Α.Κυπριανού: Η Κυβέρνηση οδηγεί σε παράλυση τα δημόσια νοσηλευτήρια

Με όλες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια διαμορφώνει δεδομένα, τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην παράλυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος συναντήθηκε με την ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της έναντι αυτού του τόπου και έναντι των ασθενών και να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ξεπερνά κάθε όριο σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό πρόσωπο και τα εργασιακά θέσμια”.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση “πρέπει να σεβαστεί κάποιες αρχές εάν θέλει πραγματικά να μην προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα στην υγεία”.

“Εάν θα προκύψουν προβλήματα εμείς καθιστούμε υπεύθυνο το Υπουργικό Συμβούλιο και εκείνοι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την ευθύνη για να λειτουργήσει ομαλά ο δημόσιος τομέας της υγείας είναι η ίδια η Κυβέρνηση”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε ότι “η στάση την οποία η Κυβέρνηση τηρεί έναντι του τομέα της υγείας είναι απαράδεκτη για μια κοινωνία η οποία διέρχεται πολύ δύσκολων συνθηκών και ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού, των ασθενών, έχει διοχετευθεί στα δημόσια νοσηλευτήρια”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ενώ αυτή η κατάσταση απαιτεί αυξημένα κονδύλια για τον τομέα της υγείας τα τελευταία δύο χρόνια αυτά έχουν μειωθεί κατά 104 εκατομμύρια ευρώ και αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών και επιχειρείται τώρα να εξευρεθούν λύσεις, οι οποίες όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη και δείχνουν το απάνθρωπο εργασιακό πρόσωπο το οποίο η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) έχει”.

Όπως είπε, “επιχειρούν μέσα από την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, από την πλήρη εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας, να επιλύσουν τα προβλήματα και νομίζω ότι με αυτή την προσέγγιση όχι απλά και μόνο τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν, αλλά θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως “εμείς έχουμε ακούσει με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα τα οποία θέτει η ΠΑΣΥΚΙ κάτω και θεωρούμε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένα τα αιτήματά τους όπως επίσης θεωρούμε ότι έχουν προβεί σε κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες στόχευαν μέσα από τη συναίνεση να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τομέα της υγείας”.

Συνέχισε λέγοντας πως “λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς το Υπουργικό Συμβούλιο όχι απλά και μόνο δεν έχει αποδεχθεί αυτή την χειρονομία καλής θέληση από τους γιατρούς του δημοσίου αλλά αντιθέτως επιχειρεί να τους εκμεταλλευθεί”.

“Είναι συμπεριφορά απαράδεκτη, δεν αρμόζει σε μια κοινωνία η οποία σέβεται τον εαυτό της και ως ΑΚΕΛ θα σταθούμε στο πλευρό των κυβερνητικών ιατρών για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, δήλωσε ότι “οι παραχωρήσεις από μέρους των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια και ειδικά των ιατρών έχουν φθάσει στα όριά τους και δεν μπορούμε άλλο να δουλεύουμε σε τέτοιους ρυθμούς γιατί πλέον πρέπει να μιλήσουμε ως γιατροί”.

“Το ότι κάποιοι γιατροί δουλεύουν στο μέγιστο μπορεί κάποια στιγμή να σημαίνει ότι ίσως να συμβεί το λάθος και εδώ είναι που υπάρχει η ευθύνη και η διαφορετικότητα της ιατρικής”, είπε ο κ. Κούμας.

Σημείωσε ότι “έχουμε ευθύνη έναντι των ασθενών και όταν οι ίδιοι δεν μπορέσουμε να το καλύψουμε είμαστε συνένοχοι για αυτό πρέπει να μπουν κάποια όρια και εμείς έχουμε φθάσει στα όριά μας”.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι “είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά σίγουρα όχι ένα ατέλειωτο διάλογο και πρέπει να δίνονται λύσεις πράγμα το οποίο προς το παρόν δεν έχουμε δει παρ` όλη την καλή διάθεση που έχουμε επιδείξει για αυτό και όλες αυτές οι συναντήσεις για να διαφωτίσουμε τον κόσμο και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και ελπίζουμε και η εργοδοτική πλευρά να το δει με θετικό μάτι αυτό”.

Πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να συμφωνούμε για τα πιλοτικά προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του καταλόγου αναμονής ασθενών και να έρχεται η εργοδοτική πλευρά εκ των υστέρων να μας βάζει όρους για να διεκπεραιώσουμε ένα πρόγραμμα που είναι υπέρ των ασθενών μας μόνο και όχι υπέρ των ιατρών οι οποίοι συγκατατέθηκαν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσουν τους ασθενείς και όχι για να πάρουν κάποια χρήματα τα οποία σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλά”.

Αναφερόμενος στα διαμειφθέντα στη συνάντηση, ο κ. Κούμας, είπε ότι “μέσα σε ένα ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο παραθέσαμε τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους ιατρούς ιδιαίτερα”.

Παραθέσαμε, συνέχισε, “τα χρόνια προβλήματα της δομής, της υποστελέχωσης, της απαίτησης για αποπαγοποίηση θέσεων σε όλες τις βαθμίδες και το άμεσα συνδεδεμένο με αυτό θέμα των εκτάκτων συναδέλφων μας συμβασιούχων που έχουν συμβόλαια που καμία σχέση έχουν με τον Νόμο για εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη”.

Επίσης, παραθέσαμε και προβλήματα τα οποία αναδύονται καθημερινά όπως η ισοπεδωτική προσέγγιση προς τους ιατρούς του δημοσίου, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο