Στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ με κυπριακό στην ατζέντα

Σε μια κρίσιμη φάση για το κυπριακό, εξαιρετικά μεγάλης πολιτικής σημασίας κρίνεται η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κύπρο.
 
Ο κ. Λαβρόφ φτάνει απόψε στο νησί και αύριο, Τετάρτη,  θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.
Στις επαφές του κ. Λαβρώφ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό, τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ και την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
 
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δεν θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απέρριψε την πρόταση του κ. Λαβρόφ να συναντηθούν σε ουδέτερο χώρο και όχι στα γραφεία του Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας έχουν οξυνθεί επικίνδυνα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά, στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία.
 
Κυπριακό στην ατζέντα
 
Δεδομένο θεωρείται το γεγονός ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί των θέμα των εγγυήσεων.
 
Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Λαβρόφ διαμήνυσε ότι η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και χρονοδιαγράμματα.
 
Προς το παρόν, είχε τονίσει, παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «οι δύο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες».
 
Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, θα συνεχίσει, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως προσμένει ότι οι εποικοδομητικές συνομιλίες, που θα έχει, θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
  
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος