Τρεις τάσεις και μία ομάδα στο ΔΗΚΟ

Οι βουλευτικές εκλογές του 2016 θεωρούνται σημαντικές, γιατί τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν τις συμμαχίες που θα χτιστούν για τις προεδρικές του '18. Οι συνεργασίες για τις προεδρικές θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά των κομμάτων, καθώς και από το κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα χάσει τον ισχυρό ρυθμιστικό του ρόλο που έχει σήμερα. Οι αντίπαλες τάσεις μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν πάρει ήδη θέσεις μάχης και έχουν αρχίσει παρασκηνιακά οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου (Κυριακή, 22/5/2016).
Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, ανεξαρτήτως πού ανήκουν εσωκομματικά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φαινομενική νηνεμία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα εντός του ΔΗΚΟ, θα πάψει να υπάρχει εάν τα ποσοστά του κόμματος μειωθούν δραματικά τον Μάιο (15,76% στις βουλευτικές του 2011). Η δε εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα: (α) Εάν δεν εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο και το κόμμα πάει καλά, τότε είναι τελειωμένη. Εάν δεν εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο και το κόμμα δεν πάει καλά, θα της φορτώσουν την ήττα, (β) Εάν βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο και τα ποσοστά είναι ικανοποιητικά, τότε θα πρέπει να κάνει συντήρηση μέχρι τις επόμενες εσωκομματικές εκλογές, για να έχει πιθανότητα να διεκδικήσει θέσεις στην ηγετική πυραμίδα. Εάν βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο και τα ποσοστά πέσουν, τότε και πάλι θα είναι σκούρα τα πράγματα, διότι η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα εκλεγούν και πού.
 
Νικόλας Vs Καρογιάν
Όπως είναι γνωστό, εντός του ΔΗΚΟ υπάρχουν τρεις κυρίαρχες τάσεις. Είναι οι λεγόμενοι «Παπαδοπουλικοί» (η σημερινή κυρίαρχη τάση του νυν προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου), οι λεγόμενοι «Καρογιανικοί» (η ομάδα του τέως προέδρου του κόμματος, Μάριου Καρογιάν) και οι «Κυπριανικοί» (που είναι και οι λιγότεροι). Όσο περνά ο καιρός, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων τάσεων μεγαλώνει και οι διαφορές αρχίζουν να διαγράφονται καθαρότερα. Οι «Παπαδοπουλικοί» εκφράζουν τις σκληρές/απορριπτικές θέσεις στο Κυπριακό - βαδίζουν στη γραμμή που χάραξε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά είναι πιο κοντά στις (νεο)φιλελεύθερες θέσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, στα θέματα οικονομίας. Από την άλλη, οι «Καρογιανικοί» στηρίζουν σθεναρά και σταθερά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού (υπό προϋποθέσεις, λένε). Θεωρούν, μάλιστα, ότι στο Κυπριακό ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος συμπεριφέρεται ως αρχηγός μιας ομάδας και όχι ως αρχηγός κόμματος. Η ομάδα Καρογιάν διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα της οικονομίας. Θεωρούν ότι το ΔΗΚΟ είχε πάντα κοινωνικό πρόσωπο και δεν είναι στο DNA του κόμματος οι σημερινές πολιτικές του Νικόλα Παπαδόπουλου στα θέματα οικονομίας.
 
Σφήνα ο Μάρκος
Η τρίτη τάση που υπάρχει στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι οι λεγόμενοι παραδοσιακοί Δηκοϊκοί, ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από τους πιστούς οπαδούς του Σπύρου Κυπριανού, τους οποίους κληρονόμησε ο υιός Κυπριανού, Μάρκος. Ο Μάρκος Κυπριανού -πολιτικά τραυματισμένος ακόμη από το «Μαρί» (ήταν υπουργός Εξωτερικών του Δ. Χριστόφια)- επέλεξε να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κρατά χαμηλούς τόνους και κάνει υπομονή, αναμένοντας ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως και να επανέλθει ως πολιτικό κεφάλαιο. Δηκοϊκοί κύκλοι υποστηρίζουν πως ο Μάρκος Κυπριανού, εάν δεν υποπέσει σε κάποιο σημαντικό λάθος, ίσως σύντομα δει το όνομά του να παίζει για την προεδρία του κόμματος. Αν και ο ίδιος, σύμφωνα με πολιτικό του φίλο, «είναι την Προεδρία του κράτους που καλοβλέπει».
 
Και στο βάθος… Άγγελος
Στο μεταξύ, άρχισε σιγά-σιγά να δημιουργείται παρασκηνιακά και μια τέταρτη τάση -ομάδα για την ακρίβεια- που αποτελείται από νεαρά μέλη του ΔΗΚΟ. Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι οι επόμενές τους κινήσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση που τα ποσοστά του κόμματος μειωθούν δραματικά, τότε υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο μια μεγάλη μερίδα του κόμματος να ζητήσει πρόωρες εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η κίνηση αυτή, που επί του παρόντος αποτελείται ανεπίσημα από 20 περίπου άτομα από όλες τις επαρχίες, προσανατολίζεται να πάει προς τέταρτη λύση, άφθαρτη, και να υποστηρίξει για πρόεδρο του κόμματος άτομο το οποίο χαίρει της εκτίμησης όλων των πλευρών, όπως είναι για παράδειγμα ο Άγγελος Βότσης - ο οποίος, αν και θεωρείται «Καρογιανικός», οι κινήσεις του το τελευταίο διάστημα δείχνουν προσπάθεια για αυτονόμησή του.
 
 
Ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής ομάδας
 
 
Εκτός από τη συγκράτηση των ποσοστών, ο άλλος κύριος στόχος του νυν προέδρου του ΔΗΚΟ, για τις βουλευτικές εκλογές του 2016, είναι ο έλεγχος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Δηλαδή, η εκλογή βουλευτών από τον στενό του περίγυρο, όπως για παράδειγμα η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στη Λευκωσία, ο Άθως Αντωνιάδης στη Λεμεσό, ο Χρίστος Ορφανίδης στη Λάρνακα, ο Αντώνης Αντωνίου στην Πάφο. Στο στρατόπεδο του Μάριου Καρογιάν -θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές- αναζητούν εναγωνίως τη φόρμουλα που θα τους βάλει στη Βουλή και θα τους κρατήσει στην εσωκομματική ζωή μέχρι τις επόμενες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, αυτό το κεφάλαιο είναι ακόμα ανοικτό και τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις βουλευτικές - θα εξαρτηθεί και από την πορεία του Κυπριακού. Αυτό σημαίνει ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό θα διαμόρφωνε συνθήκες αποχώρησης από το ΔΗΚΟ της ομάδας εκείνης που στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη. Σημειώνεται ότι Προεδρικό και ΔΗΣΥ δεν ευνοούν αυτή την περίοδο δημιουργία πολιτικής κίνησης από την ομάδα Καρογιάν, διότι δεν θέλουν να κακοφανιστεί η νυν ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού υπάρχει η ανάγκη συνεργασίας στη Βουλή για σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στο παρόν και το μέλλον του τόπου.

Δειτε Επισης

Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»