Στο σπίτι στην οδό Φαβιέρου περισσεύει η ανθρωπιά... (Βίντεο)

Δυο βήματα από την εκκλησία του Αγίου Μάρωνα, δίπλα στην πράσινη γραμμή στην παλιά Λευκωσία, από ένα σπίτι βγαίνουν χαρούμενες φωνές και γέλια, και ακούγονται τραγούδια και μουσική. Το αυτοκίνητο απ’ έξω, ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα για τροχοκαθίσματα, δείχνει ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει εδώ. Στην είσοδο γράφει «Κέντρο Ημέρας Φαβιέρου, Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία».
 
 
 
 
Η Σύλβα και η Γιόλα Χατζηρούσου, η Γεωργία Μάρκου και η Ευγενία Λεωνίδου, η Ορτάνσια Γεωργίου και η Ρούλα Κωνσταντινίδου, είναι οι εθελόντριες που φέρνουν τη μουσική στα τρία Κέντρα του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.
Γινόμαστε ένα με την ομάδα που διασκεδάζει. Εθελόντριες, στελέχη του Κέντρου και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Δεν ήταν μια ιδιαίτερη γιορτή, ήταν απλώς η ημέρα που επισκέπτονται το σπίτι οι εθελόντριες και φέρνουν λίγη χαρά και λίγη μουσική στον χώρο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για μουσικοθεραπεία.
 
Χορεύοντας με την ψυχολόγο Άντρη Μιχαήλ.
 
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η μουσική επιδρά, ή μάλλον μεταμορφώνει κυριολεκτικά ένα άτομο το οποίο μοιάζει –για τους μη ειδικούς– να μην καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του, να μην έχει επαφή με το περιβάλλον του.
 
Η Έλενα Σιακαλλή ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις δραστηριότητες με μουσική


 
«Κομμάτι μας»
Μας υποδέχεται στην κουζίνα η Μαρία Κουμή. Είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια είναι στο Κέντρο. Έχουν δει πολλά τα μάτια της, δείχνει κουρασμένη ψυχολογικά, όλο λέει να παραιτηθεί κι όλο μένει στα λόγια. Κάθε φορά που μια ψυχή χάνεται, ένας άνθρωπος που έβλεπες και φρόντιζες καθημερινά φεύγει από τη ζωή, λες «φτάνει, ως εδώ ήταν». Δυο μέρες να μην πας στο Κέντρο όμως, σου λείπουν αυτοί οι άνθρωποι που σε περιμένουν, λέει στον «Ρεπόρτερ» η κ. Κουμή, προσθέτοντας: «Είναι κομμάτι της ζωής μας».

 


 
Δύσκολα περιστατικά
Όλοι όσοι φιλοξενούνται στο Κέντρο είναι πάνω από 18 χρόνων, πάσχουν από κάποια σοβαρή μορφή αναπηρίας και είναι περιστατικά που δεν γίνονται δεκτά από άλλο κέντρο ή ίδρυμα. Τα ιδρύματα, ούτως ή άλλως, είναι σχεδόν ξεπερασμένα. Ειδικά αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται τη ζεστασιά της οικογένειας, των δικών τους ανθρώπων. Κάθε πρωί, ειδικά διαμορφωμένο όχημα μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους από το σπίτι τους στο Κέντρο, όπου περνούν την ώρα τους μέχρι νωρίς το απόγευμα. Προγευματίζουν στο Κέντρο και ακολούθως υπάρχει πρόγραμμα που προσχεδιάζει μια πολυθεματική επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από την ψυχολόγο Έλενα Μιχαήλ, την ειδική παιδαγωγό Έλενα Σιακαλλή και τα στελέχη του Κέντρου, Χριστόδουλο Ιορδάνους και Μάριο Μπόρα.

 

 

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως κηπουρική, μαγειρική ή και ζαχαροπλαστική, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Ακόμη, κάνουν τις βόλτες τους μαθαίνοντας πώς να διασταυρώνουν με ασφάλεια τους δρόμους, πώς να χειρίζονται χρήματα, πώς να συμπεριφέρονται σε μια καφετερία. Και φυσικά στο πρόγραμμα είναι και οι εκδρομές. Δεν λείπουν, βέβαια, η φυσιοθεραπεία και η προσωπική ατομική υγιεινή. Στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να γίνονται όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι – δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα όσα παίρνουμε εμείς ως δεδομένα, για εκείνους είναι πρόκληση, ακόμα κι αν αυτό είναι να χτενίσουν τα μαλλιά τους ή να βάλουν φαγητό στο πιάτο τους…

 

Μαίρη Κατσιολούδη


 

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ… ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
Σήμερα, ο Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία τρέχει τρία προγράμματα. Αυτό της οδού Φαβιέρου (σήμερα είναι οδός Αγίου Μάρωνα), του Στροβόλου και της Ελεούσας του Κύκκου. Η Ελεούσα του Κύκκου - Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας λειτούργησε το 2005, είναι έργο της Ιεράς Μονής Κύκκου, χρηματοδοτείται από την Ιερά Μονή κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου και είναι δικοινοτικό κέντρο. Εκεί υπάρχουν οκτώ Τουρκοκύπριοι με ειδικές ανάγκες. Το «Κέντρο Ημέρας Φαβιέρου, Σύνδεσμος Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία» είναι επίσης δικοινοτικό, όμως εδώ Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν...

 

 


Όπως η συντονίστρια των προγραμμάτων του Συνδέσμου, Μαίρη Κατσιολούδη, εξηγεί στην εφημερίδα μας, το πρόγραμμα του «Κέντρου Ημέρας Φαβιέρου» ξεκίνησε το 1989 και ήταν το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας στην Κύπρο για βαριά περιστατικά. «Το ίδιο το σπίτι μάς το παραχώρησε ένας Τουρκοκύπριος. Το 2002, το κτίριο ήταν ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Αναζητούσαμε λύση για χρόνια, αλλά μάταια. Δεν βρίσκαμε βοήθεια από πουθενά, μέχρι που το 2007 ένας Τουρκοκύπριος μάς συμβούλευσε να αποταθούμε στα Ηνωμένα Έθνη. Το κάναμε, και σύντομα –με δικά τους έξοδα– το σπίτι πήρε την υπέροχη μορφή που έχει σήμερα.

 

Οκτώ θέσεις περιμένουν Τ/κ

 

Ο όρος ήταν ότι το Κέντρο θα έπρεπε να είναι δικοινοτικό. Έτσι υπάρχουν οκτώ θέσεις για Ελληνοκύπριους και οκτώ για Τουρκοκύπριους», προσθέτει. Οι Τουρκοκύπριοι, συνεχίζει, έχουν κάνει τις αιτήσεις τους, αλλά δεν έχουμε τα λεφτά για να στηρίξουμε το πρόγραμμα. «Δηλαδή, τα άτομα που φιλοξενούμε εδώ είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Και στο δημόσιο βοήθημά τους συμπεριλαμβάνεται ένα ποσό της τάξης των 250 ευρώ, που χορηγεί το κράτος επειδή φοιτούν εδώ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν διαθέτουν αυτό το βοήθημα, επειδή δεν μένουν στις ελεύθερες περιοχές. Δεν έχουμε, λοιπόν, τους οικονομικούς πόρους για να ανοίξουμε αυτές τις θέσεις. Όμως, λόγω της δέσμευσής μας προς τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούμε να τις δώσουμε σε Ελληνοκύπριους. Αν υπάρξει κυβερνητική πολιτική για δικοινοτικά προγράμματα ή αν μας βοηθήσουν μέσα στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τότε θα μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τις κενές θέσεις όπως πρέπει», κατέληξε η Μαίρη Κατσιολούδη.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντρέας Λουκαΐδης

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»