Σε ψηλά επίπεδα τα ανεκτέλεστα εντάλματα παρά τις προσπάθειες

Σε ψηλά επίπεδα παραμένουν τα ανεκτέλεστα εντάλματα, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αφού παρά το γεγονός ότι σημειώνεται αύξηση στην εκτέλεση των ενταλμάτων, καταγράφεται επίσης διαχρονικά και αύξηση των ανεκτέλεστων.

Η αξία των ανεκτέλεστων ενταλμάτων σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή ανερχόταν στις 12 Ιανουαρίου 2015 σε €203.460.681, σε σύγκριση €188.929.254 στις 3 Ιουνίου το 2014, έξι μήνες νωρίτερα.

Από τα ανεκτέλεστα εντάλματα σημειώνεται στην έκθεση «ποσό ύψους €115.994.724 ή ποσοστό 76,67% αφορούν σε εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαφόρων ποινικών υποθέσεων και τροχαίων παραβάσεων και αποτελούν έσοδα του δημοσίου».

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2014 εκτελέστηκαν από την Αστυνομία 64.933 ποινικά εντάλματα, σε σύγκριση με 58.240 το 2013, σημειώνοντας αύξηση στην εκτέλεση ποινικών ενταλμάτων κατά 6.693 εντάλματα ή 11%.

Ωστόσο, όπως προστίθεται, τα ανεκτέλεστα εντάλματα στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 240.315, σε σύγκριση με 201.154 το 2013, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 39.161 εντάλματα ή 19%.

«Από τα πιο πάνω, προκύπτει ότι, παρά την αύξηση στα εντάλματα που εκτελέστηκαν, τα ανεκτέλεστα εντάλματα αυξάνονται διαχρονικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται όγκος εργασίας στα επόμενα έτη», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του.

Στο 50% του συνόλου τα εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Σε ό,τι αφορά τα εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκκρεμούσαν, αυτά ανέρχονταν στις 34.290 (15,9% του συνόλου), με αξία €101.753.797 (50% του συνολικού ποσού).

Από αυτά, τα 22, συνολικής αξίας €3.429.423, αφορούσαν σε ποσά μεγαλύτερα των €100.000 και έχουν εκδοθεί κατά 18 νομικών προσώπων.

Σε σχέση με τα εντάλματα αυτά διαπιστώθηκε ότι, ένα εκκρεμούσε κατά εταιρείας η οποία, κατόπιν εξασφάλισης άδειας από την Αστυνομία, παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, μετά από σχετική παρατήρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει ενημερώσει ότι η Αστυνομία ζήτησε γνωμάτευση κατά πόσο είναι νομικά επιτρεπτό να περιληφθεί σχετικός όρος στην άδεια λειτουργίας εταιρειών παροχής ασφάλειας, που να καθιστά υποχρεωτική την εξόφληση των εκκρεμών ενταλμάτων πριν την ανανέωσή της.

Στο μεταξύ «σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρουμε, μας πληροφόρησε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και σχεδόν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό έχει εξοφληθεί», αναφέρεται.

«Επίσης, δύο εντάλματα συνολικού ύψους €675.901, οφείλονταν από το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου και τα οποία, όπως μας έχει αναφερθεί, έχουν επιστραφεί στο Δικαστήριο ως ανεκτέλεστα, λόγω του ότι το σφαγείο τερμάτισε τη λειτουργία του», σημειώνεται.

Και τα αθλητικά σωματεία φαίνεται να οφείλουν ποσό πέραν των €2,4 εκ., ορισμένα εκ των οποίων, έπαυσαν να δηλώνουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν.

Για το θέμα έχει ζητηθεί, όπως αναφέρεται, από το Γενικό Λογιστήριο να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκοπής των οφειλόμενων από τα αθλητικά σωματεία ενταλμάτων από τη χορηγία που τους δίδεται από τον ΚΟΑ.

«Παράλληλα, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για υλοποίηση του Σχεδίου Αποπληρωμής των Οφειλών των Ποδοσφαιρικών Σωματείων προς το κράτος», προστίθεται.

Στα €20 εκ. τα εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις, προτεραιότητα ποσά άνω των €300

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις είναι αξίας €20 εκ. ή €10,9 εκ. ποσά μικρότερα των €300, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να εισηγείται όπως οι προσπάθειες της Αστυνομίας επικεντρωθούν σε μεγαλύτερα ποσά λόγω του αυξημένου διοικητικού κόστους που επιφέρει η εκτέλεση ενός εντάλματος. Όπως ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν δοθεί οδηγίες όπως προωθηθούν κατά προτεραιότητα τα εντάλματα που αφορούν σε μεγάλα ποσά.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου οφειλέτες αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν τα εντάλματα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να παροτρύνονται να αποταθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για να διευθετήσουν τον τρόπο εξόφλησης των οφειλών τους.

Ο κ. Χρυσοστόμου πληροφόρησε επίσης την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του του 2012 έχει κρίνει ότι δεν είναι νομικά επιτρεπτή η άρνηση της έκδοσης άδειας κυκλοφορίας, σε πρόσωπα εναντίον των οποίων εκκρεμούν εντάλματα, τα οποία μάλιστα να μην αφορούν τροχαία αδικήματα.

Η Υπηρεσία μας, αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, «προτίθεται να αποταθεί εκ νέου στον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να διευκρινιστεί εάν είναι νομικά επιτρεπτή η περίληψη όρου, για εξόφληση των ενταλμάτων ειδικά αν αυτά αφορούν σε τροχαία αδικήματα, πριν την έκδοση άδειας κυκλοφορίας».

Επίσης, 10.854 εντάλματα συνολικής αξίας €9,6 εκ., περίπου, αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία κατά πάσα λογική πιθανότητα, λαμβάνουν σύνταξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αποκοπή από μισθό ή σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων όταν δεν πληρώνουν

Σε ότι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, κρατικούς αξιωματούχους, ωρομίσθιους και συνταξιούχους του δημοσίου από αντιπαραβολή των ανεκτέλεστων ενταλμάτων στις 12 Ιανουαρίου του 2015 διαπιστώθηκε ότι για αρκετά άτομα δεν είχε δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο, για απευθείας αποκοπή μέρους του μισθού τους προς εξόφληση των οφειλών.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ενημέρωσε σχετικά την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι «με βάση οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου, αποστέλλονται, για αποκοπή από τον μισθό, μόνο τα εντάλματα προστίμου Δημοσίων Υπαλλήλων για τα οποία ο οφειλέτης δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τα εξοφλήσει».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε, σύμφωνα με την Έκθεση, ότι μετά από ενέργειες που έγιναν, τα ανεκτέλεστα εντάλματα που αφορούν στα έτη 1980-1999, έχουν μειωθεί στα 500, με συνολική αξία €463.933. Στις εισηγήσεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εισηγηθεί στην Αστυνομία όπως εντείνει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του θέματος των παλιών ανεκτέλεστων ενταλμάτων για την περίοδο 1980 – 1999 τα οποία ανέρχονταν αρχικά σε €4,5 εκ.

Σε ό,τι αφορά την είσπραξη ενταλμάτων κατά οργανισμών ή εταιρειών και δεδομένου του ότι η διαδικασία της κατάσχεσης κινητής περιουσίας είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αναφέρεται ότι σε σύσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Εργασίας, συμφωνήθηκε όπως υιοθετηθούν τα μέτρα εκτέλεσης και είσπραξης των οφειλομένων ποσών που εφαρμόζονται για τις οφειλές νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου προς τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι προωθείται τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, ώστε, για μικρές οφειλές, να δίδεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να επιβάλλει εναλλακτικές ποινές, όπως είναι η κοινοτική εργασία.

ΚΥΠΕ  
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ