Οι Ισλανδοί ξυπνούν αρχαίους θεούς για να γλιτώσουν φόρους
13:12 - 13 Δεκεμβρίου 2015
Η αρχαία θρησκεία των Σουμέριων αναβιώνει στις μέρες μας όχι σε κάποια περιοχή της Μεσοποταμίας αλλά στην παγωμένη Ισλανδία με κίνητρο… φοροαπαλλαγές!
Μία από τις πιο παράξενες ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε ήρθε από την παγωμένη Ισλανδία. Οι Ισλανδοί πολίτες λέει, ασπάζονται ο ένας μετά τον άλλο το ζουισμό (zuism), μια θρησκεία που λατρεύει τους αρχαίους θεούς των Σουμέριων. Ο ζουισμός νομιμοποιήθηκε στη χώρα μόλις το 2013 αλλά τον τελευταίο καιρό κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, προσελκύοντας πάρα πολλούς άθεους. Οι σύγχρονοι λάτρεις των αρχαίων θεών της Μεσοποταμίας έχουν πλέον ξεπεράσει τους 3000, αποτελούν δηλαδή σχεδόν το 1% του πληθυσμού της χώρας και είναι περισσότεροι από τους Ισλανδούς μουσουλμάνους.
Τι τους βρήκε; Όχι κάποια θεία επιφοίτηση. Το κίνητρο είναι οικονομικό και ένας τρόπος διαμαρτυρίας για τη φορολογική πολιτική της ισλανδικής κυβέρνησης. Βλέπετε οι Ισλανδοί είναι υποχρεωμένοι δια του νόμου να δηλώνουν το θρήσκευμά τους στο κράτος και να καταβάλλουν εκκλησιαστικό φόρο για το θρησκευτικό οργανισμό που έχουν επιλέξει. Δεν γλιτώνουν ούτε οι άθεοι, αφού ο φόρος εισπράττεται και πάλι υπέρ του κράτους.
Δεν υπάρχει δηλαδή τρόπος να ξεφύγεις από αυτή την οικονομική συνεισφορά στα θεία, όχι μέχρι πρότινος τουλάχιστον. Διότι πλέον υπάρχει ο ζουισμός, η θρησκεία που υπόσχεται ότι θα επιστρέφει πίσω στους «πιστούς» τον εκκλησιαστικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται γύρω στα 80 δολάρια κατ’ άτομο για το 2016.
«Η θρησκευτική μας οργάνωση αποτελεί μία πλατφόρμα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μία θρησκεία του λαού των Σουμέριων. Η πίστη μας υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία για όλους τους πολίτες. Ο πρωταρχικός στόχος της οργάνωσης είναι η κατάργηση από την πλευρά της κυβέρνησης κάθε οικονομικού ή άλλης φύσης προνομίου που προορίζεται για θρησκευτικές ομάδες. Απαιτούμε ακόμη την κατάργηση της δήλωσης θρησκεύματος από τους πολίτες» διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα των ζουιστών, οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα πως η οργάνωση θα τερματίσει τη λειτουργία της όταν εκπληρωθούν οι στόχοι της».
Ωστόσο ορισμένοι ζουιστές έχουν εκδηλώσει πραγματικό ενδιαφέρον για τους θεούς των Σουμέριων, οργανώνουν λειτουργίες και απαγγελίες ποιημάτων του αρχαίου λαού.
Η εκκλησία των ζουιστών έχει δεσμούς με το αντιεξουσιαστικό κόμμα των Πειρατών, στελέχη του οποίου έχουν υποστηρίξει δημόσια την πρωτοβουλία τους για επιστροφή των εκκλησιαστικών φόρων στους πολίτες. Τα οικονομικά της διαχειρίζεται μια ανεξάρτητη φίρμα λογιστών, ενώ τα διοικητικά ζητήματα έχει αναλάβει δικηγόρος. Οι φορολογικές Αρχές της χώρας πάντως, προειδοποιούν πως αν η εκκλησία επιστρέψει πίσω τους φόρους στους πιστούς της, αυτά τα χρήματα θα φορολογηθούν σαν έξτρα εισόδημα.
Και βεβαίως δεν λείπουν οι επικριτές της όλης πρωτοβουλίας. Ισλανδοί πολίτικοί ζητούν να διαγραφεί ο ζουισμός από τα γνωστά θρησκεύματα. «Το βασικό ερώτημα είναι, ωστόσο, τι σημαίνει γνωστό θρήσκευμα και πώς μπορεί να μετρήσει κάποιος την πίστη;», απαντά μέλος της εκκλησίας των ζουιστών.
Από πλευράς του, ο Στεφάν Μπόγκι Σβέινσον, μέλος του Προοδευτικού Κόμματος, κάλεσε τους πιστούς των Σουμέριων θεών να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους: «Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους δήλωσαν αυτή την πίστη είναι για να βγάλουν λεφτά ή απλώς να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την κείμενη νομοθεσία για τις θρησκευτικές οργανώσεις» λέει. Η Ευαγγελική Εκκλησία δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ισλανδικού Συντάγματος, η Ευαγγελική-Λουθηρανική Εκκλησία «αποτελεί την επίσημη θρησκεία του κράτους και, ως τέτοια, πρέπει να υποστηρίζεται και να προστατεύεται από το κράτος». Την έχει ασπαστεί το 80% του πληθυσμού της χώρας, συνεπώς διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος σε κρατικά κονδύλια. Μαζί της ωστόσο διεκδικούν 40 ακόμα καταγεγραμμένα εκκλησιαστικά σώματα. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, κατέγραψε πως το 55% των ερωτηθέντων επιθυμούσε τα κονδύλια αυτά να σταματήσουν να προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών και τάχθηκε υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας.
Στην Ελλάδα δεν καταβάλλουμε κάποιον ειδικό φόρο υπέρ της εκκλησίας, ωστόσο είμαστε πολύ μακριά από το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας. Για παράδειγμα, παρά τη μεγάλη περιουσία της ελληνικής εκκλησίας, η μισθοδοσία των κληρικών επιβαρύνει το κράτος.
ΠΗΓΗ: News247