Η Τ. Χατζητοφή στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης

Νέες στρατηγικές στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης συζητήθηκαν στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης Μπόρις Τζόνσον και την ενεργό εμπλοκή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού (ΜΚΟ) Walk of Truth που ιδρύθηκε από την Κύπρια Τασούλα Χατζητοφή και της νέας πλατφόρμας που έχει εγκαινιάσει ο ΜΚΟ με την ονομασία Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW).

Η πλατφόρμα του Walk of Truth με την ονομασία Cultural Crime Watchers Worldwide (CCWW) δίνει την ευκαιρία σε άτομα που ζουν σε περιοχές συγκρούσεων ή σε  άτομα που  έχουν πληροφορίες για διακίνηση έργων τέχνης (π.χ. η παράνομη διακίνηση έργων τέχνης μετά τις πρόσφατες λεηλασίες)  να  μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές με απόλυτη εχεμύθεια.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Συρία απειλούν την πολιτιστική κληρονομία των λαών της Μέσης Ανατολής, με το λαθρεμπόριο έργων τέχνης να βρίσκεται σε άνθηση, ο  Δήμαρχος του Λονδίνου Mπόρις Τζόνσον, δέχτηκε στις 30 Νοεμβρίου μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου (Βουλή των Λόρδων και Βουλή των Κοινοτήτων), την κ. Χατζητοφή, την Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, τον γνωστό αρχαιολόγο Λόρδο Collin Renfrew, και την Claire Hutcheon, υπεύθυνη του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard.

Οπως δήλωσε η κ. Χατζητοφή, «ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το θανατηφόρο εμπόριο είναι να ζητήσουμε από τον απλό πολίτη, μεταξύ αυτών και θύματα πολέμου, να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ταυτοποίηση των κλεμμένων θησαυρών”.

“Για αυτό το λόγο έχω ιδρύσει το Walk of Truth, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που καλεί πολίτες από όλες τις χώρες να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη βία και το έγκλημα. Το νέο μας σχέδιο, Cultural Crime Watchers Worldwide, στοχεύει να ενδυναμώσει τον κόσμο να μοιραστεί πληροφορίες που έχει για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών. Κάθε μέρα που περνά αυτός ο σκοπός γίνεται και πιο σημαντικός», είπε.

 Σε ομιλία του ο βουλευτής Ντέιβιντ Μπάρροους, πρόεδρος της  κοινοβουλευτικής ομάδας  All Party Parliamentary Group (APPG) η οποία συμμετέχει επίσης στην πρωτοβουλία, χαρακτήρισε την πρόεδρο του Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή,  ως την «κινητήριο δύναμη» και την «Monuments Lady» η οποία έχει θέσει σκοπό της ζωής της την ανεύρεση κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών, όχι μόνο από την αγαπημένη της Κύπρο αλλά και από όλο τον κόσμο.
 
Για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον είπε: "Το ISIS-Daesh και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις φέρουν ευθύνη για τη διάπραξη φρικτών τρομοκρατικών ενεργειών και δολοφονιών  σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον ζητούν να εξαφανίσουν την δημοκρατία  και την ιστορία. Το Λονδίνο είναι έτοιμο να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την προσωρινή αποθήκευση αυτών των αναντικατάστατων τεχνουργημάτων έως ότου αυτά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης τους»  

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας