Νταβούτογλου-Ακιντζί: Στο περιουσιακό και τα Ηνωμένα Εθνη η λύση του Κυπριακού

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει «τα απαραίτητα βήματα» για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μουσταφά Ακιντζί που διήρκεσε 3 ώρες. 
 
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης έκανε τη δήλωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.
 
Σε ερώτηση που τέθηκε και στους δύο άνδρες από τον Ρεπόρτερ, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά και το περιουσιακό, το οποίο όπως δήλωσε θα αποτελέσει και καθοριστικό παράγοντα για το εάν θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες ρωτήθηκαν κατά ''πόσο κοντά είμαστε στην λύση του Κυπριακού; Και μια και αναφερθήκατε πριν από λίγο σε σειρά ζητημάτων τα οποία συζητάτε, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν το περιουσιακό και το θέμα των εγγυήσεων είναι κάποια από αυτά και πόσο διευκολύνουν ή δυσκολεύουν τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις''.
 
Μ. Ακιντζί: ''Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν έξι κεφάλαια. Κι εμείς έχουμε ανοίξει τα τρία απο αυτά. Την διακυβέρνηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, την Ευρωπαϊκή προοπτική και την Oικονομία. Εχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Τώρα συζητάμε το περιουσιακό και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Πηγαίνουμε πολύ καλά. Επίσης πηγαίνουμε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία τα έχουμε αφήσει για το τέλος, για τον λόγο ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά πέντε πλευρές. Επιθυμία μας είναι να το αφήσουμε για το τέλος. Γιατί αφορά πέντε πλευρές που πρέπει να συμφωνήσουν πάνω σε μια λύση. Κατ'αρχήν πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε πρώτα τί θα τελεί υπό καθεστώς εγγύησης και μετά να πάμε σε συμφωνία. Και αυτό για μένα είναι πολύ λογικό. 
 
Ως απάντηση στην ερώτησή σας θα πώ ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα όπως το εδαφικό, το ιδιοκτησιακό και γενικότερα το περιουσιακό. Και τα άλλα που συζητήσαμε δεν ήταν εύκολα γιατί και οι δύο κοινότητες θέλουν ισότητα. Οπως θέλει η Εκ πλευρά θέλουμε και μείς. Και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας είναι δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι όπως και τα άλλα θα καλυφθούν. Θα επιλυθούν. Αλλά αν καταφέρουμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα όπως το περιουσιακό, θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ''. 

Αχμέτ Νταβούτογλου:
''Οπως είπε ο κος Ακιντζί έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, όλοι θυμόμαστε τί συνέβη το 2004 και γνωρίζουμε και τα κατάλειππα που άφησε εκείνη η εποχή.   

Εχουμε ανοίξει πολύ σημαντικά και μεγάλα θέματα. Επίσης για εμάς, ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη είναι επίσης ένα κλειδί της υπόθεσης. Ωστόσο χρειάζεται αποφασιστικότητα για νε πετύχουμε σταθερότητα. Μετά το 2004, οι Τ/κ που ζούν στην Κύπρο είχαν μια πολύ σταθερή και συγκεκριμένη λογική κατά την οποία ψήφισαν ναι. Αλλά δεν είδαμε την ίδια δράση από τους Ε/κ. Υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Η καλή πρόθεση και από τις δύο πλευρές θεωρώ όμως ότι μπορεί να φέρει συμφωνία και επίλυση''. 

Δειτε Επισης

Στην Εντατική νοσηλεύεται ο Φίτσο-Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφάλειας της Σλοβακίας
Λετυμπιώτης για την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο-«Οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία»
Δεν θα εφεσιβληθεί από Εισαγγελέα η απόφαση για Θανάση-Πηγές αφήνουν σκιές στον Κώστα Κληρίδη
Επικρίσεις Volt σε Εισαγγελέα για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Υποσκάπτει τον θεσμό που εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη»
«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναζε η κόρη της 40χρονης που δολοφονήθηκε στο Μενίδι
Χαιρετίζει τις δηλώσεις Ιωάννου για πρόταση ΕΛΑΜ για μεταναστευτικό το ΔΗΚΟ
Ανοιχτό το Υπ. Δικαιοσύνης σε τροποποιήσεις για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Μύδροι βουλευτών κατά Εισαγγελέα
Υπό κράτηση οι 10 ύποπτοι για την απόπειρα φόνου στο «Δημητρούι»-Πράσινο Δικαστηρίου στην Αστυνομία
Αυτή ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση κλοπής στη Λευκωσία (pic)
Στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η εξέταση μέτρων