Ινδοί μηνύουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Μία ομάδα αποτελούμενη από αστέρες του Bollywood και Ινδούς επιχειρηματίες ζητούν μέσω των δικηγόρων τους, την επιστροφή στην Ινδία, του διαμαντιού βάρους 105 καρατίων το οποίο κοσμεί την αυτοκρατορική κορώνα της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Το ανυπολόγοσιστης αξίας διαμάντι Koh-i-Noor είχε φορεθεί από την βασιλομήτωρ κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης του συζύγου της Βασιλιά Γεώργιου του 6ου, ενώ στη συνέχεια φορέθηκε και από την ίδια την Ελισάβετ όταν στέφθηκε Βασίλισσα.
Η ομάδα Ινδών, που ονομάζεται «Βουνό του Φωτός», έχει δώσει οδηγίες στους Βρετανούς δικηγόρους τους, να ξεκινήσουν όλες τις νομικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για την επιστροφή του Koh-i-Noor.


Οι Ινδοί ισχυρίζονται ότι το διαμάντι εξορύχθηκε στην Ινδία πριν περίπου 800 χρόνια και έπειτα κλάπηκε "υπό ύποπτες συνθήκες», απαιτώντας τώρα από το βρετανικό κράτος,  αυτό να επιστραφεί στην Ινδία. Το διαμάντι φέρεται να δόθηκε στην Βασίλισσα Βικτώρια από τον τελευταίο ηγεμόνα των Σιχ, Ντούλιπ Σινγχ. Συγκεκριμένα, ο Μαρκήσιος του Dalhousie, ο Βρετανός Γενικός Κυβερνήτης, προγραμμάτισε την παράδοσή του στη βασίλισσα Βικτώρια και ο Ντούλιπ Σίνγχ ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία το 1850 με την πέτρα, όπου και την παρέδωσε στη Βασίλισσα Βικτώρια.


Το διαμάντι εκτίθεται σήμερα σε δημόσια θέα στον Πύργο του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον Ινδικό μύθο, η πέτρα μπορεί να φορεθεί μόνο από τον Θεό ή μια γυναίκα - αν ένας άντρας το φορέσει , θα έχει άσχημο τέλος.
Το 2013, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να κρατήσει το κόσμημα λέγοντας ότι δεν πίστευε στο "returnism".

 

 
Πηγή: Spoutnik
 
 
 

Δειτε Επισης

Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν