκες εργασίας. Οι νέοι προβληματίζονται ιδιαίτερα για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου. Αυτός και είναι και ο ρόλος μας ως Οργάνωση Νεολαίας, να δώσουμε φωνή, ελπίδα και προοπτική στους νέους ανθρώπους.
 
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών