Προς ανεξαρτησία πάνε οι Καταλανοί

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε την Δευτέρα την επίσημη έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των Καταλανών από την Ισπανία. Η περιοχή σκοπεύει να ψηφίσει την αυτονόμηση  το 2017.
Η δήλωση για την απόσχιση, η οποία εγκαινιάζει το λεγόμενο οδικό χάρτη προς την ανεξαρτησία, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, με 72 ψήφους υπέρ και 63 κατά.

Την ψηφοφορία της Δευτέρα, που πρότειναν καταλανικά κόμματα τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, είχαν κερδίσει τις εκλογές του περιφερειακού κοινοβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα κόμματα αυτά ελπίζουν ότι θα επιτύχουν την απόσχιση της βορειοανατολικής περιοχής της Ισπανίας εντός 18 μηνών.
Ωστόσο, οι αρχές της Μαδρίτης έχουν προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας θα πάει κατ 'ευθείαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο μέσα σε μια εβδομάδα, αν η ψηφοφορία  είναι καταφατική.
Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τέτοιου είδους δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία, καθώς και άλλες αποσχιστικές ενέργειες είναι αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου παράνομες.
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή της Κταλονίας αποτελεί μόλις το 16 τοις εκατό του πληθυσμού της Ισπανίας, εντούτοις παραμένει η πλουσιότερη περιοχή της χώρας, παράγοντας το 20 τοις εκατό του εθνικού ΑΕΠ. Πολλοί Καταλανοί θεωρούν την υπόλοιπη Ισπανία ως οικονομική επιβάρυνσή τους. Η πορεία προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
 

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα