Επαφές Θεοχάρους με Σιζόπουλλο -Λιλλήκα: Κοινές θέσεις στο κυπριακό

Διαδοχικές συναντήσεις με το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών, με επίκεντρο το κυπριακό, πραγματοποίησε η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.​
 
Τον κοινό τους στόχο για ματαίωση μιας κακής λύσης του κυπριακού προβλήματος υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και η επικεφαλής του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ύστερα από συνάντησή τους στο πρωί στα γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία.

Παράλληλα επεσήμαναν πως θα αγωνιστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πάντως, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν συζήτησαν για οποιαδήποτε συνεργασία τους σε εκλογές.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως είχαν μια πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Σιζόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε “παλιό φίλο και συναγωνιστή”. Ανέφερε πως αλληλοενημερώθηκαν και έδωσαν ο ένας στον άλλο πολύτιμες πληροφορίες από τους διαφορετικούς χώρους από όπου τους οποίους αντλούν πληροφόρηση και στους οποίους δραστηριοποιούνται, η ίδια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο κ. Σιζόπουλος από την κυπριακή πολιτική σκηνή.

“`Εχουμε συμφωνήσει ότι είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε για να προκαλέσουμε εκείνη την ρήξη και την ανατροπή που θα παρεμποδίσει να επιβληθεί στο λαό μας μια κακή λύση του Κυπριακού προβλήματος η οποία ενδεχομένως να περάσει και από δημοψηφίσματα γιατί θα επικαλυφθεί με τη φενάκη του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζαχαρωθεί το χάπι”, σημείωσε.

Είπε πως “είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε η λύση να πληροί τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για κάθε Ευρωπαίο πολίτη για τα οποία είναι χρόνια που αγωνίζεται αυτός ο λαός και έχει κάνει τρομακτικές θυσίες”.

Μια τέτοια λύση θα την καλοδεκτούμε και θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχει. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συζήτηση και από τη συνάντηση που είχα με τον κ. Σιζόπουλο, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως το πιο σημαντικό είναι ότι κατέληξαν στη διαπίστωση ότι “θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία να διασφαλίζει τη φυσική και τη εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού” και την ίδια στιγμή θα κατοχυρώνει για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την επικράτεια, χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς, καθώς επίσης και την πλήρη και σωστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε οι Κύπριοι πολίτες να το απολαμβάνουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
 
Λιλλήκας - Θεοχάρους: Μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προσεγγίσεις στο Κυπριακό
Μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έγνοιες για την πορεία του Κυπριακού, την ίδια προσέγγιση όσον αφορά την ποιότητα της λύσης και την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας και Ελένη Θεοχάρους, η οποία καλωσόρισε “με όλη τη δύναμη της ψυχής μου”, όπως είπε, την πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών για συνασπισμό δυνάμεων της αντιπολίτευσης με όμοιες ή συγκλίνουσες θέσεις στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση που σήμερα παρουσίασε και στην κ. Θεοχάρους θα στείλει τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Ένας τέτοιος συνασπισμός δυνάμεων που δεν θα ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, πρόσθεσε και να καταστεί ο πρωταγωνιστής των πολιτικών δεδομένων και εξέφρασε ετοιμότητα για την ανάπτυξη συμμαχιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Θεοχάρους μίλησε για τραγικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος και κινδυνεύει. Παρ` όλο που θα καλωσόριζε, θα στήριζε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, είπε, φαίνεται ότι αυτό το δεδομένο δεν μοιάζει πιθανό στις προσεχείς εξελίξεις. Καλωσόρισε την πρόταση Λιλλήκα για τη συνένωση των δυνάμεων που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου και δηλώνει παρούσα, συνέχισε, σε αυτή την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, μετώπου δυνάμεων που θα σταθούν ανάχωμα στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της σε ένα υβριδιακό μόρφωμα που θα θέσει σε κίνδυνο την παρουσία του Ελληνισμού στον τόπο μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιδιώκει να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια του νησιού, όπως και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείσα από ποια θέση δηλώνει παρούσα σε αυτή την προσπάθεια, απάντησε ως επικεφαλής του κινήματος “Αλληλεγγύη”, η επίσημη ανακοίνωση του οποίου θα γίνει σύντομα.

Ερωτηθέντες εάν είναι εφικτή η δημιουργία του συνασπισμού με τη συμμετοχή κομμάτων στο κέντρο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι ένας συνασπισμός αυτών που ανησυχούν για το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν απ` έξω, ούτε κομματικά σύνολα, ούτε ομάδες ανθρώπων. Η αγωνία για να κρατήσουμε τον τόπο μας και να έχουμε μια δίκαιη λύση είναι κοινή, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για απαίτηση της κοινωνίας ειδικά αν κάποιος μιλήσει – όπως είπε - με κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή τους πρόσφυγες, ώστε να αναχαιτίσουμε τις εξελίξεις και να τροχοδρομήσουμε προς μια δίκαιη λύση “και θέλω να τονίσω τον όρο δίκαιη, που εξαλείφθηκε τελευταία από τις τοποθετήσεις και την περιγραφή κάποιων άλλων”. Είναι δύσκολο να αρνηθούν κάποιοι σε μια νέα δυναμική που θα τερματίσει το δίπολο και το μονοπωλιακό λόγο στο Κυπριακό προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, πρόσθεσε λέγοντας ότι με την πάροδο του χρόνου ωριμάζουν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός.

Ενώ υπάρχει αυτή η πρόταση, φαίνεται πως φυλλορροεί και εμφανίζεται ως μοναδική λύση η συνεχής υποχώρηση της ε/κ πλευράς και επιβολή των τ/κ θέσεων, ανέφερε η κ. Θεοχάρους μιλώντας και αυτή για ανάγκη να σταθούν ανάχωμα.

Ερωτηθέντες εάν στη συνάντηση συζήτησαν και το θέμα των Βουλευτικών, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι το άφησαν για το μέλλον και ο Γιώργος Λιλλήκας υπενθύμισε τη θέση της Συμμαχίας Πολιτών για κοινό ψηφοδέλτιο, αναφέροντας ότι σημασία έχει να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία του συνασπισμού και “υπάρχει χρόνος για όλα τα υπόλοιπα”.

Όταν ο κ. Γιούνγκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, δηλώνει τόσες φορές πως θα έχουμε λύση το πρώτο εξάμηνο του 2016 “κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη θέση” και όταν οι Τούρκοι, που ποτέ δεν μπλοφάρουν, μας λένε το ίδιο πράγμα και τοποθετούν και τις δικές τους θέσεις ως η έσχατη υποχώρηση, “κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος σε αυτόν τον τόπο”, ανέφερε η κ. Θεοχάρους, “ούτε να είμαστε ως οι μωρές παρθένες εκ του νυμφώνος”.

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του μέλους του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη ότι την κατατάσσει στις αντιομοσπονδιακές δυνάμεις, η κ. Θεοχάρους είπε ότι είναι πολύ εύκολο να βάζεις ταμπέλες, αλλά δυσκολότερο να ακούει ο ένας τον άλλο. Δεν την ενδιαφέρει, είπε, η διοικητική δομή του κράτους, φτάνει να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και του τελευταίου πολίτη σε κάθε τετραγωνική ίντσα αυτού του νησιού. Αντί να ξεκινούμε από δω, τις θεμελιακές αξίες, ξεκινούμε ανάποδα, ανέφερε λέγοντας ότι δεν την ενδιαφέρει που την κατατάσσουν αλλά “αυτός ο λαός ότι αγωνίζομαι να μην στερηθεί κανένας Κύπριος κανένα δικαίωμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην αποκλειστεί από κάποια περιοχή του νησιού μας”.

 

 
 
 

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ