Το ιταλικό μοντέλο προωθείται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με το ιταλικό μοντέλο που προνοεί συμπλέγματα Δήμων και συνένωση υπηρεσιών προχωρά η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός. Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή και η συζήτηση του αναμένεται να ξεκινήσει με τον νέο χρόνο.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Γαλανός είπε αρχικά πως σε αυτή θα συζητηθεί κυρίως το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφορές θα γίνουν στο Κυπριακό, την οικονομία και στο θέμα των σκανδάλων και της ατιμωρησίας.

Στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γαλανός είπε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει Νομοσχέδιο στη Βουλή, με την Ένωση Δήμων να συνεχίζει παράλληλα τις επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών σε μια προσπάθεια να βρεθούν κάποιες συναινετικές λύσεις σε αυτό.

Παραδέχθηκε πως υπήρξε πρόοδος στις συναντήσεις αυτές, λέγοντας πως σημαντικά νομικά κενά και παραλείψεις έγιναν αποδεκτά και αφαιρέθηκαν επίμαχα σημεία που αφορούσε τη μελλοντική λειτουργία των Δήμων. “Υπάρχει μια γενικότερη συναντίληψη ότι προχωρούμε με το ιταλικό σχέδιο, όχι κατά γράμμα, αλλά σε ό,τι αφορά την εξελικτική μορφή των συμπλεγμάτων”, είπε.

Όπως εξήγησε, το μοντέλο που προωθείται προνοεί τη λύση συμπλεγμάτων τριών ειδών, Δήμων, Κοινοτήτων καθώς και Μεικτών. Πρόσθεσε πως το ποια θα είναι τα συγκεκριμένα συμπλέγματα θα καθοριστεί με κανονισμούς, που θα προχωρήσουν ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε πως συζητείται ακόμα το θέμα των επαρχιακών συμπλεγμάτων και μιας ενιαίας πολεοδομικής αρχής με βάση επαρχιακά συμπλέγματα, ενώ ο Υπουργός έθεσε θέμα ενιαίας πολεοδομικής και οικοδομικής αρχής. Είπε πως με το σημαντικό είναι να δοθεί βάθος χρόνου υλοποίησης και εξέλιξης του νέου μοντέλου.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα οικονομικά των Δήμων, λέγοντας πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει με το νέο μοντέλο εάν δεν υπάρξει μια ριζική διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι. Αναφέρθηκε σε τρία σημεία, με το πρώτο να αφορά την επιδότηση των Δήμων. “Εμείς θέλουμε να έχουν κατευθείαν εισοδήματα οι Δήμοι, τέτοια που ναι μεν να προβλέπεται η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά να προβλέπεται και αναπτυξιακό έργο των Δήμων”, είπε.

Το δεύτερο σημείο αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου πρόωρης εθελοντικής αφυπηρέτησης, και το τρίτο το θέμα των χρεών των Δήμων. Όπως είπε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα θέμα χρέους αν το δει κάποιος στην ευρύτερη κλίμακα καθώς τα 230 εκ που χρεώνονται στους Δήμους είναι χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για έργα ανάπτυξης και οι Δήμοι είναι μέρος του κράτους.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε πως αυτά που συζητά η Ένωση με τον Υπουργό είναι ανεπίσημα καθώς την απόφαση θα πάρει ο λαός μέσω των εκπροσώπων του στη Βουλή. Η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, όπως είπε, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των συμπλεγμάτων που θα δημιουργηθούν, ο κ. Γαλανός είπε πως δεν ήταν συγκεκριμένος ο Υπουργός Εσωτερικών πάνω σε αυτό το θέμα και θα ήταν λάθος σε αυτό το σημείο να συζητάμε για αριθμούς. Τα κριτήρια θα είναι τοπικά αλλά και λειτουργικά και κάποιος θα ήταν φυσικό να αναμένει 2-3 συμπλέγματα στη Λευκωσία και ανάλογο αριθμό συμπλεγμάτων στη Λεμεσό”, είπε και πρόσθεσε πως αυτό που προβλέπει η δημιουργία συμπλεγμάτων είναι την συνένωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την κατάργηση Δήμων, ο κ. Γαλανός είπε πως δεν συμφωνεί με την κατάργηση αλλά με το χρόνο μπορεί να γίνουν συνενώσεις Δήμων, κάτι που δεν θα γίνει όμως τώρα. “Δεν αποκλείουμε, ο χρόνος να δείξει εάν δουλέψει σωστά το σύστημα, ότι θα μειωθεί ο αριθμός των Δήμων, αυτό δεν το αποκλείουμε”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε πως η νυν Κυβέρνηση έφερε Βρετανούς εμπειρογνώμονες για τη μεταρρύθμιση, οι οποίοι εισηγήθηκαν κατά το βρετανικό σύστημα τη δημιουργία 5 πολύ μεγάλων μητροπολιτικών Δήμων. Στη συνέχεια ήρθαν Ιταλοί οι οποίοι βασίστηκαν στα ευρωπαϊκά πρότυπα και έδωσαν τη λύση των συμπλεγμάτων που προνοεί τη συνένωση υπηρεσιών και των διαφόρων ανεξάρτητων υπηρεσιών που υπάγονται στους Δήμους και όπως είπε, είναι πάνω σε αυτό το μοντέλο που προχωρά η μεταρρύθμιση.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό, ο κ. Γαλανός είπε πως δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Ανέφερε ωστόσο πως αυτό που συζητείται είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών για να δοθεί χρόνος ώστε να μην βρεθούν απότομα σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκληθεί από τη μεταρρύθμιση, νέα πρόσωπα. Πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τα κόμματα όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανώς Μάρτιο, Απρίλιο, ενώ διευκρίνισε πως η Ένωση Δήμων δεν ζήτησε τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών.

Τέλος, ερωτηθείς αν η επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει τα σχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γαλανός είπε πως η λύση επηρεάζει τα πάντα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορούν να σταματήσουν οι σχεδιασμοί του κράτους. Αλλά ακόμα και αν λυθεί το Κυπριακό σύντομα, θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, είπε και πρόσθεσε πως και στα κατεχόμενα υπάρχουν 28 Δήμοι και οι λεγόμενες αρχές προχωρούν με ανάλογες μεταρρυθμίσεις.

ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Με νικητές και ηττημένους οι διπλές εκλογές-Πώς ορίζεται η αποτυχία για κάθε κόμμα
Κόλλησε στο βούρκο των απαιτήσεων του Τατάρ το Κυπριακό-Έδωσε το στίγμα των προθέσεών της η Ολγκίν
Ευχαριστίες από την Καναδή ΥΠΕΞ για την ηγετική θέση της Κύπρου στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αννίτα: Ο Νίκος Τορναρίτης γνωρίζει τις προοπτικές και τη δυναμική της Λευκωσίας και ξέρει τα προβλήματα
Το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν-«Διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο είναι ο διάλογος»
Βλέπει τον Γεραπετρίτη στην Αθήνα η Ολγκίν
ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ευχές για επιτυχία της Ολγκίν εξέφρασε σε συνάντηση ο Ακιντζί
Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για απόρριψη τριμερούς συνάντησης από Τατάρ