Κύριε Λακκοτρύπη παραιτήσου

Η πρόσφατη και αιφνιδιαστική ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι η ΑΗΚ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, έδειξε ξανά πως το πλάνο της κυβέρνησης για την πλήρη ανόρθωση της οικονομίας δεν το συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί. Η μη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ εμποδίζει την οικονομία από την ανάπτυξη μιας πραγματικής δυναμικής, με δυο τρόπους: Μένει η ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τον φορολογούμενο και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής βιομηχανίας, λόγω του υψηλού κόστους του ηλεκτρισμού.
Η συμφωνία χρηματοδότησης της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, της 12ης Απριλίου του 2013, προνοούσε ότι μέρος του χρηματοδοτικού κενού της κυπριακής κυβέρνησης θα καλυπτόταν από ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, 1.4 δισ. ευρώ που θα αντλούσε η κυβέρνηση από την πώληση περιουσιακών στοιχειών υποδομών (ΑΗΚ, CYTA κτλ): 500 εκατομμύρια για τις ανάγκες του 2015, 500 εκατομμύρια για τις ανάγκες του 2016, και 400 εκατομμύρια ευρώ σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η μη πώληση της ΑΗΚ σημαίνει ότι αυτό το βάρος θα το επωμιστεί ο φορολογούμενος, μέσω της συνέχισης της πολύ υψηλής φορολογίας που επιβλήθηκε την περίοδο 2012 - 2013. Η υψηλή φορολογία τσακίζει τον καταναλωτή, και είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει την επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, η μη είσπραξη αυτού του πόσου από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών να κρατήσει τον φόρο στα μερίσματα και καταθέσεις, που περιορίζει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Κύπρο.
Την ιδία ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας (ΣΕΟ) το 2014 είχε επιδώσει στον Πρόεδρο σχετικό κείμενο, με το οποίο κατέθετε την εισήγηση ότι η ΑΗΚ χρειαζόταν ανταγωνισμό στην παραγωγή και πιθανώς να μην χρειαζόταν πλήρη ιδιωτικοποίηση. Όμως, ο ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας θα βοηθούσε στη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, που είναι πλέον ένας από τους κύριους λόγους για τον οποίο οι κυπριακές βιομηχανίες μεταποίησης δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές πανευρωπαϊκά. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι κέντρο μεταποίησης βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, εάν το κόστος ηλεκτρισμού δεν ήταν τόσο απαγορευτικό. Η ίδια η ΑΗΚ, με πρόσφατες ενέργειές της, έδειξε ότι φοβάται τον ανταγωνισμό, γιατί γνωρίζει ότι το κόστος της τιμής του ρεύματος θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο.
Στο τέλος, όμως, ο υπουργός δεν μέτρησε ούτε την οικονομική λογική ούτε τις απόψεις των ειδικών που πλήρωσε η κυβέρνηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ. Είδε τις συντεχνίες, φοβήθηκε τις χαμένες ψήφους στις επικείμενες εκλογές, και άλλαξε γνώμη. Ο υπουργός θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις έρευνες που έγιναν για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ για να δούμε πόσο η απόφασή του συνάδει με την άποψη των ειδικών. Και ο υπουργός, σίγουρα δεν έδωσε στον φορολογούμενο και τη βιομηχανία της Κύπρου, τη δέουσα προσοχή, αφού φώναζαν οι συντεχνίες πιο δυνατά. Δυστυχώς, ο φορολογούμενος, λόγω κακής ενημέρωσης, θα πιστέψει ότι η μη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ είναι για το κοινό καλό, και θα συνεχίσει να πληρώνει σαν κορόιδο τους παραφουσκωμένους φόρους του.
 

Δειτε Επισης

Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας
«Ο Γλαύκος Κληρίδης και εγώ για Αρχηγός Αστυνομίας..!!»
Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου