Στον Σαουδάραβα μπλόκερ που "προσέβαλε" το Ισλάμ το βραβείο Ζαχάρωφ

Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο Σαουδάραβας μπλόγκερ που συνελήφθη το 2012 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, 1.000 μαστιγώματα και ένα βαρύ πρόστιμο με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ στην ιστοσελίδα του, είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ, θα παραλάβει εκ μέρους του το βραβείο στα πλαίσια επίσημης τελετής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τετάρτη το μεσημέρι.
 

Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στις 12.30 ώρα Γαλλίας.
 
Σε συνέχεια της καταδίκης του, τα πρώτα 50 μαστιγώματα έγιναν τον Ιανουάριο του 2015 και τα υπόλοιπα αναβλήθηκαν μετά τη διεθνή κατακραυγή. Η σύζυγός του Ραΐφ Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντάρ, ζει σήμερα στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά.

 
Οι άλλοι δύο φιναλίστ για το φετινό Βραβείο, η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και ο δολοφονηθείς ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νέμτσοφ θα εκπροσωπηθούν στην τελετή απονομής από (το όνομα εκπροσώπου προς επιβεβαίωση) και από την Olga Shorina, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Μπόρις Νέμτσοφ στη Γερμανία.
 
Ο Αλί Φερζάτ, Σύρος σκιτσογράφος και νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ το 2011 θα παραστεί επίσης στην τελετή.
 
Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό επιστήμονα και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Ξεκίνησε να απονέμεται από το ΕΚ το Δεκέμβριο του 1988 σε άτομα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Γκανγκστερική απόδραση κατάδικου με τρεις νεκρούς δεσμοφύλακες στη Γαλλία
Σχέδιο της Χαμάς να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι Times
Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα
Ηγέτης Χεζμπολάχ: Να ανοίξει ο δρόμος σε οποιοδήποτε Σύρο θέλει να μεταβεί από το Λίβανο στην Κύπρο
Μετά τη συνέντευξη στο BBC συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»-H σχέση του με την Ελλάδα
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ουκρανία εν μέσω επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Επίλυση διαφορών με διεθνές δίκαιο
Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου