Τα σχέδια επιχορηγήσεων του προγράμματος 'Πολιτισμός 2015 - 2020' ανακοίνωσε το Υπ. Παιδείας

  Τα Σχέδια Επιχορηγήσεων για τους τομείς «Λογοτεχνία», «Εικαστικά», «Μουσική», «Χορός», «Θέατρο», «Λαϊκός Πολιτισμός», και «Κινηματογράφος», τα οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (2015-2020) και τα οποία θα ισχύουν για το 2016 ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι σε σχέση με τα αντίστοιχα Σχέδια που εφαρμόστηκαν κατά το 2015, τα νέα Σχέδια του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (2015-2020) έχουν τύχει αναθεώρησης και περαιτέρω επεξεργασίας για σκοπούς βελτίωσης της εφαρμογής τους.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από Φορείς είναι η 18η Δεκεμβρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες για τους σκοπούς του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (2015-2020) καθώς επίσης και των σχετικών Υποπρογραμμάτων του, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την Ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/entypa.html).

Αιτήματα από Ομάδες Φυσικών Προσώπων και για μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε εντός του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “σκοπός του Σχεδίου `Στήριξη Εικαστικής Δραστηριότητας και Ανάπτυξης` είναι να αποτελέσει τη βάση για τη στοχευμένη οικονομική στήριξη που θα προσφέρεται σε φορείς, ομάδες φυσικών προσώπων και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών”.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του Σχεδίου αποσκοπεί στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός σταθερού και κατάλληλα διαμορφωμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού για την οικονομική ενίσχυση αξιόλογων δραστηριοτήτων, που υλοποιούνται είτε από φορείς που είναι ενεργοί στον χώρο των εικαστικών τεχνών, είτε από ομάδες φυσικών προσώπων (σύνολα δημιουργών), είτε από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα (δηλ. τους ίδιους τους καλλιτέχνες/δημιουργούς).

Συνεπώς, η εφαρμογή του συνδέεται άμεσα με την επιδίωξη της καθιέρωσης ενός ικανού και αποτελεσματικού εργαλείου για τη διάθεση, μέσα από απλές και διαφανείς διαδικασίες, των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την έγκαιρη και ουσιαστική χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που να έχουν ουσιαστική εμβέλεια, αποτέλεσμα και σημασία.

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι “μη κερδοσκοπικοί φορείς (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου), με κύρια καταστατική επιδίωξη τη δραστηριοποίηση στον χώρο του πολιτισμού. Ιδρύματα που συστάθηκαν από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, φορείς ιδρυθέντες από πολιτικά κόμματα και κομματικές οργανώσεις νεολαίας δεν συγκαταλέγονται στους δικαιούχους”.

Δικαιούχοι είναι, επίσης, ομάδες φυσικών προσώπων και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα (καλλιτέχνες/δημιουργοί, επιμελητές), που είναι Κύπριοι υπήκοοι ή άτομα που τα τελευταία 5 έτη διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Σχέδιο θα εφαρμόζεται (στην παρούσα ή σε άλλη, αναθεωρημένη και διαφοροποιημένη μορφή) κατά τη χρονική περίοδο που θα ισχύει το Πρόγραμμα “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” (2015-2020).

Στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (2015-2020) εντάσσονται τα Υποπρογράμματα Λογοτεχνία, Εικαστικά, Χορός, Μουσική, Λαϊκός Πολιτισμός, Θέατρο και Κινηματογράφος.

Για όλα ανεξαιρέτως τα Υποπρογράμματα του Προγράμματος «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» (2015-2020) έχουν σχεδιαστεί και διαμορφωθεί αντίστοιχα ανταγωνιστικά Σχέδια.

Πρόκειται για εργαλεία χρηματοδότησης δραστηριοτήτων που μπορούν να αξιοποιηθούν από πολιτιστικά ενεργούς φορείς (μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που είναι συγκροτημένοι ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου), ομάδες δημιουργών (άτυπα συγκροτημένες ομάδες φυσικών προσώπων) και μεμονωμένους δημιουργούς (φυσικά πρόσωπα).

Οι προθέσεις, οι επιδιώξεις και οι στόχοι που συνδέονται με τα ανταγωνιστικά Σχέδια των επιμέρους Υποπρογραμμάτων, όπως επίσης και οι διαδικασίες που είναι σχετικές με αυτά καθώς και τα ισχύοντα κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής τους, παρουσιάζονται και καταγράφονται σε λεπτομερειακά αναλυτική μορφή, κατά τρόπο που να ικανοποιείται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, η ανάγκη της σε βάθος ενημέρωσης όλων των δυνητικά ενδιαφερόμενων σε σχέση με την εφαρμογή του Προγράμματος.

Η χρηματοδότηση της εφαρμογής του συνόλου των Σχεδίων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα γίνεται από εθνικούς πόρους.

Για σκοπούς διαφάνειας και ανταποκρινόμενες στην υποχρέωση για δημόσιο έλεγχο και λογοδοσία σε σχέση με τη διαχείριση των εθνικών πόρων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα δημοσιοποιούν, στο τέλος κάθε έτους κατά το οποίο θα εφαρμόζεται το Πρόγραμμα, κατάλογο με τα ονόματα των φορέων, των ομάδων φυσικών προσώπων και των μεμονωμένων φυσικών προσώπων που θα χρηματοδοτούνται από αυτό.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι για τη υποβολή αιτήσεων που αφορούν στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων από τα Σχέδια του Προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν το Γενικό Έντυπο Υποβολής Αίτησης, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τον σκοπό τούτο.

Πριν τη συμπλήρωση του εντύπου και την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή τις πρόνοιες του συγκεκριμένου Σχεδίου, στα πλαίσια του οποίου προτίθενται να υποβάλουν την αίτησή τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν απόλυτα κατανοητές όλες οι επιμέρους πτυχές (προϋποθέσεις, κριτήρια κ.ο.κ.) που διέπουν την εφαρμογή των Σχεδίων του Προγράμματος καθώς επίσης και οι σχετικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε σχέση με την εξέταση των αιτήσεων, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες ταλαιπωρίες και να δημιουργούνται αδικαιολόγητα προβλήματα που θα καθυστερούν την εξέταση των αιτήσεων.

Ιδιαίτερα τονίζεται ότι με την υποβολή και έγκριση της αίτησής τους οι αιτητές αναλαμβάνουν παράλληλα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έναντι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, τις οποίες αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν ώστε να καταστεί απρόσκοπτη η χρηματοδότηση της δραστηριότητάς τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»