20 χρόνια από τότε που πήγε στους αγγέλους ο μικρός Αντρέας

Ήταν 9 Νοεμβρίου 1995, όταν ένα 10χρονο παιδί, ο μικρός Ανδρέας εξέφρασε μέσα από το ημερολόγιό του, αλλά και από την εκπομπή τότε του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα» στον ΑΝΤ-1 την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που μοναδικό σκοπό θα έχει... Το χαμόγελο του παιδιού. Κάπως έτσι έγινε πραγματικότητα ο γνωστός σε όλους μας σύλλογος που αμέτρητες φορές βοήθησε και συνεχίζει να βοηθάει κάθε παιδί που έχει ανάγκη.

Είχε γράψει τότε ο μικρός Ανδρέας στο ημερολόγιό του:

“Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτήτε λοιπόν κι αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι κι αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγετε “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.

Ανδρέας Γιαννόπουλος»

Ένα μήνα μετά ο μικρός Ανδρέας ταξίδεψε κοντά στους αγγέλους, μετά από μια πολύμηνη και επίπονη μάχη με τον καρκίνο. Ακόμη όμως και τότε λίγες μέρες πριν φύγει είχε το κουράγιο να σκεφτεί, όχι τον ίδιο, αλλά όλα εκείνα τα παιδιά εκεί έξω, σε αυτόν τον άγριο κόσμο, αφήνοντας παρακαταθήκη σε όλους εμάς, να κάνουμε το παν, προκειμένου να βάλουμε το χαμόγελο σε κάθε παιδικό προσωπάκι.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά, τα λόγια του Ανδρέα πιο επίκαιρα από ποτέ. Ζώντας εποχές μεγάλης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, και βλέποντας παιδιά να πνίγονται μέσα στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, θα πρέπει όλοι να θυμηθούμε αυτόν τον μικρό ήρωα –όχι πως ξεχάστηκε ποτέ- αλλά να ακούσουμε ξανά την επιθυμία του και να ενωθούμε, γιατί όπως κι ο ίδιος είπε κάποτε, αν ενωθούμε θα τα καταφέρουμε...

Αυτά είχε πει τότε ο μικρός Ανδρέας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη:
 

Αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και να ενισχύσετε το έργο του, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες του Συλλόγου:

www.hamogelo.gr
www.hamogelo-eshop.gr
 

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα