ΑΚΕΛ: Στηρίζουμε διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό

Τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού στηρίζει το ΑΚΕΛ και θα την στηρίξει μέχρι τέλους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί εκτροπή από τις βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με τη Συντονιστική Επιτροπή των επτά Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα – Σαλαμίνας, κατά την οποία εξέφρασαν τις βασικές τους θέσεις τους στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί την επίλυση του Κυπριακού “ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας, που θα επηρεάσει το μέλλον και την προοπτική την οποία θα δώσουμε στη χώρα και στο λαό μας”.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να εργαστούμε σκληρά με στόχο να πετύχουμε λύση η οποία απαραιτήτως να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν θα δεχθούμε εκτροπή από τις βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού”.

Μια βασική παράμετρος της λύσης, συνέχισε, θα πρέπει να είναι ο σεβασμός των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανέφερε επίσης ότι “το ενωμένο κράτος που θα προκύψει θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας” και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα αποδεχθεί εγγυήσεις και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και απαιτεί “να υπάρξει ένα άλλο σύστημα ασφάλειας το οποίο θα συζητηθεί με τον ΟΗΕ”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις επτά κοινότητες τα οποία θα συζητήσουμε, όπως είπε, “και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη διαπραγματευτική ομάδα”.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συναντηθεί εκ νέου με τη Συντονιστική Επιτροπή “όποτε κρίνουν ότι χρειάζεται μια μεταξύ μας ανταλλαγή απόψεων”.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των επτά Κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα – Σαλαμίνας Θεόφιλος Θεοφίλου είπε ότι κατά τη συνάντηση επανέλαβαν την υποστήριξη τους “στην υπό εξέλιξη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών και τη στήριξη μας στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, της ε/κ πλευράς, του Ε/κ διαπραγματευτή για την εξεύρεση το συντομότερο δυνατό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

“Βασική μας θέση είναι ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τύχουν σεβασμού, προστασίας και αποκατάστασης οι βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εκτοπισμένων και όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ, χωρίς διάκριση και περιορισμούς”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η λύση πρέπει να διασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα τα οποία προστατεύονται όχι μόνο από το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από πολλές διεθνείς συμβάσεις, περιλαμβανομένης της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου γενικά”.

Ο κ. Θεοφίλου είπε ότι τόνισαν ιδιαίτερα ότι όταν στην ΕΕ των 28 κρατών μελών, των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και των 4,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων τυγχάνουν σεβασμού και προστατεύονται οι βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί όπου θέλει, να διακινείται ελεύθερα, να εργάζεται όπου θέλει, να αποκτά και να έχει περιουσία και να απολαμβάνει περιουσία όπου θέλει, δεν νοείται και δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να τα απολαμβάνουν οι Κύπριοι μέσα στη μικρή Κύπρο.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ως Συντονιστική Επιτροπή την προσπάθεια η οποία καταβάλλεται με την ελπίδα, την προσμονή και την προσδοκία ότι θα υπάρξει σύντομα αίσια κατάληξη που θα διασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ 
  
 

Δειτε Επισης

Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της