Από το σούσι του Χριστόφια... στο Number 1 του Μπάιντεν!
10:08 - 09 Νοεμβρίου 2015
Στο Chateau Status, ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων, πέραν από τις επίσημες επαφές τους, έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν πιο ανθρώπινες πλευρές τους. Να αστειεύονται και να χαλαρώνουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Ένα από αυτά τα περιστατικά ήταν της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών του 2013, όταν ανθυποψήφιοι ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς. «Στο Chateau Status βρίσκεται ο Άντρος Κυπριανού. Μπαίνει ο κος Αναστασιάδης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει παραγγείλει τζιν με τόνικ. Ο Νίκος Αναστασιάδης παραγγέλνει το γνωστό ουίσκι του. Στην αρχή γίνεται μια σύντομη φιλοφρονητική συζήτηση μεταξύ τους, η οποία περιείχε αρκετά πειράγματα – ήταν και οι δυο στα κέφια τους. Ο κος Αναστασιάδης σε κάποια φάση απευθύνεται στον ΓΓ του ΑΚΕΛ μεγαλόφωνα: ‘‘Ε Άντρο, το τζιν με τόνικ παχαίνει. Μην νομίζεις ότι είναι διαιτητικό ποτό. Το ποτό σου έχει πάρα πολλές θερμίδες’’. Και τότε ο κος Κυπριανού του απαντά: ‘‘Και συ Νίκο, λες για το ποτό μου, αλλά μην νομίζεις ότι ο Μαλάς θα είναι εύκολος αντίπαλος. Θα βασανιστείς μαζί του’’».
Τα απρόοπτα
Από τα πιο πρόσφατα περιστατικά είναι και αυτό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την ιστορία μάς τη διηγήθηκε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Φωκίωνας Χατζηιωάννου: «Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε πως κάθε Δευτέρα το εστιατόριο είναι κλειστό. Μου τηλεφωνούν, λοιπόν, πριν από τρεις εβδομάδες από το γραφείο της κας Μπάτενχαϊμ, περίπου στις 8:00 το βράδυ της Δευτέρας, και μου λένε ότι σε μια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί θα είναι στο Chateau Status. Κάναμε τα αδύνατα δυνατά, και σε μια ώρα ο εσωτερικός χώρος του Chateau ήταν πανέτοιμος. Μόλις, όμως, φθάνει στο εστιατόριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας λέει ότι προτιμά να καθίσουν έξω γιατί ήθελε να καπνίζει, διότι τους είχε τρελάνει στο κάπνισμα προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις. Ό,τι είχαμε στρώσει στους εσωτερικούς χώρους σε χρόνο ρεκόρ, το διαλύσαμε και το στήσαμε από την αρχή στην αυλή. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή εκείνη τη στιγμή να ετοιμαστεί φαγητό και για τη συνοδεία τους, κάτι που για μεν την ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν πιο απλό, για την τουρκοκυπριακή, όμως, ήταν πολύ δύσκολο γιατί το μενού δεν έπρεπε να περιλαμβάνει χοιρινό κρέας».
Χαλούμι για Μπαρόζο
(Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τους τότε ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ιούνιος του 2009).
Το Chateau Status, το εστιατόριο που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, έχει φιλοξενήσει παγκοσμίου εμβέλειας ονόματα της πολιτικής (και όχι μόνον) σκηνής, καθώς και προγεύματα, γεύματα και δείπνα εργασίας των ηγετών, των συνομιλητών και άλλων εμπλεκομένων στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ηγέτες και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου πραγματοποιούν σε αυτό το χώρο τις διπλωματικές τους επαφές, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί στέκι επιχειρηματιών και άλλων θαμώνων που το επισκέπτονται τακτικά, όλες τις ώρες της ημέρας.
Το Chateau Status ήταν το πατρικό σπίτι του Φωκίωνα Χατζηιωάννου, του σημερινού ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Οι εργασίες στο ερειπωμένο πατρικό του Φωκίωνα Χατζηιωάννου μέχρι να μεταμορφωθεί στο εστιατόριο Chateau Status, κράτησαν από το 2006 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007.
Πέντε χρόνια αφότου άνοιξε το Chateau Status και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2012, ξέσπασε μεγάλη φωτιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Όπως κατέδειξε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εστιατορίου, η πυρκαγιά προκλήθηκε από αναμμένο κερί που είχε ξεχαστεί πάνω από το τζάκι. Η κεντρική είσοδος, το μπαρ και η κεντρική χειμερινή αίθουσα εκδηλώσεων, είχαν καεί ολοσχερώς. Το Chateau επαναλειτούργησε κανονικά μετά από λίγους μήνες.
Η Άνγκελα Μέρκελ, με το Νίκο Αναστασιάδη και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Φαίδωνα Χατζηιωάννου στο Chateau Status.