Κινήσεις στην σκακιέρα της Μ. Ανατολής

Της απεσταλμένης μας Μανιάνας Καλογεράκη 
 
Η ενέργεια, η ασφάλεια, ο ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως παράγοντας σταθερότητας και η αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ε.Ε. προς όφελος γειτονικών χωρών και ασφαλώς το Κυπριακό, είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην αποστολή που πραγματοποιεί την ερχόμενη βδομάδα στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.
 
Πρώτος σταθμός της αποστολής το Αμμάν, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Βασιλιά Αμπντάλα. Η ατζέντα των επαφών του Προέδρου, τον οποίο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης θα περιλαμβάνει την ενέργεια, αφού η Ιορδανία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο. Οι τελευταίες εξελίξεις στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και οι ανακοινώσεις της εταιρείας ΕΝΙ για το ύψος των κοιτασμάτων, το οποίο ενδέχεται να φτάνει τα 30 tcf, έχει αυξήσει ραγδαία το ενδιαφέρον των εταιρειών για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, στην οποία αναμφισβήτητα η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. 
 
Επιπλέον, οι συζητήσεις με τους Ιορδανούς αξιωματούχους θα επικεντρωθούν σ’ ένα ακόμη σημείο, που αφορά είτε στη συμμετοχή της Ιορδανίας στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου, είτε στο ενδεχόμενο χωριστής τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας. Επίσης, βασικός άξονας των συνομιλιών του Προέδρου θα είναι το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ιορδανίας. 

Στη Μάλτα και πίσω

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μάλτα, για να λάβει μέρος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση και το βράδυ της ίδιας μέρας θα επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ για συνέχιση των επαφών του. Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής. Πρώτο στην ατζέντα των επαφών θα είναι το ενεργειακό και οι τρόποι δράσης από τώρα και στο εξής. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε πέντε μήνες, αφού η πρώτη είχε γίνει και πάλι στο Ισραήλ, στα μέσα Ιουνίου (και στην οποία συμφωνήθηκε συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με βάση τη συμφωνία οριοθέτησης των δύο χωρών και η οποία βρίσκεται σ’ εφαρμογή), ενώ ακολούθησε επίσκεψη του Β. Νετανιάχου στη Λευκωσία στα τέλη Ιουλίου. Η επίσκεψη-αστραπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού μάλιστα απέδειξε εμπράκτως τη ραγδαία βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και την προσπάθεια κοινής δράσης και συνεργασίας κυρίως σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας. Αν και το ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ για συνεργασία με τη Λευκωσία είναι αυξημένο, δεν αναμένεται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή πλευρά θα λειτουργήσει με εξαιρετική προσοχή και σαφέστατα με γνώμονα την εκτόνωση κρίσεων και όχι την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των γειτονικών χωρών. Οι πρόσφατες εσωτερικές εξελίξεις θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ασφάλεια μετά και τις πρόσφατες κοινές ασκήσεις Κύπρου Ισραήλ είναι σίγουρα μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς βρίσκεται ήδη στην ατζέντα. Επιπλέον, θα συζητηθεί νέα τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ τον Ιανουάριο. 
 
Εξίσου σημαντικό σημείο της συζήτησης των δύο ηγετών θ’ αποτελέσει η διαμεσολάβηση που επιχειρεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, θέμα που είχε τεθεί και στην επίσκεψη Αναστασιάδη τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ. Ο Πρόεδρος θα μεταφέρει μήνυμα του Ισραήλ προς την Παλαιστίνη και αντίστροφα με κύριο στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Η συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής. Η κύρια συμφωνία που θα υπογράψει στη Ραμάλα, θ’ αφορά διαχείριση υδάτων και τεχνογνωσία της Κύπρου πάνω σε ζητήματα που αφορούν στο νερό. 
 
 

Δειτε Επισης

Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Είκοσι χρόνια από το τσουνάμι της Ινδονησίας που συγκλόνισε τον κόσμο