Τα 7 τρομοκρατικά χτυπήματα πoυ συγκλόνισαν την Κύπρο
17:44 - 13 Δεκεμβρίου 2015
Η Κύπρος αν και δεν αποτέλεσε ποτέ κεντρικό στόχο επιθέσεων, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, ωστόσο έχει βιώσει τρομοκρατικά χτυπήματα που για την μικρή κοινωνία του νησιού έμειναν χαραγμένα στις μνήμες όσων τα έζησαν. Η Κύπρος βρέθηκε εν μέσω αντιμαχόμενων χτυπημάτων –κυρίως αραβο-ισραηλινών- τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, τότε που το σχέδιο ‘Wrath of God’ ως απάντηση στο χτύπημα των Ολυμπιακών του Μονάχου, είχε πάρει σάρκα και οστά, και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε έναν αέναο αγώνα ανεξαρτησίας.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο:
Η δολοφονία Χουσεΐν Μπασίρ και τo σχέδιο “Η Οργή του Θεού»
25 Ιανουαρίου 1973
Η δολοφονία Ελ Σεμπάι και η αιματηρή ομηρία
18 Φεβρουαρίου 1978
Δολοφονείται ο ο Γιουσούφ Ελ Σεμπάι, πρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης (AAPSO) στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο οποίο ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή της δεύτερης μέρας της 6ης Συνόδου του Κινήματος. Ο Σεμπάι πυροβολήθηκε από δύο Παλαιστινίους, τους Σαμί Κατάρ και Ζιγιάντ Άλι, οι οποίοι στη συνέχεια κρατώντας περίστροφα και χειροβομβίδες, εισήλθαν στην αίθουσα του συνεδρίου και πήραν τους 64 παρευρισκομένους συνέδρους ως ομήρους. Ρόλο διαμεσολαβητή και διερμηνέα ανέλαβε ο Β. Λυσσαρίδης, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος του Κινήματος.
Οι δύο τρομοκράτες που σκότωσαν τον Σεμπάι γιατί συνόδευσε τον Ανουάρ Σαντάτ στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, και γι’ αυτό τον θεωρούσαν προδότη, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις άφησαν αρκετούς ομήρους ελεύθερους, εκτός από 15 άραβες, συμπεριλαμβανομένων και πέντε μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Τότε οι τρομοκράτες απαίτησαν μεταφορά τους στο αεροδρόμειο Λάρνακας, απ’ όπου και θα τους μετέφερε αεροπλάνο στη Λιβύη ή την Νότια Υεμένη. Το αίτημα τους έγινε δεκτό. Οι δύο τρομοκράτες, με τους ομήρους, έφθασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις δίδεται άδεια στο αεροπλάνο και αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Τελικά προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουντί και μετά από έναν δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων επιστρέφει στο αεροδρόμειο Λάρνακας.
Εκεί Αιγύπτιοι καταδρομείς που στο μεταξύ είχαν φτάσει στο νησί, αψηφώντας τις εντολές της κυπριακής κυβέρνησης να μην παρέμβουν, ξεκινούν μια ένοπλη επιδρομή προς το αεροσκάφος. Το τζιπ ακινητοποιείται με μία χειροβομβίδα που ρίχθηκε από Κυπρίους στρατιώτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις επιβαίνοντες του τζιπ, ενώ στη συνέχεια, η Εθνοφρουρά καταστρέφει με αντιαρματικό βλήμα και το αιγυπτιακό αεροπλάνο.
3 Αυγούστου 1985
Η “Ενωμένη Νασεριστική Εθνική Οργάνωση” με έδρα τη Λιβύη χτυπάει απο ξηράς και θαλάσσας με όλμους την Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, ως απάντηση στην κατάρριψη δύο αεροπλάνων της Λιβύης από Βρετανούς και Αμερικάνους. Μετά το χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας Βρετανίδας, οι τρομοκράτες διαφεύγουν.
Η τριπλή δολοφονία στην μαρίνα της Λάρνακας
25 Σεπτεμβρίου 1985
Δολοφονούνται από την Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), τρεις Ισραηλινοί τουρίστες μέσα στο γιότ τους στην μαρίνα της Λάρνακας. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ως αντίποινα το αρχηγείο της ΟΑΠ στην Τυνησία.
Η φονική έκρηξη της Λεμεσού και το σαμποτάζ του Σολ Φρύνη
15 Φεβρουαρίου 1988
Η αεροπειρατία στο αεροδρόμιο Λάρνακας
5 Απριλίου 1988
Το χτύπημα του Πεδιαίου
11 Μαΐου 1988
Σύμφωνα με το σχέδιό τους ο ένας οδηγώντας αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά θα προσπαθούσε να εισέλθει στο χώρο στάθμευσης της Πρεσβείας και εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος τρομοκράτης που παραμόνευε θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά. Ωστόσο δεν επετράπη η είσοδος στο αυτοκίνητο με αποτέλσμα αυτό να βγεί στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή κορνάροντας, προσπαθώντας να ειδοποιήσει για την αποτυχία του σχεδίου τον δεύτερο τρομοκράτη, ο οποίος όμως το εξέλαβε ως μήνυμα να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, πράγμα που τελικά έκανε. Ο δεύτερος τρομοκράτης συνελήφθη τελικά από την κυπριακή αστυνομία λίγο αργότερα.