Θετικό για τις κυπριακές θέσεις το κείμενο συμπερασμάτων για Τουρκία

Εγκρίθηκε το κείμενο των συμπερασμάτων για την Τουρκία (τμήμα του γενικού κειμένου των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση) σε επίπεδο COREPER (συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων).  Το κείμενο θα τεθεί ενώπιον των Υπουργών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να υιοθετηθεί επίσημα, αλλά θεωρείται κλειστό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το λεκτικό του κειμένου περιέχει όλες τις λεγόμενες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε κάποια σημεία έχει ενισχυθεί.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δύο εκ των νέων στοιχείων θεωρούνται σημαντικά:

1) ότι σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων, το Συμβούλιο αφού σημειώνει ότι μονομερείς δηλώσεις που δεν έχουν καμία νομική επίπτωση (ουσιαστικά απαντά στις μονομερείς δηλώσεις που κυκλοφόρησαν από πλευράς Τουρκίας τόσο κατά όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις οποίες η Τουρκία έχει επαναλάβει τη θέση της για μη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής στην περίπτωση της Κύπρου) το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του οδικού χάρτη για τις θεωρήσεις έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.  
 
2) η αναφορά σε σχέση με τη θέση της ΕΕ σε σχέση με την ένταξη των κρατών μελών της Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς παραπέμποντας στα βέτο που ασκεί η Τουρκία όταν η Κύπρος κάνει αίτηση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Τουρκία είναι μέλος .

Στα συμπεράσματα προβάλλεται η ανάγκη σεβασμού του διαπραγματευτικού πλαισίου και των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ που είναι βασική παράμετρος για την Κύπρο σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Το κείμενο αναφέρεται επιπλέον στη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.  Συγκεκριμένα, εκφράζει βαθιά απογοήτευση για το ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις.  Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η Τουρκία δυστυχώς δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπενθυμίζει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2015 στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Όπως και άλλες χρονιές, επαναλαμβάνει ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά και να αξιολογεί την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματα.

Επαναλαμβάνεται η αναφορά για ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών του υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους και εκφράζεται η ανάγκη αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κράτους μέλους. Γίνεται επίσης συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα του ΕΣ του Οκτωβρίου 2014 στα οποία η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός των χωρικών υδάτων της και επί της ΑΟΖ της.

Καλωσορίζει τέλος, τη δέσμευση των μερών στις συνομιλίες όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσω της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία επαναβεβαιώνεται στη δήλωση της 30 Οκτωβρίου.  Αφού σημειώνει τις πρόσφατες ενθαρρυντικές εξελίξεις κατά τον τελευταίο χρόνο, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και επί τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.  Ο ρόλος της και η συνεισφορά της στη διαδικασία είναι κρίσιμης σημασίας.

ΚΥΠΕ 
 
 

Δειτε Επισης

Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό