Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η πυρκαγιά που ξέσπασε από καλώδια της ηλεκτρικής και κατέστρεψε βιοτεχνία επίπλων, η έκθεση του λεγόμενου υπουργείου εργασίας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, οι προτάσεις της συντεχνίας των “δημοτικών” υπαλλήλων BES και οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών για την οικονομική κατάσταση είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στο σημερινό τους πρωτοσέλιδο οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο "49 χιλιάδες 526 όπλα", γράφει ότι σύμφωνα με την έκθεση του λεγόμενου υπουργείου εργασίας στα κατεχόμενα έχουν καταγραφεί 49 χιλιάδες 526 όπλα, από τα οποία οι 34 χιλιάδες είναι κυνηγετικά τουφέκια. Γράφει ακόμα ότι πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατεχόμενο χωριό Αμπελίκου κατέστρεψε τη βιοτεχνία του Κεμάλ Ζαϊμ. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Οι προτάσεις χάος της BES”, αναφέρεται σε πακέτο προτάσεων της λεγόμενης συντεχνίας των “δημοτικών” υπαλλήλων BES, η οποία ενώ γνωρίζει την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο λεγόμενος δήμος Λευκωσίας εντούτοις ζητεί αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, επίδομα στολής κτλ. Γράφει ακόμα ότι στάχτη έγινε βιοτεχνία επίπλων στην κατεχόμενη Αμπελίκου ενώ καταστράφηκε και γειτονικό σπίτι. Αναφορά γίνεται και στην έκθεση του λεγόμενου υπουργείου εργασίας, σύμφωνα με την οποία κατά τους τελευταίους 10 μήνες δόθηκε “υπηκοότητα” σε 1506 άτομα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Οκτώ χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα στη θάλασσα”, αναφέρεται στο θέμα της μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και γράφει ότι το νερό στα φράγματα που έρχεται από την Τουρκία έφτασε τα δύο εκατ. κυβικά μέτρα ενώ αυτή τη στιγμή και λόγω της μη κατάληξης στο θέμα της διαχείρισης του νερού οκτώ χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα καταλήγουν στη θάλασσα. Αναφέρει ακόμα ότι, σε δηλώσεις της η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών Εμινέ Τσολάκ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι έφτασε ο καιρός να λυθεί. Αναφορά γίνεται και στο προβλήματα των μικρών βιοτεχνιών, οι οποίες δεν στηρίζονται από το “κράτος” και πολλές από αυτές καταλήγουν να κλείνουν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), υπό τον τίτλο “Από τους εργαζόμενους οι 11% είναι παράνομοι”, αναφέρεται στην έκθεση του λεγόμενου γραφείου εργασίας για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την οποία από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το 11% των υπαλλήλων ήταν παράνομοι. Γράφει ακόμα ότι πυρκαγιά που προκλήθηκε λόγω των καλωδίων ηλεκτρισμού είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή μικρής οικογενειακής επιχείρισης. Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μετά την οποία στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αυλή της εκκλησίας στο οποίο οι πιστοί κρέμασαν τις δικές τους ευχές.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), έχει τίτλο “Έγινε στάχτη” και γράφει ότι πυρκαγιά μετάτρεψε σε στάχτη βιοτεχνία κατασκευής επίπλων στην κατεχόμενη Αμπελίκου ενώ κάηκε και μέρος του γειτονικού σπιτιού. Γράφει ακόμα ότι, 1745 άτομα αιτήθηκαν “υπηκοότητας” κατά το 2015 ενώ δόθηκε σε 1506, σημειώνοντας επίσης ότι καταγράφηκαν σε 10 μήνες 3,992 γεννήσεις και 1090 θάνατοι. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Μπιρικίμ Οζγκιούρ στην εφημερίδα, ο οποίος είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 300-350 θέσεις εργασίας το 2016.

ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου