Όταν η Θεοχάρους αποχωρούσε πυροβολώντας από το ΔΗΚΟ

Όπως πριν από μερικές μέρες η αποχώρηση της από το ΔΗΣΥ έτσι και τότε τον Ιανουάριο του 1998 η αποχώρηση της Ελένης Θεοχάρους από το ΔΗΚΟ στηρίχθηκε λίγο πολύ στις θέσεις σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα. Κάποιοι σημερινοί υποστηρικτές της θα σχολιάσουν και την τότε απόφαση της ως ορθή ενώ κάποιοι άλλοι, εύκολα, θα την χαρακτηρίσουν ανεμόμυλο.  


Ο «reporter.com.cy», ανέτρεξε στα αρχεία του κράτους εντοπίζοντας τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, με σκοπό τους λόγους της αποχώρησης της ευρωβουλευτού από τις τάξεις του ΔΗΚΟ.

 

 

Φυσικά τότε, η αποχώρησή της πέρασε στα ψιλά από τα ΜΜΕ, με τη δημοσίευση της επιστολής αποχώρησης που η ίδια απέστειλε στον Τύπο. Άλλωστε τότε, η υποψήφια βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, παρότι γιατρός με έντονη κοινωνική δράση, ήταν σχετικά άγνωστη στην ευρύτερη κοινωνία, σε αντίθεση με σήμερα, που τυγχάνει της στήριξης μεγάλης μερίδας πολιτών και χαίρει εκτίμησης από ψηφοφόρους όλων των πολιτικών αποχρώσεων.
 

 


Σύμφωνα λοιπόν με τα αρχεία των εφημερίδων τα οποία εξασφαλίσαμε από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και πληροφοριών της Δημοκρατίας, η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε από το ΔΗΚΟ επικρίνοντας την τότε ηγεσία του κόμματος για τους χειρισμούς της αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές και συγκεκριμένα για τη στήριξη του ΔΗΚΟ του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Ιακώβου. Υποψήφιο τον οποίο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «επέβαλε η ΑΚΕΛικη κοινοπραξία».

 

Φυσικά οι λόγοι της αποχώρησης της κ. Θεοχάρους ήταν βαθύτεροι αφού σε καμία περίοδο της πολιτικής καριέρας δεν συμφώνησε με τις πολιτικές που προωθούσε στο θέμα του κυπριακού, το ΑΚΕΛ. Στην τότε επιστολή παραίτησης της, η Ελένη Θεοχάρους τόνιζε εμφαντικά πως η «περαιτέρω παραμονή της στο ΔΗΚΟ συνιστά πολιτική ομηρεία», ενώ υποστήριζα πως με την απόφαση της η ηγεσία του κόμματος οδηγεί το κόμμα σε ηθική αυτοκτονία.

 


Η κόντρα της με την ηγεσία του κόμματος συνεχίστηκε, και μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 1998, με ενυπόγραφη δήλωση κατάγγελλε απόπειρα πολιτικής εξόντωσης της.
 

Η σημερινή της αποχώρηση
Η κα Θεοχάρους διατύπωσε τις έντονες διαφορές της με την πολιτική που ακολουθεί ο ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα καταπνίγει κάθε αντίθετη άποψη σε σχέση με το Κυπριακό, μαζί και την δική της. Προκάλεσε μάλιστα το κόμμα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να δει εάν η βάση αποδέχεται τις θέσεις.
Η κα Θεοχάρους έκανε λόγο για «διευθυντήριο έμμισθων» οι οποίοι χαράζουν πολιτική στο κόμμα, συμπληρώνοντας πως και αρκετοί βουλευτές έχουν παράπονο από την ηγεσία. Υποστήριξε πως υπάρχει δυσαρέσκεια στελεχών και βάσης, ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν λειτουργούν και πως υπάρχει εκτροπή στη γραμμή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ από τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος.

 

 

Δειτε Επισης

Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό