Πρόεδρος: Βγήκαμε από τη βαθιά ύφεση

Η κυπριακή οικονομία εξήλθε επίσημα από την βαθειά ύφεση και από την αρχή του χρόνου μπήκε σε πορεία ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της κυπριακής οικονομίας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
 
Εγκαινιάζοντας χθες στη Λεμεσό το νέο κτίριο της Τράπεζας της Βηρυτού και Αραβικών Χωρών (Bank of Beirut and the Arab Countries – BBAC) , η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1986, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια συρρίκνωσης, η οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και καταγράφει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης από την αρχή του τρέχοντος έτους, μια ανάπτυξη που αναμένεται να διατηρηθεί”.
 
Σημείωσε ακόμα ότι όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν μόλις δύο χρόνια μετά, και πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση, είπε, είναι η αναδιάρθρωση ενός μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει ταυτόχρονα την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις προς την οικονομία.

Είπε όμως ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα και αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με νέους νόμους και νέες οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως φαίνεται μέσα από τις επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών, με έμφαση στις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, “είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε γερές βάσεις, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”.

Μεταξύ αυτών των πολιτικών, είπε, είναι η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η προσέλκυση στρατηγικών εταίρων και επενδυτών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των λιμένων, η διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και η φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
 
 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου