Από το σούσι του Χριστόφια... στο Number 1 του Μπάιντεν!

Οι ιστορίες του Chateau Status είναι πολλές και αρκετές από αυτές πικάντικες. Στην κυριολεξία όμως… Την περίοδο που πρωτολειτούργησε το εστιατόριο, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος. Λίγους μήνες μετά, Πρόεδρος ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξελίχθηκε σε τακτικό θαμώνα, όχι μόνον για τις επαφές του με την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και για στιγμές που ήθελε να περάσει με φίλους ή συνεργάτες του. Ο Δημήτρης Χριστόφιας πάντως θα θυμάται για καιρό το περιστατικό που συνέβη σε συνεστίαση, όταν ξαφνικά δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο μπουφές περιελάμβανε σούσι με γουασάμπι, το οποίο, ως γνωστόν, πέρα από ρίζα ιαπωνικού φυτού που συνοδεύει τα ωμά ψάρια, είναι εξαιρετικά πικάντικο αρωματικό, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος Χριστόφιας τότε δεν γνώριζε και το έφαγε. Αισθάνθηκε τότε να του κόβεται η ανάσα από την καυτεράδα του γουασάμπι και χρειάστηκε να πιει αρκετή ποσότητα νερού για να επανέλθει η αναπνοή του στο φυσιολογικό.
 
Προεκλογικά πειράγματα

Στο Chateau Status, ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων, πέραν από τις επίσημες επαφές τους, έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν πιο ανθρώπινες πλευρές τους. Να αστειεύονται και να χαλαρώνουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Ένα από αυτά τα περιστατικά ήταν της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών του 2013, όταν ανθυποψήφιοι ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς. «Στο Chateau Status βρίσκεται ο Άντρος Κυπριανού. Μπαίνει ο κος Αναστασιάδης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει παραγγείλει τζιν με τόνικ. Ο Νίκος Αναστασιάδης παραγγέλνει το γνωστό ουίσκι του. Στην αρχή γίνεται μια σύντομη φιλοφρονητική συζήτηση μεταξύ τους, η οποία περιείχε αρκετά πειράγματα – ήταν και οι δυο στα κέφια τους. Ο κος Αναστασιάδης σε κάποια φάση απευθύνεται στον ΓΓ του ΑΚΕΛ μεγαλόφωνα: ‘‘Ε Άντρο, το τζιν με τόνικ παχαίνει. Μην νομίζεις ότι είναι διαιτητικό ποτό. Το ποτό σου έχει πάρα πολλές θερμίδες’’. Και τότε ο κος Κυπριανού του απαντά: ‘‘Και συ Νίκο, λες για το ποτό μου, αλλά μην νομίζεις ότι ο Μαλάς θα είναι εύκολος αντίπαλος. Θα βασανιστείς μαζί του’’».
(Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την πρώτη επαφή του Νίκου Αναστασιάδη, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου. Παρόντες η ειδική αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ και ο τότε ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ-Δείπνο στο Chateau Status, 30/5/2013)

Τα απρόοπτα

Από τα πιο πρόσφατα περιστατικά είναι και αυτό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την ιστορία μάς τη διηγήθηκε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Φωκίωνας Χατζηιωάννου: «Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως κάθε Δευτέρα το εστιατόριο είναι κλειστό. Μου τηλεφωνούν, λοιπόν, πριν από τρεις εβδομάδες από το γραφείο της κας Μπάτενχαϊμ, περίπου στις 8:00 το βράδυ της Δευτέρας, και μου λένε ότι σε μια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί θα είναι στο Chateau Status. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά, και σε μια ώρα ο εσωτερικός χώρος του Chateau ήταν πανέτοιμος. Μόλις, όμως, φθάνει στο εστιατόριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας λέει ότι προτιμά να καθίσουν έξω γιατί ήθελε να καπνίζει, διότι τους είχε τρελάνει στο κάπνισμα προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις. Ό,τι είχαμε στρώσει στους εσωτερικούς χώρους σε χρόνο ρεκόρ, το διαλύσαμε και το στήσαμε από την αρχή στην αυλή. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή εκείνη τη στιγμή να ετοιμαστεί φαγητό και για τη συνοδεία τους, κάτι που για μεν την ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πιο απλό, για την τουρκοκυπριακή, όμως, ήταν πολύ δύσκολο γιατί το μενού δεν έπρεπε να περιλαμβάνει χοιρινό κρέας».

Χαλούμι για Μπαρόζο

(Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τους τότε ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ιούνιος του 2009).

Το Chateau Status, το εστιατόριο που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, έχει φιλοξενήσει παγκοσμίου εμβέλειας ονόματα της πολιτικής (και όχι μόνον) σκηνής, καθώς και προγεύματα, γεύματα και δείπνα εργασίας των ηγετών, των συνομιλητών και άλλων εμπλεκομένων στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ηγέτες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου πραγματοποιούν σε αυτό το χώρο τις διπλωματικές τους επαφές, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί στέκι επιχειρηματιών και άλλων θαμώνων που το επισκέπτονται τακτικά, όλες τις ώρες της ημέρας.

Πάρα πολλοί ηγέτες κρατών και παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητες, που έχουν επισκεφθεί την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει από το Chateau Status. Ανάμεσά τους και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όταν ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ανάμεσα στα περιστατικά που έχει να θυμάται το προσωπικό του εστιατορίου, είναι και το παρ’ ολίγον ατύχημα της κας Ταλάτ, που θέλησε να δοκιμάσει τις ικανότητές της στο ποδήλατο, κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης. Αλλά και ο ενθουσιασμός του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, το χαλούμι σε μορφή spring-roll. Για τo χαλούμι του Chateau υπάρχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό τύπο, λόγω της διαφήμισης που του έκανε ο κ. Μπαρόζο.
 
Οι υπογραφές των Μπαν Κι Μουν και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο βιβλίο των επισήμων του Chateau Status.

Το Chateau Status ήταν το πατρικό σπίτι του Φωκίωνα Χατζηιωάννου, του σημερινού ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Οι εργασίες στο ερειπωμένο πατρικό του Φωκίωνα Χατζηιωάννου μέχρι να μεταμορφωθεί στο εστιατόριο Chateau Status, κράτησαν από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιωάννου, συνολικά, το ποσό των χρημάτων που έχει επενδυθεί στο χώρο –για να γίνουν τα ερείπια εστιατόριο- ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια ευρώ.
Tο «Room Number 1» του Chateau: Φτιάχτηκε μετά από απαίτηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, όταν ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο, το Μάιο του 2014. Όποτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρεθεί στο Chateau Status με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χρησιμοποιεί το δωμάτιο με την επωνυμία «Number 1». Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε την περίοδο που επισκέφθηκε την Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε ζητήσει ειδικό δωμάτιο για τις επαφές και το φαγητό με τους αξιωματούχους της Κύπρου, ως εκ τούτου διαμορφώθηκε αποκλειστικά γι αυτόν το σκοπό ένας χώρος που χρησιμοποιείτο μέχρι τότε ως γραφείο. Και έκτοτε παραμένει άκρως ιδιωτικός χώρος για τις επαφές Αναστασιάδη – Ακιντζί, τόσο για λόγους ησυχίας όσο και για λόγους διαφύλαξης του απορρήτου των συνομιλιών.
 
Το Μάρτιο του 2012 το Chateau Status υπέστη σοβαρές ζημιές από φωτιά που ξέσπασε από αναμμένο κερί
 

Πέντε χρόνια αφότου άνοιξε το Chateau Status και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2012, ξέσπασε μεγάλη φωτιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Όπως κατέδειξε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εστιατορίου, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αναμμένο κερί που είχε ξεχαστεί πάνω από το τζάκι. Η κεντρική είσοδος, το μπαρ και η κεντρική χειμερινή αίθουσα εκδηλώσεων, είχαν καεί ολοσχερώς. Το Chateau επαναλειτούργησε κανονικά μετά από λίγους μήνες. 

Η Άνγκελα Μέρκελ, με το Νίκο Αναστασιάδη και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Φαίδωνα Χατζηιωάννου στο Chateau Status.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές